Home » Betalingssoftware » Hvilken Windows spiller bedst?
Hvilken Windows spiller bedst?

Hvilken Windows spiller bedst?

Share

Hvilken version af Windows er bedst til spil? 32bit eller de fulde fede 64bit? Er der overhovedet nogen pointe i at opgradere? Alt om DATA kører en række benchmarks for at finde ud af det

Spil kører aldrig hurtigt nok. Lige så snart du har fået styr på dit system, er der en karl smart, som udvikler et spil, der igen belaster alting til bristepunktet.

Grafikkortet har erobret scenen i den endeløse jagt på hurtigere frame rates, tæt forfulgt af processoren. Der er dog en anden enhed, du ikke kan undgå at se, som også er en faktor: Selve Windows.

Gør det en forskel hvilken version af Windows, du kører, når du stormer fjendens linjer for fuldt tryk? Gør det nogen forskel at køre en 64bit version af Windows? Hvis du stadig kører XP, bør du så opgradere for at få hurtigere spil?

Du tror måske, det er det nemme spørgsmål – den nyeste version af Windows burde være den bedste, ikke? Det ville være for nemt. Hvis der er én ting vi ved om Windows, så er det, at ikke alting med garanti bliver bedre i næste version; nogen gange går det den anden vej.

Der er kun en rigtig måde at finde ud af hvilken version, der er bedst til spil: Vi tog, hvad vi ser som et gennemsnitligt spillesystem nemlig en Phenom II X4 965 udrustet med et Radeon 5850 og 4GB hukommelse, fire versioner af Windows og en lille bunke spil og benchmark værktøj, formaterede vore drev og gik i gang med at teste.

Og ja, det tog temmelig lang tid og krævede betydelig tålmodighed, men det er derfor, vi er her. Lad kampen begynde.

Windows’ store spilkomponent er, selvfølgelig, DirectX, det sæt af API’er, der ligger mellem operativsystemet og hardwaren. Det er, hvad der langt om længe tvang spil væk fra dos, og det er vi sandelig glade for.

Til dig, som i de grimme, gamle dage kæmpede for at få et hvilket som helst spil til at køre, som skubbede dos lydkort ind i i den øvre hukommelse og kørte programmer som QEMM (program til hukommelseshåndtering) – vi hylder dig.

DirectX have en meget usikker start. Microsofts første DirectX var færdig i 1995 men klarede aldrig at kravle ud fra laboratorierne. DirectX 2 fik kun udgangstilladelse på overvågede besøg, så det var ikke før version 3.0, at vi endelig fik lov at se, hvad Redmond giganten havde planlagt til os.

[pt id=’2012056′ size=’large’ link=’file’]

 

Version 4 blev også aflyst, og for at være helt ærlig har der været et par brølere siden denne usikre start, ikke hjulpet af det faktum at det var en ren prøvelse at afinstallere.

Det er alt sammen meget bedre nu, og det burde det også være. DX9 er kompetent og stabil. Så er der DX10 og DX11 oven på med alle mulige smarte nye effekter. Hvorfor bruger alle spil så ikke DX11? Konsoller.

Store spil kræver store budgetter og har brug for at sælge stort, hvilket betyder, at nøgleordet er tvær-platform. Siden konsoller stadig er DX9 (med lidt spredte dikkedarer), så er det der, meget af spiludviklingen foregår.

Den fulde liste af DX11 spil er frygtelig kort: DiRT 2, Alien vs. Predator, BattleForge, Metro 2033, STALKER: Call of Pripyot, Battlefield: Bad Company 2 og ikke meget mere.

I listen af kommende DX11 spil har vi Civilisation V, Lord of the Rings Online, Battlefield 1943, Crysis 2, F1 2010 og så videre. Meget rart og alt det der, men ikke ligefrem et stort udvalg. DX10-understøttelse er heldigvis lang mere udbredt.

En god spillecomputer spiser konsoller til morgenmad, og der er nogle saftige titler, der bruger de ekstra lækkerier, et computersystem kan tilbyde, men du kører DX9 spil oftere, end du måske ville forvente. DX9-ydelse er derfor stadig meget vigtig, når du skal specificere en spillemaskine.

Her er det vigtigt, hvad grafikkortdrengene gør i fremtiden. Hvis udvikling er fokuseret på at køre DX11, så vil DX9 uvægerligt blive skubbet tilbage. For tiden er Radeons HD5000 serie (vores favoritter) stadig i bund og grund optimeret til DX9, men det kan vel ikke vare for evigt.

Teknisk snak om polygon fragmentering, Screen Space Ambient Occlusion og voluminiøse skyer er alt sammen meget godt, men hvornår får vi nogle spil at se, som virkelig bruger DX11?

