Home » Betalingssoftware » I dybden med Sharepoint
I dybden med Sharepoint

I dybden med Sharepoint

Share

Microsoft har frigivet en betaversion af den nye SharePoint Server 2010. Alt om DATA har været på sagen og set på, hvad der er sket af nyt

Den første offentlige beta af den kommende SharePoint Server 2010 er ude nu. Vi har tidligere her på Alt om DATA kigget på Office 2010, og ved den lejlighed kom vi også ind på SharePoint. På det tidspunkt var der ikke mange oplysninger, så nu vender vi tilbage til emnet og går mere i dybden med, hvad der er af nyheder i SharePoint 2010.

Som i den tidligere version, kommer SharePoint i både en gratis og en betalingsversion. Den gratis udgave, der før hed ’Windows SharePoint Services’, hedder nu ’SharePoint Foundation’.

Den store betalingsversion kommer i to udgaver, der er rettet mod hver sin brug. De er funktionelt ens, men den ene skal der bruges klient-licenser til, mens den anden, der er rettet mod internetbrug, ikke skal. Den version, vi kigger på i denne artikel, er betalingsversionen til internetbrug.

Lad det være sagt med det samme; der er mange og store nyheder i SharePoint Server 2010 for både administratorer og udviklere. Vi starter med at se på de nyheder, der er for systemadministratorer.

Hvis du allerede anvender SharePoint server 2007 i din infrastruktur, har Microsoft gjort det nemt at opgradere fra version 2007 til 2010.

Det eneste, du behøver at gøre, er at hæfte den database, du hidtil har brugt til din SharePoint 2007, til den nye installation, der kører SharePoint 2010. Alle de data, du har fra 2007-versionen, vil så være tilgængelige i 2010. Det er faktisk det hele.

Når du første gang åbner et af dine sites, vil det stadigvæk se ud som det gjorde i 2007, og du kan derefter beslutte dig for, om du ønsker at opgradere ’look and feel’ til den nye version, og det kan du gøre på de enkelte sites, så det er muligt at lave en rullende opgradering af alle de sites, du er administrator for efter aftale med brugerne af dem.

Nye måder at navigere på

Hvis du tager et kig på figur 1, kan du se, hvordan Central Administration ser ud i version 2010. Læg mærke til, at der nu er et ’ribbon’, ligesom du finder det i Officepakken.

[pt id=’2009988′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Figur 1: Den Centrale Administrations side er nemmere at finde rundt i med SharePoint Server 2010.”‘]

Figur 1: Den Centrale Administrations side er nemmere at finde rundt i med SharePoint Server 2010.

Dette ribbon ser ud og fungerer akkurat ligesom det ribbon, der er i Office 2010, når den udkommer engang i løbet af sommeren. Det er også blevet noget nemmere at finde præcis den funktion i Central Administration, man skal bruge.

Der er ikke lige så meget klikken rundt, som det til tider er tilfældet i 2007, så skiftet til 2010 versionen af administrator-interfacet vil være nemt for dig, hvis du allerede kender til 2007-interfacet.

En af de ting, der er blevet forbedret med version 2010, er backup og restore delen. I 2007, hvis man skal fremskaffe et individuelt dokument fra en backup, er det nødvendigt at have en separat installation af SharePoint 2007, som man kan hente backup data ind på, for så at gemme dokumentet lokalt for derfra at uploade det til produktionsdelen af SharePoint 2007. Omstændigt men nødvendigt.

Med version 2010 kan man nu browse en back up af databasen og af den vej hente et individuelt dokument ind i produktionsdatabasen. Markant nemmere!

Ligesom i version 2007, kommer 2010 med ’Service Applikationer’. I 2007 blev de kaldt for ’Shared Service Provider’ (SSP), med 2010 hedder de nu bare ’Service Applications’.

I modsætning til 2007, er det nu sådan, at en web applikation i SharePoint server 2010 nu kun bliver bundet til de services, den skal bruge. I version 2007 var det sådan, at en web applikation bliver bundet til alle de services der findes i en SSP. Uanset om den skal bruge dem eller ej.

Den nye metode i SharePoint 2010, gør det nemmere for en webapplikation at skalere. Det er stadigvæk sådan, at disse Service Applikationer bliver delt på tværs af hele din SharePoint 2010 installation.

Søgninger og PowerShell

Søgning er et af de områder af SharePoint Server 2010, der har fået mest opmærksomhed fra Microsofts udviklere. Faktisk har det fået så meget opmærksomhed, at de har lavet det hele om og gjort det mere fleksibelt.

I SharePoint 2007 kunne det være et problem at have flere SharePoint-installationer og lave søgninger på tværs af dem. I SharePoint 2010 er søgefunktionaliteten skilt ud, således at du som administrator kan dedikere maskiner til søgninger og have flere af dem, så der altid er en maskine til rådighed for søgninger i din SharePoint-installation.

Sammen med Windows Server 2008 R2 og Windows 7 kommer Microsofts nye kommandolinje-værktøj; PowerShell 2. I alle de nye server-produkter som Microsoft kommer med, som for eksempel Exchange 2010 og SQL server, er der mulighed for at automatisere administrationen af dem ved hjælp af PowerShell.

SharePoint 2010 kommer med mere end 300 nye cmd-lets (Command Lets), der integrerer ind i Powershell, så du kan automatisere alt, hvad du tidligere kun kunne gøre via den centrale administations side i SharePoint 2007. Med en enkelt linje PowerShell-kode, kan du oprette et nyt site med alle de indstillinger, der skal bruges for det site.

