Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Genial genvej til et smart hjem

Den gratis tjeneste IFTTT gør det nemt at få smarte enheder til at tale sammen med smartphonen samt diverse apps og sociale tjenester.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er langt fra alle smart home-produkter, der er integreret med Apple HomeKit eller Google Home. Men det betyder ikke nødvendigvis, at du ikke kan få dem til at tale sammen på kryds og tværs.

Mange understøtter nemlig tjenesten IFTTT, som giver en simpel måde at få smarte enheder til at kommunikere med hinanden. Og endda mere end det, for tjenesten smider også diverse apps, sociale medier og smartphone-features ind i puljen, så man kan mikse det hele sammen for at danne et utal af forskellige kombinationer.

Opret en trigger

Konceptet er ultrasimpelt. IFTTT står for ”If This Then That” – groft oversat ”hvis dette hænder, sker dette”. I IFTTT-appen kan du således skabe såkaldte applets, der ganske enkelt består af en trigger, samt hvad denne udløser. Triggeren kan komme fra smarte enheder som intelligente pærer, overvågningskameraer og dørlåse, fra apps, stemmestyrings-assistenter og sociale tjenester eller fra funktioner i din smartphone, som eksempelvis uret eller gps’en. Den kan også bestå i trigger-knapper, som oprettes på din startskærm og udløses, når du trykker på dem.

[irp posts="3097650"]

Når du vælger en trigger-enhed, vil du få en række muligheder præsenteret. Det kan eksempelvis være, at bevægelsessensorer i dit overvågningskamera registrerer aktivitet, at dørlåsen åbnes, at du bliver tagget i et billede på Facebook, at du siger en bestemt sætning, at klokken bliver 12, eller at du kommer hjem.

Domino’s Pizza er endda også integreret, så en trigger kan aktiveres, når din pizza sættes i ovnen, når bestillingen er klar til afhentning, eller når buddet kører afsted med den. Flere onlinebutikker er ligeledes integreret, så det eksempelvis er muligt at basere triggere på, hvornår et produkt på din ønskeliste bliver tilgængeligt. Vejr-appen Weather Underground lader dig også opsætte triggere baseret på vejrudsigten. Skulle temperaturen falde under ti grader, kan det eksempelvis aktivere en trigger.

Vælg, hvad der udløses

Når du har valgt din trigger, væl-ger du, hvad der skal udløses. Igen kan det være funktioner i alt fra smarte enheder til sociale tjenester, apps og din smartphone. Vælg eksempelvis, at der skal sendes en Gmail, at der skal gemmes et nummer på Spotify, eller at du får en notifikation på mobilen. Eller vælg, at robotstøvsugeren starter, kaffen sættes over, eller radiatoren slukkes.

Mulighederne er nærmest uendelige, men IFTTT er utrolig simpel at bruge. I appen er der allerede oprettet et væld af forslag til applets, som du kan aktivere med det samme. Så det er faktisk slet ikke sikkert, at du behøver oprette nogen selv. Søg i den store database og se, om ikke det du skal bruge alle-rede er der.

Der er også direkte adgang til at lægge Widgets på skrivebordet i form af trigger-knapper forudindstillet til at aktivere udvalgte funktioner. Du kan vælge at få en notifikation, når en applet aktiveres, og i historikken er det desuden nemt at overskue, hvilke handlinger dine applets har sat i gang. Bruger du applets til at synkronisere forskellige former for data i skyen, kan du indstille om dette må ske, når du er forbundet til det mobile internet.

Det er ikke alle smart-enheder og tjenester, der understøtter IFTTT, men rigtig mange gør, og tjenesten fungerer på tværs af både mobile platforme og desktop-systemer, så man ikke er hæmmet på samme måde som med Google og Apples lukkede systemer.