Home » Software » Hvorfor er din digitale assistent gerne en kvinde?
Hvorfor er din digitale assistent gerne en kvinde?

Hvorfor er din digitale assistent gerne en kvinde?

Share

Siri gør det, Alexa gør det, og Cortana gør det. Men hvorfor er så mange digitale assistenter af hunkøn og taler med kvindestemme? Det vil publikum helst have, forklarer udviklerne. Svaret er dog ikke helt så enkelt

Der er ikke meget kønsbestemt over Word, Worx eller Windows. Men når det kommer til virtuelle assistenter, som de store it-koncerner tilbyder for at hjælpe os i hverdagen, foretrækker langt de fleste tilsyneladende digitale kvindestemmer, der taler venligt til os med udpræget feminint udtryk.

Amazons Alexa, Microsofts Cortana og Googles Assistant taler alle med en kvindestemme som standard, fordi fokusgruppeundersøgelser har vist, at det er det, forbrugerne helst vil have. I hvert fald her i vesten.

Siri fra Apple taler også tydeligvis som en kvinde, men kun i USA. Vælger du arabisk som sprog til Siri, bliver hun pludselig til en mand. Det er nemlig også kulturelle traditioner, der afgør, om vi foretrækker at lytte til og konversere med en mand eller kvinde.

Siri er egentligt et gammelnorsk navn, der betyder “en yndig kvinde, der leder dig til sejr”.

Men det kan også afhænge af, hvilke egenskaber vi tillægger assistenten, og hvilken sammenhæng assistentprogrammet skal indgå i. IBM afprøvede 25 forskellige stemmer af begge køn til det intelligente computerprogram Watson, der kan svare på alverdens spørgsmål ud fra en kæmpebase af information, og endte med en mandsstemme.

Se også:  Digital økonomi byder på en helt ny verdensorden

Det rimer meget godt med andre tidligere undersøgelser, der viser, at vi som mennesker foretrækker en myndig manderøst til belærende og forklarende opgaver, mens vi helst vil blive hjulpet og lettet i hverdagen af en venlig, omsorgsfuld og indsmigrende stemme. Og det gælder både mænd og kvinder.

Assistenten Mark er en visuel assistent, der har forstand på marketing og kan klare dine online marketingsopgaver.

Under udviklingen af digitale stemmer, indkaldes gerne mange forskellige skuespillere, som et fokuspanel bagefter skal lytte til og bedømme i forhold til varme, venlighed, troværdighed, velvilje osv. En god assistentstemme tiltrækker sig ikke speciel opmærksomhed, for det er jo meningen, at forbrugerne skal kunne koncentrere sig om budskabet.

Se også:  De bedste gratis programmer lige nu

Tim Bajarin, der er analytiker med hjemsted i Silicon Valley, mener dog, at flere digitale stemmer ville være maskuline, havde det ikke været for computeren HAL i Stanley Cubricks legendiske rumrejsefilm. Sjældent har verden nemlig hørt en så skræmmende glat og uendelig formynderisk og nedladende herrestemme.

På den anden side har alle science fiction-filmenes ”onde” og magtsyge computere også talt med dybe og undertiden sleske mandsstemmer, selv om en computer med en røst som Cruella de Vil sikkert kunne være lige så virkningsfuld.

TAGS
AI
digital assistent
erhverv
Kunstig intelligens
software

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S