Home » Hovedtelefoner og højttalere » iFi Audio hip-dac [TEST]: Musikalsk lommelærke
iFi Audio hip-dac [TEST]: Musikalsk lommelærke

iFi Audio hip-dac [TEST]: Musikalsk lommelærke

Share

Hvis ambitionen er ultimativ lydkvalitet, bør øretelefoner tilsluttes med kabel. Endnu bedre bliver det, hvis de fødes af en god D/A-konverter med tilhørende forstærker som den, vi har testet her

Et par små ørepropper med hver sit indbyggede, genopladelige batteri og en mikrochip. Mere behøves der ikke til lytning på farten og derhjemme, og kilden kan være stort set enhver smartphone, tablet eller computer, for overførslen af audiosignalerne foregår digitalt og trådløst via Bluetooth. Det er ultimativ komfort.

Men hvad med lydkvaliteten? Blot ordet ”Bluetooth” kan få en rettroende hi-fi-nørd til at fnyse af harme, for denne billige og strømøkonomiske teknologi er ”lossy” – information går tabt undervejs i signalkæden, og bitraten i basis-versionen er begrænset til 320 kbps. Til sammenligning er cd-lyd ukomprimeret og kører med en mere end fire gange så høj bitrate på 1,4 Mbps.

Derfor kan der argumenteres for at holde fast ved kablede hovedtelefoner. På smartphones og tablets er den gamle 3,5 mm jackbøsning imidlertid ved at forsvinde. Endnu kan man bruge en kabeladapter til at føde sådan en hovedtelefon fra en USB- eller Lightning-port, men man bliver stadig begrænset af enhedens interne audiosektion, der nemt kan være lige så dårlig som Bluetooth.

Se også:  Sony SRS-XB33 [TEST]: Bærbar højttaler fuld af festlige funktioner

Hip-dac

Engelske iFi Audio hører til de største spillere på markedet for dedikerede forstærkere til hovedtelefoner og dækker hele prisspektret fra 1295 kr. og op til over 20.000 kr.

En smart nyhed lyder navnet ”hip-dac”. Det er en DAC/AMP (digital/analog konverter og forstærker) på størrelse med en – meget lille – lommelærke. Heraf ”hip” som i ”hip flask” i modelnavnet.

Hip-dac kommer i et tillidsvækkende metalhus af ekstruderet aluminium, hvis størrelse sætter naturlige grænser for tilslutninger og udstyr. Den enlige indgang skal fødes med et signal fra en USB-port, mens der er analoge udgange til både en balanceret (4,4 mm) og en traditionel (3,5 mm) hovedtelefon. En drejeknap styrer tænd/sluk og lydstyrke i det analoge domæne, og en trykknap mærket ”XBass” kan booste bassen.

Se også:  Sony SRS-XB33 [TEST]: Bærbar højttaler fuld af festlige funktioner

PowerMatch-omskifteren er en ny feature hos iFi Audio, som gør det nemt at tilpasse signalstyrken til hovedtelefoner med henholdsvis høj og lav følsomhed. Typisk har in-ear-hovedtelefoner lav impedans (omkring 20 ohm) og kræver derfor ret store strømme, mens store on-ear- og over-ear-hovedtelefoner kan have høj impedans fra 32 ohm og opefter, hvad der kræver højere spændinger og mindre strømme.

Musik i høj opløsning

Der er ikke noget småt over teknikken i den lille hip-dac. Den vitale D/A-konvertering af USB-inputtet foregår i en Burr-Brown DSD1793-chip, som understøtter digitalt indhold op til DSD 256/DXD 384/PCM 384. Hvis man streamer musik fra Tidal eller har købt hi-res-filer hos enkelte udbydere, kan man også få glæde af MQA-kompatibiliteten.

TAGS
bærbar lyd
DAC
forstærker

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S