Home » Smart hjem » Hydroponik: Få styr på planterne
Hydroponik: Få styr på planterne

Hydroponik: Få styr på planterne

Share
Så er der fugt

Nu skal vi ind i den kode, der måler fugt og afgiver en meddelelse. Sådan et lille script kan man lave med Python eller php. I vores tilfælde bruger vi php, fordi den har en shell_exec()-funktion, der gør det muligt for os at bruge rå Linux-shellkommmandoer i stedet for at bruge et GPIO-bibliotek og dets funktioner med Python. Bemærk dog, at php også kan rumme et GPIO-bibliotek, som omfatter en ekstra installation.

Lad os derfor se på koden herunder og kopiere den ind i en fil ved navn moist.php, der ligger i mappen /var/www/html. Den detaljerede forklaring følger om lidt. Denne fil kan man få adgang til med URL’en http://myipaddress/moist.php. Således tjener denne fil et dobbelt formål: Den ser dataoutputtet og foretager en sensoraflæsning.

<img src=”http://local_ip_with_motion_service:8081/”
width=”320” height=”240″/>
<img src=”lastsnap.jpg” width=”320” height=”240″/>
<?php
$on_off = shell_exec(‘gpio read 0’);
echo $on_off;
if($on_off == 1){
echo “<br/>It is off”;
$fp = fopen(‘sensor.txt’, ‘w’);
fwrite($fp, $on_off);
fclose($fp);
}else{
echo “<br/>It is on!<br/>”;
$fp = fopen(‘sensor.txt’, ‘w’);
fwrite($fp, $on_off);
fclose($fp);
}
Sådan fungerer det: De to første linjer viser livestreamen og det seneste billede, der er taget af vores webcam. Dernæst læser det Linux GPIO-bibliotek, der følger med Raspberry Pi, sensoren og vender tilbage med ‘1’ ved tørt og ‘0’ ved fugtigt.

Hvis vi vil registrere vores data, genskriver linjen fopen() op til linjen fclose() en fil, der hedder sensor.txt, der lagrer det 0 eller 1, der udsprang af læsningen. Nu har vi koden. Lad os da starte en cron, der kan køre automatisk. I vores tilfælde vil vi have den til at køre to gange om dagen kl. 10.00 og 15.00. Det er den vandingsrytme, vi tidligere har haft gavn af. På den måde kommer de fem brikker i puslespillet til at se sådan ud:
0 10,15 * * *

Eksemplet herunder viser et cron-job hvert minut; det kører klokken 10.00 og 15.00. For dem, der ikke kender til cron-jobs, kan vi forklare, hvordan det foregår. Man skal definere fem tidspunkter fra venstre til højre: minut, time, dag på måneden, måned, ugedag. I overensstemmelse med planen bliver kommandoen skrevet således:
0 10,15 * * * php /var/www/html/moist.php >> /var/
www/html/moist.txt 2>&1

Se også:  Globale virksomheder går sammen om fælles IoT-standard til smarte hjem

Og nu blot en hurtig bemærkning om billederne. Da den sti, der viser billedet, er til mappen /var/www/html, skal vi kopiere filen fra /var/lib/motion og give den de rigtige rettigheder. Denne procedure bliver udført med et cron-job som vist her:
* * * * * cp /var/lib/motion/lastsnap.jpg /var/www/html/
test.jpg && chown pi:pi /var/www/html/lastsnap.jpg

Her er nogle få tip om filen moist.php. Den tjekker fugtens aktuelle status og skriver til en fil, uanset om man kører i en browser eller fra et cron-job. I slutningen af denne artikel er der en anden blok kode, som blot læser filen sensor.txt og viser resultatet. Derfor kan man altid køre cron-jobbet moist.php fra en sti udenfor webmappen (for eksempel /home/pi/moist.php) og blot vise outputtet (fugtaflæsning og billede) fra mappen /var/www/html. Det er den fremgangsmåde, vi anbefaler.