Sådanne evner skal virkelig springe ud af skærmen og ramme dig i ansigtet, før vi kan begynde uforbeholdent at anbefale systemer, der kan køre DX11. Indtil da er det en forvirret og skør verden.

Windows XP

Som et velkendt og venligt ansigt kører Windows XP stadig på flere maskiner, end Microsoft kunne ønske. Det betyder dog, at du er begrænset til at køre DX9 spil, men som vi allerede har påpeget, så sætter dette ikke den store begrænsning på de spil, du kan spille. Microsoft har dog en storartet måde at ’opmuntre’ os til at opgradere.

De gør dette ved at skrue ned for support af ældre produkter, hvilket tvinger alle til at købe den næste version. Smart, ikke?

Der er en 64bit version af XP, men vi har bestemt os for at ignorere den, da den er berygtet for at være halvfærdig, og redaktøren hævdede, at det var noget »møg« (det var ikke det eksakte ord, han brugte).

[pt id=’2012050′ size=’large’ link=’file’]

 

Den har under alle omstændigheder skaffet sig selv et temmelig dårligt omdømme, og driverunderstøttelse går i det store og hele fra at være utilstrækkelig til at være tragisk. Hvis du vil gå over til 64bit, så er der to langt mere kompetente versioner af Windows at vælge mellem.

Installationen af XP gik i starten glat og rimeligt hurtig. Vores disk indeholdt Service Pack 1, og Windows var ret sikker på, at vi øjeblikkeligt havde brug for Service Pack 2. Måske det ville få vores grafikkortdriver til at virke. Nej, det krævede .NET Framework 2.0, hvilket først krævede Windows Imaging Component.

Se også:  Nu kan en lyssensor i det mekaniske tastatur optimere din gaming

Således begyndte en pæn runde af opdateringer og patches, som vi stoppede lige så snart det, vi ville have til at virke, virkede. Der ventede os mere, inklusive en masse sikkerhedsopdatering, og så kom Service Pack 3.

Her stoppede det dog heller ikke. Det viste sig at være en langtrukken pine at patche XP, at se det engang så elegante operativsystem blive trukket ned af flere software-hæfteplastre end en genert zombie, der gør sig parat til en date.

Windows Vista

Vista var, selvom den tilbød en mængde af de vanlige ’fordele’, som Microsoft udbasunerer, ikke udbredt elsket, da den blev frigivet. Der er ikke noget stort i vejen med den, som den ser ud nu, forstås, men den var fejlbehæftet og kunne knapt fungere, da den blev søsat, og den var ikke det spring fremad, som Microsoft havde lovet og mange af os håbede på. En hel masse af de lovede fordele viste sig at være besværlige og heller ikke så uimodståelige som reklameret.

Vi begyndte med en 32bit-version. Ikke den hurtigste af installationer og den inkluderer et par lange, stille perioder med ganske lidt på skærmen til at antyde, om der overhovedet sker noget − med undtagelse af den lejlighedsvise summen fra drevet.

Vi tænkte, at vi hellere måtte patche den, og det tog lidt tid at tygge sig igennem de 107 vigtige opdateringer, der blev rapporteret til at starte med. Computeren var nødt til at køre natten over, og vi har en svimlende hurtig forbindelse i AOD’s højborg. Du er hermed blevet advaret.

[pt id=’2012049′ size=’large’ link=’file’]

 

Fra dette lærte vi ikke at bruge Windows Update (se ’Patch mig op’). Officiel support fra Microsoft stoppede den 14. april i år. 64bit-installation var ikke mere informativ. Er det ud over Microsofts evner at lave en statusbjælke, der ikke stopper ved nul procent i fyrre minutter?

Det er en kæmpe ulempe ved at have et 32bit-operativsystem: Det kan kun adressere 4GB ram. Under Vista 32bit rapporterede vores 4GB, at de havde 3,33GB eller 3,25GB (alt afhængig af det rapporterende software), hvilket lod 2,55 tilbage, som Windows kan lege med. Lige her er der en ret god grund til at skifte til 64bit.

Windows 7

Efter vores ydmyge mening er Windows 7 den bedste version siden Windows XP. Den var nem at installere, og der ventede ’kun’ 32 vigtige opdateringer til os. Der er en 32bit version af Windows 7, men kan det ikke være lige meget?

Der er flere versioner af Windows 7, alt efter hvor mange penge du vil skille dig af med. Præcis hvilken version, du vælger, er et spørgsmål om smag (og penge), og hvis der ikke er et bestemt aspekt, du kan lide, er der massevis af tilretninger, du kan lave og værktøj, du kan hente til at tilpasse det.

