Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hvad er nyt i Windows 11?: Her er overblikket ...

Nyt udseende, men med samme kodebase. Windows 11 bliver på mange måder en masse nyt og samtidig en stor luns af det samme. AOD har på de næste sider samlet alt, hvad du skal vide om det kommende Windows 11.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Seks år er gået, siden Microsoft sidst lancerede en version af Windows, nemlig Windows 10, i juli 2015. Med Windows 11 fortsætter Microsoft vejen væk fra de farverige fliser, vi kender fra Windows 8 og Windows 8.1, og mod et mere enkelt, nogle vil sige skrabet, gennemsigtigt design.

Hvad er der så af nyheder, nu hvor Windows går fra 10 til 11? De mest synlige ændringer er en centreret Proceslinje og Startmenu, genintroduktion i venstre skærmside af widgets (kendt fra Windows Vista) samt et ”blødere” ikon-tema.

For de af os, som fra 1990’erne og frem puslede med grafiske temapakker som WindowBlinds, vil de nye, rundere ikoner nok ikke være så fremmedartede endda. Med Windows 11 får vi dog et styresystem, som visuelt synes at hænge bedre sammen.

https://www.altomdata.dk/5-ting-du-boer-goere-inden-du-installerer-windows-11/

I Windows 8 blev Modern UI med levende fliser mikset med blandt andet funktionsmenuer og Kontrolpanel med tilhørende kategorier, kendt siden Windows XP. Smag og behag er ikke ens, men designet i Windows 8 var på nogle måder forvirrende, da det tilbød flere indgange til de samme funktioner, for eksempel via førnævnte Kontrolpanel.

Med Windows 11 videreføres mikset, men dog med den fordel, at flere og flere menuer går over til det nye, lettere design, plus at gode gamle Kontrolpanel også har fået opdateret sine ikoner til det nye tema.
Ud over selve styresystemet, brugerfladens ændrede indgange og visuelt forandrede menuer med rundede hjørner giver Windows 11 også en overhaling til blandt andet Microsoft 365, tidligere kendt som Microsoft Office.

Nemt skifte fra Windows 10

Under overfladen forbliver det meste det samme, da Windows 11 er baseret på Windows 10. Eller rettere: Kodebasen er. Det kan sammenlignes med skiftet fra Windows 8 og Windows 8.1. til Windows 10.

Grundlæggende var det samme styresystem, bare med en ændret brugerflade. Overgangen – softwaremæssigt – mellem de to seneste versioner af Windows bør derfor ikke give de store hovedbrud for brugerne. Microsoft har lagt sig i selen for, at skiftet sker så smidigt som muligt.

https://www.altomdata.dk/her-er-udstyret-som-goer-windows-11-endnu-bedre/

”En enkeltstående management-infrastruktur, der understøtter gængse programmer og apps på tværs af Windows 10 og Windows 11, skal hjælpe med at simplificere migrationsprocessen,” udtaler Panos Panay, produktchef hos Microsoft.

Sagt mere klart kan vi, ifølge Microsoft, altså bruge samme indstillinger, opsætninger og værktøjer, det vil sige allerede installerede og anvendte apps og programmer. Vi bør derfor ikke forvente nogle af de samme bump på vejen, som da vi gik fra Windows 7 og Windows 8 til Windows 10. For eksempel problemer med Registreringsdatabasen, som kunne resultere i manglende lyd og understøttelse af eksternt udstyr via Bluetooth.

Med en sammenhæng dybt nede i softwaren lover Microsoft, at gaming også får et boost med Windows 11. Blandt andet er Xbox-appen integreret fra start og optræder i den nye Startmenu. Dermed kan du spille dine spil på både konsol og pc via spiltjenesten Game Pass med understøttede funktioner såsom kontroller, mikrofon og stemmechat.

3 ting du ikke har set i Windows før

1 Nyt design

Stifinder, Kontrolpanel og Indstillinger har fået det samme nye og lette design ledsaget af rundede ikoner.

2 Centrering

Nu er Proceslinjens ikoner blevet centreret. Du kan dog nemt ændre dette under Personlig tilpasning > Proceslinje.

