Selv i disse tider med fokus på deleøkonomi trives narcissismen bedre end nogensinde på i hvert fald ét område: hi-fi-lytning. Aldrig er der blevet købt så mange hovedtelefoner som nu, og aldrig har så mange forbrugere været så villige til at betale så meget for kvalitet.
Hvis du udskifter de hørepropper, som fulgte med din smartphone, med et sæt hovedtelefoner til eksempelvis tusind kroner, vil du praktisk talt altid opleve en enorm forbedring af lydgengivelsen. Du får stærkere bas, klarere mellemtone og en diskant, der ikke gør ondt i ørerne.
Så kan du få lyst til at skrue op for styrken, men det kan du ikke altid, og nogle gange går det helt galt med kvaliteten ved høje niveauer. Det skyldes som regel, at smartphonens audiosektion simpelthen ikke er god og kraftfuld nok til at drive avancerede hovedtelefoner. Og disse mangler kommer tydeligere frem, når hovedtelefonerne er mere afslørende end et par billige ørepropper.
Når en smartphone kan trække anstændig lyd ud af et par hørepropper, der kun må koste et par kroner ab fabrik, er forklaringen, at ingeniørerne har nogle tekniske knapper at skrue på. De kan f.eks. designe hørepropperne sådan, at de får høj følsomhed (meget lyd fra svage signaler) og lav impedans (trækker mere effekt ud af lave signalspændinger).
Sådan er bedre hovedtelefoner imidlertid ikke konstrueret. Resonanser dæmpes eller udglattes, og det koster følsomhed. Samtidig er det normalt at hæve impedansen for at reducere belastningen af forstærkeren og få lavere forvrængning. Derfor kan ellers gode hovedtelefoner lyde ”tamt”, når de sluttes til en smartphone.
Kompromisløse hi-fi-entusiaster har længe betalt større eller mindre formuer for dedikerede forstærkere til at fodre deres dyrebare ørevarmere. Sådanne gadgets er nu sprunget ud af lytte-rummet og er blevet bærbare, så de lykkelige ejere kan nyde musik i studiekvalitet, når de pendler, flyver eller i øvrigt er hjemmefra.
En typisk hovedtelefonforstærker kan behandle både analoge linjesignaler, f.eks. fra en smartphones jackbøsning (hvis den stadig har sådan én, red.), og digitale audiosignaler, som den modtager via USB, et optisk digitalkabel eller trådløst via Bluetooth.
Derfor indeholder den også en digital/analog-konverter, der ofte er af så høj kvalitet, at den kan forbedre lyden fra andre digitale kilder som pc’er, tablets eller NAS’er. Dette gør, at den faktisk også kan bruges som opgradering af digitalsektionen i en ældre og ellers velspillende hi-fi-forstærker.
Det engelske firma iFi (udtales ”eye-fi” som ”hi-fi” uden ”h”) Audio, der udvikler og bygger avanceret audioudstyr, vakte i 2014 opsigt med en bærbar DAC (digital/analog-konverter) og hovedtelefonforstærker, som kunne behandle audioindhold i højeste kvalitet.
Det, vi siden har kaldt High Res(olution) Audio. Firmaets lille og ganske overkommelige nano iDSD-enhed vandt en EISA Best Product Award og er nu opgraderet til en Black Label-version.
iFi har også udviklet en lidt mindre, noget dyrere og i vores optik meget mere sexet xDSD-enhed med endnu bedre specifikationer. Den har vi haft mulighed for at teste. xDSD er også blandt kandidaterne til en EISA Award 2018-2019, men først den 15. august kan vores søsterblad Datatid TechLife afsløre, om firmaet får endnu et af de eftertragtede trofæer til at pynte i amagerhylden.
Sammenfatning
Alt om DATA siger:
»iFi Audio xDSD er en særdeles lækker og velbygget hovedtelefonforstærker. Dens D/A-konverter i referenceklasse kan lokke det allerbedste ud af praktisk talt ethvert digitalt audioformat op til PCM768/DSD512, og forstærker-sektionen er mere end kraftfuld nok til enhver dynamisk hovedtelefon. xDSD koster kassen, men prisen er ikke urimelig i denne del af hi-fi-markedet.«
Nøgletal
Pris: 449 Euro (ca. 3350 kr.)
Forhandlerinfo: info@ifi-audio.com
Forstærker: 2-kanal dual mono-system med op til 500 mW udgangseffekt til hovedtelefoner mellem 32 og 600 ohm
DAC (D/A-konverter): Burr-Brown PCM1793
Tilslutninger: Bluetooth 4.2 (AAC, aptX), USB-A (han) input, S/PDIF input (3,5 mm optisk/koaksial), hovedtelefon (3,5 mm balanceret/single-ended), batteriopladning (microUSB)
Mål (B x H x D): 67 x 19 x 95 mm
Vægt: 127 g