Windows 7 holder dig i hånden som en venlig onkel (den gode af slagsen). Forvilder du dig væk fra den slagne vej for at finde din egen rute, så er den så uhjælpsom, at den næsten føles, som om den med vilje er uregerlig.

Windows XP’s forkærlighed for biblioteket Dokumenter ligner en venlig henstilling sammenlignet med Windows 7’s ’du skal lægge dine dokumenter her eller også’.

Det kan mildt sagt være irriterende at installere Windows, men heldigvis skal du (generelt) ikke gøre særlig meget, så selvom det er sjovt at pive over sløsede eller langsomme installationsprocedurer, så er det ikke måden at vælge en version på.

Hver inkarnation af Windows blev underlagt en samling af spil og benchmarks. Spillene blev kørt i to konfigurationer: En maksimumindstilling med alting slået til eller skruet op for rigtig at strække ressourcerne, og en mere adstadig indstilling som passer bedre til et almindeligt spille-miljø. Kig på de benchmark-bokse, som er spredt kunstfærdigt ud over disse sider, for at få alle detaljer på hver test.

Hvad fandt vi ud af?

Da vi sidst kiggede på hvilken version af Windows, der var det bedste spille-system, så var Windows XP bedst til DX9. Og det er den stadig. Det er ikke det bedste system med en kæmpe margin, men den betyder noget, når du prøver at klemme enhver dråbe af ydelse ud af et system. Win7 har ikke klaret at indhente veteranen.

Det var en helt anden historie, da der blev skiftet til DX10. Ingen XP her, og de tre versioner, der stadig var med i løbet (Vista 32- og 64bit samt 64bit Windows 7), krydsede målstregen mere eller mindre samtidig. Win7 klarede de højere krav fra maksimumindstillingerne på Far Cry 2 bedre. Ellers var det uafgjort.

DX11-test indskrænkede sig til at køre benchmark på Dirt 2. Her var der en lille særhed. Skru helt op for indstillingerne, og Win7 sakker bagud. Kør Win7 uden alting på maksimum, og den er hurtigere. Er der noget fordægtigt ved Win7 grafikkortdriveren? Vi tror, at det langsommere resultat er en afvigelse, og vi støtter op om Win7 til DX10 og -11.

Hvis du har en 32bit version af Vista så træk en papirspose over hovedet og behold den på, til du har opgraderet. Du får alle ulemperne ved et 32bit operativsystem, plus den er den langsomste version til spil. Bah.

Vista 64bit er en smule hurtigere til spil og tilbyder adgang til masser af ram, så du ikke behøver at gå rundt med en pose over hovedet. Det er dog ikke bedst, hverken til DX10 eller DX11.

Se også:  Ny og krum skærmserie skal gøre gaming til en virtual reality-oplevelse

Hvis du har XP, skal du ikke fortvivle. Du har et anstændigt operativsystem til spil, og indtil DX10 og 11 letter for alvor, er du godt kørende. Før markedet bliver mere etableret, kommer du ikke til at gå glip af toptitler, de vil stadig være DX9-kompatible et stykke tid endnu.

Den begrænsede hukommelsesadressering er ikke ideel, og du vil selvfølgelig gå glip af 64bit-programmer. Når DX11’s lyneffekter og fysik bliver alt for tiltrækkende, så hop direkte til 64bit Windows 7.

Hvis du har Win7, så kan du nyde det fulde udstyrsstykke, som DX10 og -11 byder på, og have det samlet set bedste operativsystem, hvis du kan leve med det faktum, at dine DX9 spil ikke nødvendigvis giver dig den højeste ydelse.

Og der har vi det. I en ideel verden har du XP til DX9 spil og Windows 7 til DX10 og -11. Indtil DX9 spil fortoner sig for alvor, ser det ud til, at det forbliver sådan.

Dette er den vigtige, da det stadig er her, hvor den meste spilleaction holder til. Til vore test har vi Far Cry 2, som kører i DX9 og DX10, og DiRT 2, som kan tvinges til at køre i DX9-tilstand, på trods af at det er et førsteklasses eksempel på DX11.

Alle point er i frames pr. sekund, så flere er bedre. Endelig har vi 3DMark06, en veletableret benchmark fra gammel tid, brugt til at stresse DX9 systemer.

[pt id=’2012054′ size=’large’ link=’file’]

 

Den bedste her er klart den gamle trofaste Windows XP. 32bit Vista svigter sit ansvar og 64bit-versionerne af Windows erobrer så noget af den tabte grund tilbage, men ingen af dem klarer helt at leve op til XP.

DiRT 2’s tvungne udflugt ind i DX9 viser, at det virkelig er gladere ved at køre DX11, da det temmelig mystisk bliver langsommere, efterhånden som Windows bliver nyere. 3DMark06’s eneste interessante score er XP’s, på toppen igen, de andre er indenfor fejlmargin af hinanden.

