Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hvem skal nu betale?

Hvad er lovligt og ulovligt på nettet? Efter et langtrukket arbejde er Udvalget om ophavsrettigheder på internettet endelig kommet med en rapport. Heri anbefales en brevmodel, hvor der er uenighed om finansieringen.

Af Karen Fredslund Ellegaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Piratkopiering på nettet har i lang tid voldt problemer. Derfor nedsatte den daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen tilbage i 2007 en arbejdsgruppe, der skulle vurdere mulighederne for at gøre noget ved piratkopiering og krænkelser af ophavsretten på nettet.

Året efter var det Kulturministeriet, som stod for en møderække med deltagelse af rettighedshavere og andre spillere på området. I 2009 nedsatte daværende kulturminister Carina Christensen Udvalget om ophavsrettigheder på internettet, populært kaldet piratudvalget, som langt om længe har afgivet rapport om piratproblemerne.

Hovedindholdet i den afsluttende rapport anbefaler en såkaldt brevmodel begrænset til foreløbig tre år samt et informationsfremstød om, hvad der er lovligt og ulovligt.

Rapporten peger på, at omfanget af piratkopiering og ulovlig fildeling af musik og film på internettet er et reelt problem. I forbindelse med rapporten siger kulturminister Per Stig Møller, at regeringen støtter etableringen af en brevmodel og vil fremsætte lovforslag om det i den kommende folketingssamling.

»Ny teknologi indebærer en række fordele for forbrugerne. Men desværre sker der samtidig en del ulovlig upload af blandt andet musik, film og bøger, og det er til skade for dem, der har skabt værkerne, fordi de går glip af betalingen for deres arbejde,« siger Per Stig Møller.

Regeringen mener, at rettighedshaverne og internetudbyderne bør afholde hver deres omkostninger forbundet med modellen, herunder også portoudgifterne forbundet med, at internetudbyderne afsender breve til internetabonnenter, der mistænkes for at krænke rettigheder på nettet.

Særskat

Men udvalget har ikke været enig om finansieringen af brevmodellen. Telekommunika-tionsindustrien (TI) og IT Branchen har deltaget aktivt i processen med at finde løsninger til begrænsning af piratkopiering.

Ifølge TI og IT Branchen skal der fortsat være skærpet fokus på udvikling af nye forretningsmodeller, der gør det enkelt og attraktivt for brugerne at få lovlig adgang til indhold.

Ifølge en pressemeddelelse fra TI og IT Branchen viser undersøgelser, at omfanget af piratkopiering falder markant, når der er lovlige og attraktive tjenester tilgængelige på markedet. Men hvem skal betale for udsendelse af advarselsbreve?

»Uanset om der er stor usikkerhed med hensyn til effekten af en brevmodel, har TI og IT Branchen på linje med en række andre interessenter i rapportens indstillinger støttet etablering af en sådan model. TI og IT-Branchens støtte har været klart betinget af, at der kunne findes en rimelig løsning, hvad angår finansiering af modellen,« skriver direktør i IT Branchen Morten Bangsgaard og direktør i TI Jakob Willer.

I rapporten er der tre forskellige indstilling- er om fordelingsnøglen for rettighedshaverne og internetudbyderne i forhold til udgifter til databaser, teknik, porto med mere.

»At overvælte store omkostninger på tele- og internetudbyderne svarer reelt til at etablere en særskat på telefoni og bredbånd og er i direkte modstrid med regeringens øvrige målsætninger om udbredelse og udbygning af den digitale infrastruktur som grundlag for innovation og vækst i samfundet.

Det er et tiltag, som samtidig vil hæve adgangsbarrieren for nye udbydere på markedet og derved også hæmme konkurrencen,« mener Morten Bangsgaard og Jakob Willer og opfordrer på TI og IT Branchens vegne at følge udvalgets flertalsindstilling vedrørende finansiering.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Piratudvalget

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]