Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hvad industribygningen gemte på

Det seneste danske iværksætter- og vækstmiljø hedder inQvation og holder til i Taastrup. I en tidligere industribygning er skabt et helt fantastisk univers specifikt med henblik på udvikling af IoT-teknologi.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De senere år er adskillige iværksætter- og vækstmiljøer skudt op rundt omkring i landet. Innovationen inden for it – eller det vi måske snarere skal kalde digital transformation – er jo som bekendt karakteriseret af mindre opstartsvirksomheder, der starter i det små. Til gengæld er talentmassen stor, hvilket adskillige danske virksomhedsnavne med global succes efterhånden dokumenterer.

Tidligere var det typisk sådan, at en soft-warevirksomhed startede i Danmark, udvidede til det europæiske marked for efter moden overvejelse måske at prøve lykken i USA eller Fjernøsten. Sådan er det ikke længere. I dag ser forretningsmodellen ganske anderledes ud, for i en digital verden skal det globale DNA være en del af virksomhedens strategi lige fra start. Ellers er man kørt ud på et sidespor næsten inden, man er kommet i gang.

Ordinær udenpå – unik indeni

Det er et iværksætter- og vækstmiljø med til initiere, forstået på den måde, at der er tale om meget mere end blot et kontorfællesskab. Dette er også tilfældet med det seneste skud på stammen, nemlig IoT-centeret inQvation, der for nylig åbnede i Taastrup. På adressen Erik Husfeldts Vej 7 ligger en industribygning, der udefra tager sig ganske ordinært ud og glider ind i mængden af de øvrige industribygninger i området.

Men lige så snart, man kommer inden for, er der ikke ret meget, der er ordinært. Bygningen rummer ca. 3400 kvadratmeter, hvoraf de 2500 udgør den gamle produktionshal, hvor der i dag er indrettet fire separate arbejdszoner, placeret i hvert hjørne, med i alt 150 arbejdspladser i et åbent miljø.

I midten er et fællesområde med tre Airstream campingvogne, der er indrettet, så de blandt andet kan benyttes som mødelokaler, og i midten af hallen finder man den fineste grønne skov. Jo du læste rigtigt – en skov. På førstesal er endvidere indrettet en række helt unikke mødelokaler.

Satser på det rigtige match

”Vi overtog hallen for et år siden og åbnede lige før sommeren. Allerede nu er ca. en tredjedel af de disponible arbejdspladser besat, så interessen for at flytte ind har været stor. Modsat et almindeligt kontorlejemål, kan man dog ikke bare henvende sig og så underskrive en lejekontrakt. For det første skal alle opstartsvirksomheder have IoT som det fælles omdrejningspunkt, og for det andet skal det også give konceptuel mening, at de sidder her. Både for dem og for os”, siger direktør Claus Zibrandtsen.

Hvis en virksomhed kun ønsker at flytte ind for at gøre brug af de lækre og ekstraordinært spektakulære faciliteter, bliver der altså sagt nej. Formålet med inQvation er nemlig at etablere et match, der på sigt meget vel også kan føre til at et forretningsmæssigt engagement. Ud over faciliteterne i sig selv tilbyder man nemlig rådgivning, vejledning samt ikke mindst teknisk og udviklingsmæssig assistance, hvilket sker via virksomhederne i Zibra Group, der ejer inQvation.

Skovområdet i midten er skam ægte nok. Ingen plastiktræer her. Skoven bruges blandt andet til uformelle samtaler og telefonsamtaler.

Ønsker at skabe værdi

”Grundprisen for at holde til her er særdeles rimelig, og afregning for yderligere ydelser kan ske via et forretningsmæssigt samarbejde, f.eks. i form af medejerskab. Der er flere modeller, men grundlæggende satser vi altså på et meget tæt samarbejde med vores beboere, både i det daglige og når det gælder det forretningsmæssige potentiale. Vi ønsker i videst muligt omfang at være en aktiv medspiller i virksomhedernes udvikling”, siger Claus Zibrandtsen.

Dermed mener han, at man ønsker at være en værdiskabende faktor, idet man i bogstavelig forstand ser InQvation som facilitator og inkubator. Det understreges blandt andet helt konkret af rummet ”Oplevelseszonen”, der skal være med til at give et eksplorativt og perspektiverende indblik i beboernes egen virksomhed. Det lyder måske lidt svævende, men er et rum, hvor indretning i samspil med teknologi skal være med til at visualisere virksomhederne forretning og give strategisk inspiration.

Undervejs i et par år

inQvation overtog bygningen i Taastrup for et år siden, og indretningen har taget fire måneder. Selve tankeprocessen startede imidlertid for godt og vel et par år siden, så hele konceptfasen er den, der har taget længst tid. Indretningsmæssigt har man haft hjælp af et designfirma, men grundlæggende er alle ideer skabt af inQvation selv, og ofte har man skubbet på designfirmaet for at få det til at afprøve nye grænser.

Resultatet er blevet et helt unikt miljø, der ud over arbejdspladser, fællesareal og skov i stueplan byder på en café samt på førstesal et fittnesrum, to rum med overnatningsmulighed, hvis der er brug for det, samt ikke mindst en stribe mødelokaler. De er hver især indrettet helt unikt og ligner ikke hinanden. Målet har været at skabe en indretning, der fremmer de kreative tankeprocesser, blandet andet i ”The Swing Room”, hvor stolene hænger i en wire fra loftet.