[pt id=’2012058′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012059′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012060′ size=’large’ link=’file’]

 

For at give mellemtrinet, som DX10 er, en test, har vi Just Cause 2 og Far Cry 2. Der er selvfølgelig ingen Windows XP her, da Microsoft har begrænset operativsystemet til kun DX9.

Just Cause 2 er usædvanlig i og med, at computerversionen ikke er en eksport, den blev udviklet særskilt til at bruge DX10 og ser mærkbart bedre ud og mister nogle irriterende artefakter, som er set i DX9. Der er ikke meget, der adskiller de to Vista versioner i ydelse, men Win7 har en lille fordel.

[pt id=’2012061′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012062′ size=’large’ link=’file’]

 

Vi har brugt DiRT 2 til at benchmarke DX11 på hvert operativsystem. Da vi skruede helt op til maksimum under Win7, lod det til at kæmpe. Vi tror, at det måske var et driverproblem. Ved mindre ambitiøse indstillinger viste Win7 at klare sig udmærket.

[pt id=’2012051′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012063′ size=’large’ link=’file’]

 

Her har vi DiRT 2 kørende i DX9 og DX11 tilstand. DX11 kan muligvis lave yndige vandkrusninger og alt det der, men når du hviner forbi, mens du kæmper for at holde kontrollen over bilen, så kan det være svært fuldt ud at påskønne det. Vi afventer stadig spillet, der får os alle til savle lidt og forlange DX11 eller intet.

[pt id=’2012052′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”DiRT 2 i DX9 tilstand”‘]

DiRT 2 i DX9 tilstand

[pt id=’2012053′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”DiRT 2 i DX11 tilstand”‘]

DiRT 2 i DX11 tilstand

Gør din version af Windows dig i stand til at presse mere ud af din processor? Cinebench kører under Windows og sætter beregningskraften på prøve.

Dernæst har vi x264, som krypterer mpeg-4 under dos. Som forventet er det et temmelig fladt felt. Ingen benchmark er helt konsistent, og vi er inden for fejlmarginerne her.

For at svare på vores indledende spørgsmål: Nyere er bedre − men også kun lige. Hvis du har 64bit-software, du skal køre, så skaf et 64bit-operativsystem. Indlysende, faktisk. Mellem XP og 32bit Vista er der ikke meget i det.

[pt id=’2012065′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012066′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012064′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012065′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012066′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012067′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012068′ size=’large’ link=’file’]

 

Ah, Windows-opsvulmen. Windows bliver bare større og større på trods af Microsofts ypperste anstrengelser. Den fortsætter også med at vokse efter installationen.

Der er endda også forsvindende lidt, du kan gøre ved det. Vi mistænker, at Windows-biblioteket aldrig holder helt op med at vokse. Kun en fortsat runde af formatering og opgradering af drivere holder systemet fra over tid helt at kvæle din computer.

Der er ikke to installationer, der er ens, men her er en grov ide om, hvad du kan forvente, før og efter vi installerede vores benchmark-software, alle de nødvendige drivere og mange (men ikke alle) af de tilbudte opdateringer til Windows.

[pt id=’2012069′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2012070′ size=’large’ link=’file’]

 

Du har lige installeret en dejlig frisk udgave af Windows, og så er det det, ikke? Selvfølgelig er det ikke det. Lige så snart den er installeret, vil Windows opdatere sig selv. Jo ældre versionen af Windows er, jo flere patches er der, og jo længere tid vil det tage. Lad under ingen omstændigheder Windows Update om at klare jobbet, ad den vej venter kun vanviddet.

Find ud af præcis hvilken version du har og hent så selv alle Service Packs og opdateringer fra Microsofts hjemmeside og installer dem manuelt.

[pt id=’2012057′ size=’large’ link=’file’]

 

Hvis du beslutter dig for ikke at tage nogen chancer og lader Windows Update klare det hele, vil den køre igennem enhver lille opdatering efter tur med genstarter undervejs, før den kommer til Service Packs.

En fuld opdatering fra en ældre version af Vista, for eksempel, vil være to dage om at blive færdig. Vi gør ikke grin med dig. Dage.

Givet valget har vi fundet ud af, at det sædvanligvis er bedst at formatere drevet og lave en helt frisk installation også af operativsystemet. Dette betyder, at du er nødt til at foretage omfattende sikkerhedskopiering først, og Murphys lov dikterer, at du vil glemme noget rimeligt vigtigt på et eller andet punkt undervejs. Det er dog den bedste måde at få den fabriks-friske fornemmelse af ny installation.


TAGS
DirectX 11
Spil
Vista
Windows
Windows 7
XP

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S