Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hvor går professionel it hen? 5G, kvanter og AI er gode bud

Der sker store ting inden for professionel it. Måske vil vi snart se 5G afløse Wi-Fi på de kontorer, som har omfavnet trådløs kommunikation. Kunstig intelligens er allerede en realitet, og selv kvantecomputere begynder at banke på, mens edge-computing er truet.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvad er status for professionel it her i 2021? Man kan i hvert fald konstatere, at den teknologiske udvikling går stærkt. Men stopper man lige op engang og kigger tilbage i historien, vil man også opdage, at nogle innovationer slog igennem, mens andre ikke gjorde – næsten uanset, hvor godt de blev markedsført. Derfor kan det også på dette punkt være svært at spå om fremtiden, men et grundigt granskende blik ind i krystalkuglen afslører klare tendenser.

En af disse er især erhvervslivets anvendelse af 5G. Som privatpersoner får vi glæde af højere hastigheder, når vi skal uploade billeder eller streame film, men det bliver især erhvervslivet, der kommer til at booste 5G, blandt andet fordi den hurtige teknologi vil åbne op for et festfyrværkeri af nye, trådløse kommunikationsmuligheder, der på sigt også kan skabe helt nye forretningsmuligheder for virksomhederne.

Industriel revolution

”Med udrulningen af 5G er der ikke nogen tvivl om, at erhvervslivet står over for intet mindre end en revolution, der gør det muligt for virksomhederne både at digitalisere deres produkter og deres samarbejdsrelationer med kunder og leverandører i en grad, vi ikke tidligere har set. 5G vil for alvor lægge fundamentet til den fjerde industrielle revolution.” Det siger Sigurd Leth, der er direktør for 3’s erhvervsdivision, 3Business.

Han kalder 5G-teknologien for trådløs fiber og forudser endvidere, at 5G over tid helt vil være med til at udkonkurrere ikke blot de kablede netværk, men også Wi-Fi, selv om vi på det område lige har taget hul på en ny standard, nemlig Wi-Fi 6, som også er på vej ind på kontorerne.

Ifølge Sigurd Leth, der er direktør for 3’s erhvervsdivision 3Business, vil 5G udkonkurrere både kablede netværk og Wi-Fi.

Ifølge Sigurd Leth er det ikke blot hastigheden, men også brugervenligheden, der er årsagen til denne opsigtsvækkende udvikling. Desuden mener han, at samspillet med for eksempel Internet of Things-enheder vil være med til at drive udviklingen. Charlotte Holm Billund, der er chefkonsulent i IT-Branchen, har en række andre, klare bud på, hvad der kommer til at drive fremtiden.

Hun ser kvanteteknologi, kunstig intelligens samt naturligvis skyen som nogle af de mest markante drivkræfter. Vi starter med den første, for selv om der endnu er et godt stykke tid, til vi ser de første egentlige kvantecomputere i drift, er teknologien på vej.

Vi skal være forsigtige med, hvordan vi anvender kunstig intelligens, mener Charlotte Holm Billund, der er chefkonsulent i IT-Branchen.

”Allerede i dag er der elementer i den, vi kan anvende, eksempelvis til kryptering, og kigger vi på det mangfoldige udbud af sensorer, er vi allerede så småt begyndt at se kvanteteknologi her”, fortæller Charlotte Holm Billund og føjer til, at IT-Branchen i december 2020 i samarbejde med en række partnere etablerede Danish Quantum Tech med det formål at styrke indsatsen inden for den danske kvanteteknologi.

Danmark vil frem i kvantevognen

Allerede i dag har markedet for kvanteteknologi en værdi på 3,2 milliarder kroner, og ifølge IT-Branchen forventer man, at markedet runder de 400 milliarder inden 2040. Investeringerne i kvanteteknologi er på bare fem år eksploderet fra 25 millioner kroner i 2015 til 1,9 milliarder i 2020 alene i USA.

