Home » Harddisk » Slet harddisk: Hvordan gør man?
Slet harddisk: Hvordan gør man?

Slet harddisk: Hvordan gør man?

Share

Inden en computer gives væk, er det en god idé at slette din harddisk. Spørgsmålet er hvordan man sletter brugerdata på disken permanent? 

Almindelig filsletning eller sågar formatering sletter ikke data permanent. Filerne ligger stadig på disken, men er blot slettet fra ”indholdsfortegnelsen”. Specialprogrammer kan hive filerne frem i lyset igen, hvis de ikke er blevet overskrevet af andre data.

Hvis man vil sikre en permanent sletning, skal der bruges andre midler end Stifinder.

Og midlet afhænger af, om filerne ligger på en harddisk eller en ssd. På almindelige harddiske skal al ledig plads i princippet blot overskrives, så gamle data ikke længere findes. Det nemmeste er at bruge et data wiping tool, som der findes mange af. De mest intense overskriver disken adskillige gange, så man ikke engang med special-udstyr kan genskabe data på grundlag af pladernes magnetisering.

Se også:  SSD'er [STORTEST]: Få et lynhurtigt lager på din pc
Brug et særligt sletteværktøj 

Til dagligdags brug kan det gratis program FileShredder bruges til at slette data ”sikkert nok”, og det kan endda permanent slette filer, som tidligere blot er slettet med Stifinder. Sletningen, som sker ved at overskrive adskillige gange, foregår kun på udvalgte filer og mapper, så man undgår at slette hele styresystemet og skulle geninstallere bagefter. Det gør man til gengæld med et intenst værktøj som DBAN (gratis til privatbrug), som rydder hele drevet.

Kun særligt værktøj kan fjerne alle data fra en magnetisk harddisk eller fra et elektronisk ssd-lager.

Kun særligt værktøj kan fjerne alle data fra en magnetisk harddisk eller fra et elektronisk ssd-lager.

Hardisk og DDD’er slettes forskelligt 

Ssd’er er mere komplicerede at have med at gøre, fordi drevet internt kan flytte rundt på data for at forlænge drevets levetid. En datasektor ligger ikke nødvendigvis samme ”fysiske” sted hele tiden som på en harddiskplade. Den eneste sikre måde at overskrive data på er således at bruge producentens sletteværktøj. Hos Intel, Corsair, SanDisk, Samsung, OCZ og de øvrige producenter kan man downloade en toolbox, hvor et sletteværktøj indgår i paletten. Alternativt kan man kryptere drevet med VeraCrypt eller TrueCrypt, og så formatere drevet. 


TAGS
fjern data permanent
harddisk
slet harddisk
TrueCrypt
veracrypt

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S