Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: iFi Audio xCan: Ren power til lyttebøfferne

Gode hovedtelefoner fortjener kvalitetslyd fra en ordentlig forstærker. xCan fra iFi Audio er et kompakt kraftværk på blot 137 gram, som er klasser bedre end enhver smartphone.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Med en ballast fra professionelt studiegrej er engelske iFi Audio på rekordtid blevet en af de store spillere på det eksplosivt voksende marked for dedikerede forstærkere til hovedtelefoner. I sortimentet finder vi blandt andre den professionelle iDSD til over 20.000 kroner, sidste års EISA-prisvinder xDSD og nu den mere overkommelige xCan.

”Can” betyder egentlig dåse, men er også engelsk slang for hovedtelefon. Og med alle de kvalitetskomponenter, som iFi har fået klemt ind i den ultrakompakte xCAN, er det i hvert fald ikke dens skyld, hvis man oplever dåselyd i øregangene.

Det helt unikke argument for at vælge xCan er dens udgangseffekt. Den kan levere helt op til 1 W (1000 mW) i 32 ohm. Dette er rigeligt til at brænde et par billige ørepropper med en impedans omkring 20 ohm af – vi har prøvet! – og inden da forårsage varige høreskader, men det er heller ikke den slags lyttebøffer, iFi Audio har i tankerne.

Kan spille seriøst højt

Bedre hovedtelefoner har normalt højere impedanser og behøver derfor større spændinger, end en smartphone kan levere – direkte eller via en USB 3.0-adapter. I 64 ohm er der 800 mW til rådighed fra xCan, og selv et par meget tungtdrevne kapsler på 600 ohm kan komme til at spille seriøst højt med 90 mW.

Vi har faktisk haft et par almindelige hi-fi-højttalere i kompaktklassen tilsluttet via en stikadapter og nydt ren musik ved halvhøj baggrundsstyrke. Prøv det eksperiment med en smartphone! xCan optræder på iFi Audios hjemmeside under analoge produkter. Dette skyldes, at de fysiske tilslutninger samt hele signalbehandlingen og forstærkningen foregår i det analoge domæne.

Heldigvis er der også blevet plads til et Bluetooth-modul (med aptX og AAC), så lyd kan overføres trådløst fra for eksempel en smartphone. Den nødvendige digital/analog-konvertering varetages af en ESS Sabre DAC.

xCans frekvenskurve er yderst lineær med et minimalt fald på 0,5 dB ved 10 kHz. Xbass II-funktionen (rød kurve) løfter niveauet ved 50 Hz med 6 dB. ”Presence”-filteret (grå kurve) kan gøre tale mere forståelig, men kan ellers undværes. xCans frekvenskurve er yderst lineær med et minimalt fald på 0,5 dB ved 10 kHz. Xbass II-funktionen (rød kurve) løfter niveauet ved 50 Hz med 6 dB. ”Presence”-filteret (grå kurve) kan gøre tale mere forståelig, men kan ellers undværes.

Styrkereguleringen varetages af noget så analogt som et drejepotentiometer. Klangen kan optimeres til hovedtelefoner med en 3D-feature, som kan kombineres med ekstra bas og/eller fremhævning af mellemtoneområdet. Denne tilpasning styres med en elektronisk tryktast på fronten, hvorefter en mekanisk skydeomskifter på bagpanelet vælger, hvad XBass II-featuren skal gøre.

xCan er en gennemført lækker enhed, hvor alt, der skinner, er af ekstruderet aluminium. Det indbyggede, genopladelige litium-polymer batteri har en kapacitet på 2,2 Ah, som skal række til op mod 8 timers spilletid.

Centralt styrehjul

Den centrale betjeningsfunktion er det store ”tandhjul” på fronten, som styrer tænd/sluk, indgangsvalg, Bluetooth-parring og lydstyrke. Man skal lige lære at trykke på knappen på den rigtige måde, men ellers er betjeningen ganske intuitiv.

De fleste vil nok vælge den trådløse Bluetooth-opkobling, men de analoge indgange matcher hovedtelefonudgangene.

Der er frit valg mellem balancerede signaler via 4-polede 2,5 mm jackbøsninger og single-ended signaler via standard 3-polede 3,5 mm jacks.

De balancerede udgange fordobler den maksimale spænding til 7,6 V, men i praksis vil det ofte være nemmere at bruge en hovedtelefon med et 3,5 mm-stik.

Forstærkeren lyder i vores ører klart bedst, når den er opkoblet via Bluetooth. Ingen af vores musikafspillere eller smartphones har en tilstrækkelig god D/A-sektion, men med godt input er der masser af meget ren lyd og en nærmest fysisk bas i et par ordentlige høretelefoner.

Hvad angår de mulige klangindstillinger, kan vi godt undvære 3D-featuren. ”Bass”-kurven virker noget voldsom, men især til rytmisk musik leverer den efter vores mening det ekstra tryk, som aktiverer vippefoden.