Hvis du ikke allerede er begyndt at bruge PowerShell, så er tidspunktet til at begynde, i forbindelse med en udrulning af SharePoint Server 2010. STSADM værktøjet er stadigvæk inkluderet i SharePoint 2010, men kun for stadigvæk at have bagud-kompabilitet med SharePoint 2007. På figur 2 kan du se et eksempel på, hvordan et teamsite ser ud i SharePoint server 2010.

[pt id=’2009985′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Figur 2: Med SharePoint Designer 2010 har man nu overblik over alle de workflows der er for et site.”‘]

Figur 2: Med SharePoint Designer 2010 har man nu overblik over alle de workflows, der er for et site.

Nyheder til udviklerne

Det var lidt om nyhederne for SharePoint-administratorer, nu tager vi så et kig på de nyheder, som har betydning for de udviklere, der bruger SharePoint som platform.

Vi har tidligere her på Alt om DATA kigget på Visual Studio 2010, som Microsoft har tilrettet til at være det primære værktøj for udviklere, der vil programmere op imod SharePoint Server 2010. Du kan læse, eller genlæse, den artikel i Alt om DATA 4/2010.

En af de helt store nyheder for udviklere er muligheden for at installere SharePoint 2010 på et af klient-operativsystemerne fra Microsoft. Tidligere var det sådan, at SharePoint kun kunne installeres på et server-operativsystem, hvilket gjorde, at mange udviklere havde et af disse OS’er installeret på deres udviklingscomputer.

Med SharePoint 2010 kan du installere det på enten en Windows Vista SP1 eller Windows 7. Det eneste, der skal til, er, at du kører en 64bit version, fordi SharePoint 2010 kommer kun i 64bit versioner!

Det er også blevet noget nemmere at sende en udviklet løsning til SharePoint 2010. I 2007-versionen krævede det, at man havde administrator-rettighedder på SharePoint, før det kunne lade sig gøre.

I 2010 kan man nu sende løsningen til SharePoint, i det Microsoft kalder for en sandkasse. I sandkassen er der begrænsede rettigheder for programmet, og derfor også begrænsede muligheder for, at det kan bringe en hel SharePoint-løsning ned.

Enhver, der har adgang til en SharePoint installation som standardbruger, kan sende et program til SharePoint som en sandkasse-løsning. Hvis programmet skal rulles ud i hele SharePoint-installationen, kræver det, at det er en bruger med administrator adgang, der gør det.

Workflow

Workflow har været en af de helt store implementeringsargumenter for SharePoint, og denne del af SharePoint 2010 har da også fået en del opmærksomhed. I de tidligere versioner kunne superbrugere af systemet nemt lave simple workflows, men hvis disse workflows blev bare en lille smule komplicerede, så skulle der en udvikler på for at lave dem.

I SharePoint 2010 er det nu muligt at designe workflows i Visual 2010 for derefter at importere dem i SharePoint Designer 2010, som så kan uploade dem i SharePoint Server 2010. Dermed er styrken i Workflow nu i hænderne på dem, der primært anvender det – nemlig slutbrugerne.

Når man laver et workflow i SharePoint Designer 2010, så kan man lave det i to former. En form der kan genanvendes andre steder i SharePoint, og en der er bundet til de eller de lister, som skal bruge workflowet.

Dette gør det noget nemmere at holde styr på hvor mange, og hvilke workflows der er i brug på en SharePoint installation. På figur 3 kan du se et eksempel på et Workflow i SharePoint Designer 2010. Læg mærke til, at i designeren får man nu listet alle de workflows, der er i brug for et givent site.

[pt id=’2009987′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Figur 3: Sådan ser et Team Site ud i SharePoint 2010. Læg mærke til ribbon øverst oppe der fungerer ligesom i Office 2010.”‘]

Figur 3: Sådan ser et Team Site ud i SharePoint 2010. Læg mærke til ribbon øverst oppe, der fungerer ligesom i Office 2010.

I SharePoint 2010 har ‘Business Data Catalog’ (BDC) skiftet navn til ‘Business Connectivity Services’ (BCS). BCS bygger videre på den funktionalitet, der allerede er I BDC på SharePoint 2007.

Nogle af de nye ting er selvfølgelig bygget op omkring brug i den næste version af Office – Office 2010 – men en af de fundamentalt nye ting er, at man nu kan bruge BCS til at skrive tilbage til den/de applikationer, som man har en forbindelse til. Det kunne ikke lade sig gøre i SharePoint 2007.

Det åbner for nogle helt nye mu- ligheder for integration mellem en SharePoint 2010 installation og den eller de forretningsapplikatio- ner, man anvender (Oracle, People- Soft, SAP, m.m), og det er ikke nød- vendigt med en applikation som for eksempel BizTalk mellem de to.

Med SharePoint 2010 er Silverlight nu blevet integreret. Med 2010 kommer der en webpart designet til at fungere som platform for Silverlight applikationer. SharePoint server 2010 understøtter nu også LINQ i form af forespørgsler mod lister i SharePoint.

Det var et hurtigt overblik over SharePoint, som den kommer til at se ud i 2010 versionen. Der er naturligvis mange flere nyheder. Du kan finde mange flere oplysninger om SharePoint 2010 ved at følge nogle af de links, der er i boksen til sidst. Microsoft har gjort en SharePoint Server 2010 tilgængelig i en offentlig Beta, så du kan hente den og prøve den af.

I skrivende stund har Microsoft ikke frigivet nogle oplysninger om, hvordan SharePoint 2010 vil blive prissat. Vi håber, at Microsoft ikke bliver alt for fristet til at skrue op for prisen, men set i lyset af at SharePoint Server 2007 udviklede sig til at være et af de bedst sælgende produkter nogensinde, har vi ikke de store forhåbninger. Men nu må vi se.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Opgradering

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Links

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Microsoft Office 2010
sharepoint server 2010
Silverlight

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S