3 Nye temaer

Farver, baggrunde og temaer kan tilpasses i det uendelige med Personlig tilpasning. Flere temaer hentes i Microsoft Store.

Forventet ankomst i 2022

Officielt sagde kalenderen oktober 2021 for lanceringen af Windows 11, men som tidligere, specielt angående de halvårlige funktionsopdateringer, er intet hugget i sten. Fra 2020 skiftede Microsoft til én stor opdatering frem for de normale to. Resten var småtterier, som skulle lukke sikkerhedshuller og generelt få styresystemet til at fungere optimalt. Planen er, at Windows 11 rulles ud i flere omgange til brugerne. Du må derfor nok indstille dig på tidligst at få adgang til Windows 11 i første halvdel af 2022.

Opgraderingen til Windows 11 foregår via Windows Update. Sandsynligvis kommer der også mulighed for at hente Windows 11 ned som en ISO-fil, hvilket vi allerede kender fra tidligere Windows-versioner. Fælles krav bliver en konstant netadgang, da Windows 11 løbende skal tjekke og hente seneste opdateringer.

Det gælder også løbende de såkaldte kvalitetsopdateringer, funktionsopdateringer og sikkerhedsopdateringer med mere. Spørgsmålet er, om Microsofts løfter om let overgang holder for alle tidligere Windows-generationer?

https://www.altomdata.dk/guide-kom-godt-i-gang-med-windows-11/

AOD opgraderede fra Windows 10 til Windows 11, men vil det ske lige så smertefrit fra for eksempel Windows 7? Blandt andre Lenovo har været ude med vejledning om, hvordan ejere af Lenovo-maskiner kan tjekke kompatibilitet for deres pc, samt hvordan de opgraderer fra ældre versioner af Windows. Du finder alt om skiftet fra Windows 7 til Windows 11 på: www.lenovo.com/in/en/faqs/operating-systems/microsoft-windows-11.

Som udgangspunkt kan opgraderingen fra Windows 7 finde sted, men det bliver fra bunden, altså en ”ren installation”. Har du Windows 7, skal du opdatere alle drivere, sikkerhedsopdateringer med mere via Windows Update, før du vælger at installere Windows 11. Muligheden bør dukke op på listen inden i Windows Update. Når Windows 11 installerer, forsvinder alt, så husk at tage sikkerhedskopi.

Skiftende krav

Før du påbegynder installation, bør du tjekke kompatibiliteten. Microsoft har langt om længe fået gang i sin app ”Tilstandskontrol for pc”, som undersøger din computers hardware, herunder cpu’en. Du finder værktøjet på www.microsoft.com/da-dk/windows/windows-11.

Maskiner købt inden for de sidste 18 til 24 måneder bør kunne køre Windows 11. Ældre maskiner – som redaktionens Acer Aspire – der har mindst fire år på bagen, har dog også fint accepteret vores beta-installation, hvilket ikke er en garanti.

Meget kan ændre sig, efterhånden som Windows 11 bliver rullet ud, og der muligvis opstår nye problemer/behov. Microsoft har udstedt og ændrer løbende i specifikationerne på krav til hardwaren for en stabil afvikling af Windows 11.

https://www.altomdata.dk/guide-saadan-goer-du-windows-11-mere-personligt/

Du finder listen på Microsofts hjemmeside via førnævnte link. For eksempel, og nok det mest kendte, skal bundkortet understøtte en særlig chip for øget sikkerhed. Chippen og dens platform af funktioner går under fællesbetegnelsen Trusted Platform Module version 2.0 (også kaldet TPM 2.0).

De færreste brugere er nok klar over, hvad TPM 2.0. reelt gør for deres daglige omgang med computeren, men Microsoft har valgt at lægge vægt på opdatering af sikkerheden. Set i lyset af, hvor meget vi udveksler personfølsomme oplysninger via programmer, apps og hjemmesider, er det måske ikke så tovligt.

Omvendt har det på nettet ført til en del frustrererede ytringer fra brugere, som har indkøbt spritnye gaming-pc’er, men ikke er i stand til at afvikle Windows 11. På de næste to sider kan du læse, hvad du skal gøre i forhold til TPM 2.0 og hardware-krav generelt. Er du klar til at teste, om det næste Windows er noget for dig, så læs videre.