Home » Hi-Fi » Hvorfor vælge vinyl når det er dårlige kopier af digitale kilder?
Hvorfor vælge vinyl når det er dårlige kopier af digitale kilder?

Hvorfor vælge vinyl når det er dårlige kopier af digitale kilder?

Share

Der tales også om en renæssance for kassettebånd. Vi mangler dog endnu at høre nogen udbrede sig om, hvor meget bedre dette format i deres ører lyder end cd’er. Vores EISA-venner på det tyske hi-fi-magasin Stereo har med vanlig grundighed frembragt nogle produktioner, som kan sammenlignes med Rosettestenen, der gjorde det muligt at tyde de gamle egypteres hieroglyffer.

Tjek selv Wikipedia, hvis dette lyder kryptisk. I samarbejde med det engagerede tyske label Acousense har Stereo fået produceret de samme digitale lydoptagelser i forskellige formater – lp, sacd, cd, dvd+flac og flac 192. Så kan man sætte sig til rette i sit lytterum med nyrensede ører og et godt glas rødvin – og sammenligne.

Dette gjorde vi første gang i sommeren 2016 i forbindelse med en test af en Sony PS-HX500 pladespiller, som var udstyret med både indbygget RIAA-trin til en aux-indgang på en forstærker eller et aktivt højttalersæt og en USB-B-terminal til ripning af digitale data til behandling og lagring i en computer. Vi var pænt imponerede over teknikken, men mindre begejstrede for selve pladespilleren, og vi sammenfattede vores indtryk således:

Se også:  Din gamle Ghettoblaster kan være guld værd for denne samler

”Både direkte og via en harddisk kan PS-HX500 levere den bløde, afrundede og uanstrengte klang med et bredt, let diffust perspektiv, som får nogle musikelskere til at vende tilbage til lp’en. I digital form er der mulighed for en stærkere og dybere bas plus en mere fokuseret og præcis gengivelse af bredde, dybde og rum i lydbilledet.”

Vinyl og klima

Nogle vinyl-konvertitter er muligvis ikke klar over, at handelsnavnet ”vinyl” er udledt fra polyvinylklorid, der er bedre kendt under forkortelsen PVC. PVC har længe været et af de mest udskældte kunststoffer.

Materialet udvindes af råolie og tilsættes fossilt kulstof i forbindelse med produktion af sorte lp’er. Ydermere er PVC nærmest uforgængeligt. Det nedbrydes ikke i naturen, og såvel produktion som eventuel genanvendelse er energikrævende. Den fysiske håndtering og distribution af lp’er er også miljøbelastende.

Hvad lyder bedst – Beatles på USB som her eller på lp eller cd? USB har faktisk potentiale til den højeste tekniske kvalitet. Blot en billig nøgle på 16 GB kan rumme næsten fire timers ukomprimeret digitallyd i 24-bit/192 kHz studieformat.

Det samme kan siges om cd’er, der også er baseret på PVC, men i meget mindre mængder. En nøgen cd vejer 14 gram, mens en audiofil lp tonser 180 gram eller endnu mere på vægten. Vil man gardere sig mod klimaskam, kan man med god samvittighed erhverve brugte lp’er. Dette er særligt relevant, hvis man går efter ældre indspilninger og værdsætter deres ”autentiske” klang, der ofte er mindre komprimeret end nyere mix og derfor kan klinge mere ”dynamisk”. Men det er en anden historie.

Se også:  Din gamle Ghettoblaster kan være guld værd for denne samler

Vil man være klimatosse i den betydning, at man går seriøst op i klimaet og Jordens fremtid, bør man glemme alt om fysiske medier og udelukkende streame sin musik. Vil man bevare en smule ejerfornemmelse og den højest mulige kvalitet, kan man betale sig fra at downloade album og lagre dem på egne harddiske.

Men som i så mange andre situationer kan det være svært at gøre det helt rigtige. Vi har ofte konstateret, at der kun er små – eller ingen – besparelser ved at fravælge fysiske medier. Et aktuelt eksempel er Carl Nielsens opera ”Maskarade” fra danske Dacapo Records. På sacd koster den 165,50 kr. for to skiver. Som download kan man få den for 150,00 kr. (24-bit/96 kHz flac), 118,75 kr. (16-bit/44,1 kHz flac) eller 103,75 kr. (320 kbps mp3).

TAGS
LP
retro
vinyl
vinylafspiller

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S