Foruden en pumpe består vandingssystemet af ½”-slange, ½”-forsyningsrør,
1/4” slangefittings og forskellige ½”-pvc-fittings.

Fjernservere

Planen er at overføre data til en fjernserver, men vi skal stadig bruge den forrige opsætning for Raspberry Pi, fordi den tager fotoene og aflæser vandingsdata. Derfor kan denne sektion forklare proceduren for den haveentusiast, der vil aflæse og overføre vandoutput og det seneste billede til en webserver.

Plantepinde virker fint, men denne vander giver to liter i timen og bliver holdt oppe af en overskåret kabelbinder, der koster få øre.

Filoverførsel

Når man kører Motion, bliver de gemte filer tidsstemplet, og den mest aktuelle bliver altid kaldt lastsnap.jpg. Det gør det nemt at holde styr på situationen. Hvis vi har Motion kørende, kan vi kigge i mappen /var/lib/motion og se alle de billeder, der er blevet taget med 100 sekunders interval. Hvis der ikke er billeder i mappen /var/lib/motion, må vi sikre os, at den har rettigheder til brugeren af Motion user. Kommandoen chown -R motion:motion /var/lib/motion kan hurtigt løse dette problem.

Der findes forskellige metoder til overførsel af filer fra Raspberry Pi til fjernserveren: Scp, fpt, sftp og ftps er nogle få af dem. Hvis vi holder os til enkle løsninger og håndterer begge servere med en enkelt administrator, er hver af disse metoder anvendelige. Hvis vi imidlertid har kameraer fra forskellige fremmede net og vil have alle billederne på den samme fjernserver, kræver det mere arbejde. Vi kan gøre det ved at oprette ftp-konti for hver Raspberry Pi, der deltager i styringen. I så fald vil hver Pi verificere og uploade filen til sin egen konto.

Se også:  Globale virksomheder går sammen om fælles IoT-standard til smarte hjem

Når man har flere maskiner, skal hver enhed have sit eget brugernavn og kodeord, og filen bliver overført med kommandoen curl . Andet kræver det ikke, for så snart serveren oversætter bruger og kodeord, ved den allerede, hvilke mappe der modtager filen.

Principperne bag hydroponik

Man kan stable stabelpotter oven på hinanden. Potter med tomater kan man stable to eller tre, mens peberfrugter, salat og agurker kan stables fem eller seks. Pumpen leverer opløsningen gennem et 0,5”-polyrør med et endedæksel. Langs med hovedlinjen er der slangefittings, som er indsat i hovedlinjen, som er forbundet med mindre slanger på 0,25”. Disse slanger er forbundet med potterne.

For enden af 0,25”-slangerne er der vandere på 2 liter i timen. Vanderne sidder fast på blomsterpinde. To vandere i den øverste potte og individuelle slanger til potterne længere nede virker fint. I bunden af systemet er der enkeltpotter på 13 liter, som man også kan plante i. Når det gælder vækstmediet, kan vi bruge ethvert hydroponisk medie såsom en jordfri blanding og kokosfibre/kokostaver. Enhver hydroponisk plantenæring kan også bruges, men pulver er det billigste.

En almindelig levnedsmiddelgodkendt tønde på 250 liter kan fungere som reservoir. To redskaber, der ligger i de fleste hydroponiske dyrkeres værktøjskasse, er en pH-måler og en ledningsevnemåler. Vi kan imidlertid reducere omkostningerne ved at bruge lakmuspapir. En ph på 6,0-6,5 er egnet til generelle grøntsagsbehov, og 1.500-1.800 ppm (dele pr. million) virker til de fleste grøntsager. Salat klarer sig dog fint ved 400-500 ppm. Fordi planter, der er dyrket hydroponisk, kan give større udbytte, er opbinding nødvendig til grøntsager som cayennepeber, tomater og jalapeños. Salat og agurker kræver beskeden vedligeholdelse, og mange tomatsorter kan man simpelthen lade hænge ned.

TAGS
have
hydroponik
smarte hjem

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S