Home » Erhverv » Hvad der spares i skyen
Hvad der spares i skyen

Hvad der spares i skyen

Share

Det er umiddelbart svært at sætte tal på, hvor meget energi der kan spares ved at bruge cloud computing. Det eneste, der er sikkert, er, at det vil give besparelser.

Det amerikanske it-firma Rackspace er et eksempel på et firma, der for alvor beskæftiger sig med Cloud Computing og med 18 procents stigning i omsætningen fra 2008 til 2009, er firmaet også et eksempel på, at Cloud Computing er kommet for at blive. Og vokse.

Rackspace har 55.000 servere i 9 servercentre, flest i USA, men også i London og Hongkong. Selskabet betjente ved udgangen af 2009 90.000 kunder, eller 10.000 flere end året forinden, og det er et af verdens største på sit område. 200.000 applikationer og 1,6 millioner email-konti administrerer de.

Se også:  Drop papir og underskriv i skyen - ny Dropbox-tjeneste rykker ind i Danmark

Det gav en omsætning på omkring 3 milliarder kroner, svarende til 23 procents vækst i perioden.

Ifølge en undersøgelse, som Rackspace har fået udført blandt 441 amerikanske og engelske it-chefer i selskaber med 100-500 ansatte, svarer 60 procent, at om 5 år vil de ikke anvende deres egne servere.

Undersøgelsen viser også, at ligeså mange it-chefer synes, de bøvler for meget med serverproblemer selv i stedet for at være med til at udvikle nye it-strategier, der kan forbedre forretningen. 35 procent af selskaber identificerer sig selv som ’proaktive og på forkant med it-kurven hvad angår nye teknologier’, mens 28 procent betegner sig selv som ’meget forsigtige og re-aktive’

Rackspace har to slags kunder. 72.000 »små kunder« i skyen, og 19.000 større kunder, som har deres egne servere. De 72.000 kunder genererer kun 10 procent af omsætningen.

Se også:  Drop papir og underskriv i skyen - ny Dropbox-tjeneste rykker ind i Danmark

Hele undersøgelsen og detaljeret information om den findes på http://www.rackspace.com/downloads/surveys/NoMoreServersSurvey.pdf

Strømmen spares i skyen

Alt om Data har talt med selskabets head of product marketing, Simon Abrahams, om Cloud Computing og energiforbrug.

»Det er jo oplagt, at Cloud Computing sparer energi. Men det er ligeså oplagt, at man aldrig kan sige noget særlig præcist om besparelsens omfang. Vi ved jo ikke, hvad forbruget hos kunderne var, før de begyndte at bruge Cloud Computing«, siger han.

Men der er næppe tvivl om, at den samlede udnyttelsesgrad er større i datacentrene, end hvis alle kunderne skulle have haft deres egne servere stående.

[pt id=’2008530′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Undersøgelsen viser at it-chefer synes de bøvler for meget serverproblemer.”‘]

Undersøgelsen viser, at it-chefer synes, de bøvler for meget serverproblemer.

I en speciel rapport i The Economist for nylig om »managing information« kommer en af analyserne om de fremtidige udfordringer, der følger af den astronomiske mængde data, netop også energiforbruget.

»Om to – tre år vil vi overbelaste el-kablerne, der løber ind i huset«, siger Alex Szalay fra John Hopkins Universitetet. »Udfordringen er at gøre det samme som i dag – men med 100 gange mindre strøm«. Manglende strøm bekymrer flere steder.

I 2006 var National Security Centre i USA tæt på at overbelaste sit system, og det kunne ødelægge vitale dele af den elektriske infrastruktur. Både Microsoft og Google nogle af deres egne store datacentre tæt ved vandkræftværker for at være sikre på forsyninger til rimelige priser, skrev Economist.

»Om 2-3 tre år vil vi overbelaste el-kablerne, der løber ind i huset. Udfordringen er at gøre det samme som i dag – men med 100 gange mindre strøm.« siger Alex Szalay.

Cloud Computing øverst

Hvert år udnævner det amerikanske analysehus Gartner det følgende års ti hotteste teknologier. Den seneste liste ser således ud

Vigtigste teknologier 2010:

1. Cloud Computing
2. Avanceret analytics
3. Client computing
4. Grøn it
5. Ombygning af datacentre
6. Social computing
7. Sikkerhed/overvågning
8. Flash-hukommelse
9. Virtualisering for tilgængelighed
10. Mobile applikationer

Gartner stiller flere spørgsmål, end de besvarer. Hvilke services kan give virksomhederne størst udbytte? Skal man satse på sine egne skyer (’private clouds’) og køre sine applikationer internet-style bag virksomhedens firewall?

Eller skal man vælge den fulde pakke? Der er ingen faste svar, og enhver virksomhed skal vælge den model, der passer bedst.

[pt id=’2008532′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”»Om 2-3 tre år vil vi overbelaste el-kablerne der løber ind i huset. Udfordringen er at gøre det samme som i dag – men med 100 gange mindre strøm.« siger Alex Szalay.”‘]

»Om 2-3 tre år vil vi overbelaste el-kablerne, der løber ind i huset. Udfordringen er at gøre det samme som i dag - men med 100 gange mindre strøm.« siger Alex Szalay.

Skyen fjerner ikke omkostningerne til it-løsninger, men Cloud Computing kan være en fordel for mange firmaer, mener Gartner. Og så er der også det med den dyre energi.


TAGS
Cloud

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S