Home » Internet » Hver tredje dansker surfer anonymt på nettet, men det gør dig ikke mindre udsat
Hver tredje dansker surfer anonymt på nettet, men det gør dig ikke mindre udsat

Hver tredje dansker surfer anonymt på nettet, men det gør dig ikke mindre udsat

Share

En tredjedel af danskerne bruger flittigt internetbrowsernes mulighed for at være på nettet uden at efterlade sig digitale spor, når de ønsker at surfe privat. Men mange overvurderer, hvor sikker og anonym deres adfærd egentlig er, når de bruger den private indstilling. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov foretaget for Stofa

Måske skal kæresten ikke se den forlovelsesring, du kigger på. Måske vil du være sikker på, at cookies ikke er inde og fingere med billetpriserne til dit næste rejsemål. Eller måske har du besøgt en hjemmeside, som din bedre halvdel ikke skal kende til.

Der kan være mange grunde til at bruge browsernes privattilstand, når du surfer på nettet.

Og danskerne gør i høj grad brug af muligheden for at værne om privatlivet online: En ny undersøgelse fra bredbåndsudbyderen Stofa foretaget af YouGov blandt 2.000 danskere viser, at hver tredje indimellem benytter sig af den anonyme browsertilstand, inkognito, når de er på nettet, hvilket bl.a. betyder, at de ikke efterlader sig nogen søgehistorik på computeren.

Men mange danskere har en fejlagtig forestilling om, at privattilstanden også beskytter dem mod online trusler. Undersøgelsen viser nemlig, at knap en fjerdedel af dem, som jævnligt benytter privattilstanden, tror, at det er mere sikkert at surfe på nettet på den måde. Ifølge Stofa, der står bag undersøgelsen, kan det få alvorlige konsekvenser, hvis det betyder, at man er mere lempelig med sine sikkerhedsforanstaltninger:

Se også:  Til kamp mod Google – Microsoft vil belønne brugere af Bing

”Vores undersøgelse viser, at mange danskere bruger browserens privattilstand, når de besøger websites, de ikke vurderer som sikre. Men man er ligeså udsat for online trusler såsom malwareangreb og andre former for hacking, når man surfer inkognito.

Derfor er det stadig vigtigt, at man har et godt sikkerhedsprogram med antivirus,” advarer Dennis Gade fra Stofa.

Din arbejdsgiver kan stadig kigge med

Det er især mændene, der bruger browsernes privattilstand, når de surfer på nettet: 45 procent af mændene svarer i undersøgelsen ja til, at de nogle gange surfer anonymt, mens det samme kun gør sig gældende for 26 procent af kvinderne.

Den private tilstand benyttes især ved besøg på pornografiske hjemmesider. For mænd (41 procent) og unge mellem 18-29 år (56 procent) er det den primære årsag til, at de nogle gange anvender privattilstanden. Det samme gælder kun for 21 procent af kvinderne, som primært benytter sig af muligheden til at undgå, at søgehistorikken påvirker billetpriser på rejsesites.

Se også:  Guide: Vælg de bedste Firefox-udvidelser

Men den private tilstand er måske ikke så privat, som du tror. Fx kan din arbejdsgiver stadig se, hvad du foretager dig, selvom du benytter dig af indstillingen, siger Søren Debois, der er lektor og forsker i it-sikkerhed ved IT-universitet i København:

”Hvis man forestiller sig internettet som et slags postvæsen, der sender breve fra en computer til en anden, når du besøger websites, så kan postvæsenet altså stadig se, hvem du sender breve til, selvom du er på
nettet i privat tilstand. Det samme gælder for din arbejdsgiver, for det kan ses på netværket, hvilke sider du besøger, selvom du er i privat tilstand. Det eneste, privattilstanden sikrer, er, at den hjemmeside, du besøger, har svært ved at genkende dig. Helt anonym er du altså ikke, selvom du bruger browserens privattilstand,” advarer han.


TAGS
browser
inkognito

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S