Hvornår tager robotterne dit job?

Hvornår tager robotterne dit job?

Share

Robotterne har været på vej i mange år, men nu forvandler de sig og går ikke kun efter de fysiske jobs. Ingen er længere i sikkerhed, hvis man skal tro alverdens jobeksperter. Her får du en prognose for nogle af de mest udbredte stillinger

En maskine vil snart overtage dit arbejde, og det er ikke kun de lavest uddannede, der skal være nervøse. Bare spørg alle de bankfolk, der er blevet erstattet af hæveautomater, og alle de boghandlere, der er blevet gjort arbejdsløse af Amazon.com.

Men hvornår kommer robotterne efter dit job? Vi har undersøgt sagen og konsulteret centrale kilder til fremtidens jobmarked. Resultatet er denne liste over nogle af de mest vakkelvorne jobtyper.

Automatisering er ikke kun for de lavtlønnede. Ifølge en ny rapport fra konsulentbureauet McKinsey er det ganske vist nemmest at automatisere ”forudsigeligt fysisk arbejde” og sværest at få en robot til ”at lede mennesker.”

Se også:  Elon Musk: Den amerikanske drømmer
Hierarkiet springes over

Men robotterne respekterer ikke hierarki. De næst-nemmeste positioner at erstatte er nemlig alle dem, hvis opgaver handler om at behandle data. Det er typisk højtlønnede stillinger lige under direktørniveau som aktuar, revisor og finansanalytiker.

Omvendt er lavtlønsjobs som tjener, ekspedient, sundhedsassistent og andre jobs med direkte kundekontakt ikke i nær så stor fare for at blive erstattet af maskiner.

Bankfuldmægtig: Kontorerne tømmes

Du foretager allerede de fleste bankhandler med en robot – når du hæver udenlandsk valuta i en automat, får beregnet et kviklån over telefonen eller får lavet et budget ved hjælp af et spørgeskema i din netbank.

Det hele kører af sig selv, men bag ved alle beregningerne står et kompliceret netværk af teknologier, der har erstattet et utal af bankfolk ved skranken og i kontorerne. Udviklingen fortsætter stille og roligt: fra 2014 til 2015 nedlagde Bank of America 7 procent af deres stillinger som følge af automatisering.

Se også:  Maskinintelligens hjælper med at afsløre verdenshistorien

Fordel: Objektiv kreditvurdering, når du bliver fristet af en ny lejlighed.

Journalist: Maskinerne skriver selv

Mange såkaldt humanistiske fag består i høj grad af dataindsamling og behandling af data efter bestemte regler og formler. Mange artikler skrives på baggrund af et oplæg fra en redaktør, der på forhånd bestemmer emne, form og længde. Derefter er det bare at gå i gang med sin research på Google og sammenfatte det i den aftalte form.

Kan en robot gøre arbejdet lige så godt? Flere steder i verden er der nu indledt forsøg med at lade computere skrive de mest simple artikler. En af pionererne er det amerikanske selskab Narrative Science.

Fordel: Standardiserede tekster kan skrives på sekunder.

Del denne