Home » Sikkerhed » Hvor sikkert er Android?
Hvor sikkert er Android?

Hvor sikkert er Android?

Share

Hvor godt beskyttet er du som bruger af mobiler, tablets og tv’er med Googles Android-system? Vi vurderer risikofaktorerne og ser på, hvilke sikkerhedsfunktioner der er på vej

Android er et af verdens mest udbredte styresystemer. I dag er der omkring to milliarder aktive telefoner eller tablets, som kører Android. Når så mange mennesker hver dag bruger et styresystem, er det ikke uvæsentligt, hvor sikkert det er. Android har et ry for at være mere usikkert end andre styresystemer. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvilke sikkerhedsfunktioner Android har og vil få i den nærmeste fremtid.

Android er Linux

Lad os begynde med at se på, hvordan Android i virkeligheden er bygget. Android benytter Linux som kerne og har en del basale værktøjer til fælles med Linux-distributioner som Ubuntu Linux. Det er dog værd at indskyde, at Android benytter en Linux-kerne med en række modifikationer. Modifikationerne er primært skabt for at give en bedre ydeevne eller brugeroplevelse.

Se også:  Android 12 på vej til Samsung-mobiler - se hvornår din får det …

Linux låner mange koncepter fra gamle UNIX, og det mest basale i UNIX er adskillelsen af brugere. Alle filer og foldere ejes af en bruger, og brugeren kan give andre adgang til filerne. Eftersom alt er filer (og er det ikke en fil, bygger UNIX en abstraktion, så det ligner en fil), er programmer også filer. Den UNIX’ske sikkerhedsmodel betyder, at der kan være programmer på en computer, som kun brugeren selv kan køre.
På en Android-telefon oprettes der en bruger for hver app.

Det er en del af installationsprocessen. Det sikrer, at en app ikke kan tilgå andres apps’ filer. Generelt har det virket godt i UNIX, men amerikanske NSA (National Security Agency) har været af den mening, at Linux burde have en højere sikkerhed. For snart 20 år siden begyndte NSA at designe SELinux (Security Enhanced Linux), som en mere fintmasket sikkerhedsmodel end klassiske UNIX.

Se også:  De fire største sikkerhedstrusler mod din mobil i dag

Langt de fleste Linux-distributioner i dag bruger SELinux i et eller andet omfang. Android bruger SELinux til bl.a. at styre, om en app må bruge kameraet, få adgang til netværk og meget andet. Med SELinux er hver app isoleret i deres egen lille sandkasse, og det er meget svært at bryde ud af den. Vælger du at roote din telefon, giver du mulighed for, at apps kan bryde ud.

1 2 3 4Næste

TAGS
Android
mobilsikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S