Kvanteteknologi er derfor et område, der er værd at investere i, da det også rummer store muligheder for danske virksomheder. Derfor er IT-Branchen gået sammen med Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, DTU Fysik, DE, Microsoft, IBM og KPMG om at etablere Danish Quantum Tech med det formål at udvide og styrke indsatsen for dansk kvanteteknologi.

Pas på kunstig intelligens

Det siger sig selv, at den dag, kvantecomputeren står fiks og færdig, vil det give adgang til en regnekraft, vi i dag knapt nok kan fatte. Men der er ingen tvivl om, at vi får god brug for den, for kunstig intelligens står ligeledes på spring for at blive en del af vores hverdag. Denne teknologi er faktisk allerede taget i brug. Det er imidlertid en af de teknologitendenser, Charlotte Holm Billund mener skal være under skarp observation af lovgiverne.

”Kunstig intelligens vil få meget stor betydning for innovationsdriften, og den rummer et kæmpe potentiale. Men som samfund er det også en teknologi, vi skal have hånd i hanke med, da den rummer en lang række etiske udfordringer, for eksempel i form af den måde, vi ønsker at anvende ansigtsgenkendelse på. Jeg er ret sikker på, vi ikke er interesseret i kinesiske forhold,” forklarer Charlotte Holm Billund.

I dagspressen har vi alle hørt om, hvorledes det kinesiske styre anvender ansigtsgenkendelse til at holde befolkningen i ganske stramme tøjler, og det har givet anledning til frygt for, hvad vi vil anvende AI til på vores breddegrader. Det skal undgås, og derfor er Danmark en af de i alt 19 medlemsstater i EU, der har indført en national strategi for anvendelsen af kunstig intelligens.

”I min optik er det vigtigt, at vi ikke lader frygt begrænse innovationen inden for eksempelvis sundhedsvæsenet, men det er klart, at vi skal være meget opmærksom på de faldgruber, teknologien rummer,” siger Charlotte Holm Billund videre.

Hun føjer til, at vi som mennesker heller ikke skal være bange for at blive overflødige, for selv om kunstig intelligens kan meget, kan vi mennesker træffe mere nuancerede beslutninger.

Teknologisk treenighed

Det skal forstås på den måde, at kunstig intelligens frem for alt skal ses i det sweetspot, der også rummer blandt andet 5G og automatisering. Den treenighed vil for alvor byde på et teknologiboost, vi kommer til at mærke, og ifølge Charlotte Holm Billund handler det om at teste en masse anvendelsesområder af og så ikke mindst have en holdning omkring, hvad vi skal bruge dem til.

”Det er ikke selve teknologien, vi skal være bekymrede for, men vi skal være opmærksomme på, hvorledes den anvendes”, siger hun. En af de teknologier, hun til gengæld tror, vil dø ud, er edge-computing med distribue-rede data og applikationer tæt på brugerne. Der er ikke nogen tvivl om, at de mange kræfter i 5G i samarbejde med skyen og løsninger som software-as-a-service i sidste ende vil dræbe edge som begreb, forklarer Charlotte Holm Billund.

5 netværkstrends lige nu

Netværksgiganten Cisco ser fem klare tendenser for den kommende tid. Her er de kort fortalt.

  1. Sikkerhed omfatter hjemmekontoret Medarbejdere, der arbejder hjemmefra, er særligt sårbare over for cyberangreb, når de får adgang til virksomhedens applikationer og data via personlige enheder eller forbindelser. Det vil virksomhederne adressere.

  2. Sikkert netværk på arbejdspladsen Organisationerne erkender nu vigtigheden af ​​at skabe mere sikre og adskilte netværksmiljøer for medarbejdere, gæster og kunder.

  3. Facilitering af multicloud Multicloud giver større modstandskraft, derfor vil virksomhederne tage denne strategi til sig.

  4. Automatisk gendannelse Automatisering har mange fordele, især når det handler om at gendanne data efter nedbrud og angreb.

  5. Smartere analyse For at kunne styre den voksende mængde data og netværkenes kompleksitet - og den deraf følgende strøm af netværksproblemer - vil it-afdelinger gå efter AI-aktiveret analyse.