Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hvad er bedst? Luftkøling vs. alt i en-køling vs. skræddersyet vandkøling

Computerarbejde på højt niveau kræver, at man holder maskineriet koldt. Men hvordan opnår man den bedste køling? Luftkøling er standard, mens vandkøling ofte bliver betragtet som vejen til maksimal ydelse. Er det sandt? Og hvis man overvejer vandkøling, er færdiglavede alt i en-kølere (AIO) så bedst? Eller kan man få en bedre ydelse med en skræddersyet løsning? Naturligvis er ydelsen ikke nødvendigvis den eneste parameter. Brugervenlighed, levetid og sågar udseendet er måske blandt dine fokuspunkter. Hold hovedet koldt, og læs videre.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1. omgang: Udseendet

Man kan få nogle ret labre luftkølere. Store, flotte enheder med anselige kølere, ventilatorer i overstørrelse og flere LED’er, end man tør drømme om. Man kan endda få luftkølere med programmerbare LED’er. Den kan man synkronisere med andre elementer i maskinen såsom kabinetbelysning, tastaturer og mus. Luftkølere, der leverer et visuelt statement? Ikke noget problem.

Hvis man vil have en sand øjenslyst med et touch af sci-fi, er der dog intet, der kan konkurrere med en elegant, skræddersyet vandkølings-installation. Vil man ikke elske skinnende rør, der er fulde af kølevæske i klare farver? Meget afhænger naturligvis af din specifikke implementering. Et virkelig flot, skræddersyet vandkølingssystem er kostbart og komplekst. En sjusket installation, derimod, er ikke blot billig at se på, den kan også være den direkte vej til katastrofe.

Hvad så med AIO-kølere? Falder de ikke igennem på det visuelle område? De fleste ligner i bedste fald funktionelle enheder. Typisk har man at gøre med en stor, sort køler, et par gummislanger og en cpu-bøjle. Ikke netop sexet. Men hvis man foretrækker noget pænt og ordentligt, kan AIO’er give en meget net og fritskrabet løsning.

Vinder: Skræddersyet vandkøling

2. omgang: Valuta for pengene

Med højtydende pc’er får man ikke altid, hvad man betaler for. Jo mere man spenderer, desto mindre bliver forbedringen. Cpu’er et klassisk eksempel. Intel kan sælge dig en glimrende sekskerne-chip til et godt stykke under prisen på nogle af ottekerne-modellerne. De sidstnævnte er hurtigere, men ikke nok til at retfærdiggøre prisen.

Det samme gælder for køling. Man får mest for pengene med en luftkøler til omkring 150 kroner. Bevares, den giver ikke de clock-hastigheder, som man kan få med dyrere løsninger. Og hvis du partout vil have de lavest mulige temperaturer, skal du også have noget, der er dyrere. Men for stort set ingen penge får du her bedre ydelse, end en standardkøler fra Intel kan levere. Og hvis du sammenligner med de dyreste køleanlæg, er forskellen på computeroplevelsen stort set ikke til at skelne.

AIO-løsninger er også meget rimelige i pris. For 350 kroner får du et system med én ventilator fra et af de store mærker. Og man kan typisk genbruge komponenten i flere maskiner. Det er derfor en langsigtet investering. Billig skræddersyet vandkøling er ikke godt for pc’ens driftssikkerhed, og den løsning kan bestemt ikke anbefales.

Vinder: Luft

3. omgang: Installation

Luftkøling virker som den enkleste løsning, når det gælder installation. De fleste kølere er kompatible med en række moderne cpu-sokler, og det er derfor oftest et spørgsmål om at vælge den rette bøjle, montere den, smøre noget varmepasta på og skrue det hele fast.

Det ser anderledes ud med større og mere aggressive kølere. Store kølere, der spreder sig ud fra soklen, kan komme i konflikt med ram-soklerne. Bredere kompatibilitet med kabinetter kan også være et problem.

AIO-kølere giver kun sjældent problemer, når det gælder bundkortkomponenter. Derfor er det vigtigste som regel kabinet-kompatibilitet. Imidlertid passer de fleste AIO’er til de standardiserede formater på 120 mm og 240 mm, der er til rådighed i næsten alle ordentlige kabinetter. Undtagelsen fra den regel er visse små kabinetter, som kan begrænse ens muligheder for at bruge AIO-løsninger.

Skræddersyede vandkølingssystemer er langt de sværeste at installere. I teorien tillader deres konfigurationsmuligheder og tilpasningsdygtighed en større grad af kompatibilitet. I praksis kan de dog kræve hårdt arbejde og indebærer risiko for svipsere undervejs.

Vinder: Uafgjort: Luft og AIO

4. omgang: Levetid og vedligeholdelse

Når det gælder ubekymret kørsel over et længere tidsrum, er luftkøling et glimrende valg. Det værste, der kan ske, er, at man en gang om året må tage køleren ud og rense den grundigt for at fjerne støv og gendanne dens fulde effektivitet.
En AIO-køler er relativt kompleks, og man kunne derfor forvente megen vedligeholdelse, men sådan er det ikke nødvendigvis.

Disse kølere kræver langt mindre vedligeholdelse end skræddersyet vandkøling. De er fyldte og forseglede fra fabrikken, og man skal ikke genopfylde, skylle eller overvåge niveauerne. Graden af vedligeholdelse svarer til en luftkøler. Man skal blot støve køleren af nu og da. Driftssikkerheden er dog mere tvivlsom. Med begge ventilatorer og en pumpe er der mere, som kan gå galt.

Skræddersyet vandkøling? Glem det – der er langt mere vedligeholdelse. Man skal tjekke niveauerne, og systemet skal måske fyldes op. Det kan være nødvendigt at skille hele historien ad for at skylle og rense; det bliver faktisk anbefalet. Og med langt flere dele, hvoraf mange er samlet af brugeren, er der meget mere, som kan gå galt. Hvis du ønsker et nemt liv og perfekt dritssikkerhed, bør du undgå vandkøling.

Vinder: Luft (lige akkurat)

5. omgang: Ydelse

Luftkøling giver mest for pengene, men det er ikke den mest effektive køleløsning. Det er vandkøling. Men hvad yder bedst – AIO eller et skræddersyet system? Det lyder enkelt. Begge pumper vand gennem en cpu-blok, der give den samme kontakt til cpu’ens varmespreder, ikke? Jo, men flowrate gør en forskel, og det samme gælder kølerens størrelse og effektivitet, ventilatorer og så videre.

De fleste AIO’er kan deles op i to kategorier: 120 mm-modeller med en enkelt ventilator og 240 mm-udgaver med to ventilatorer (eller med tre ventilatorer). De varierer i design og effektivitet, men de leverer gennemgående en forudsigelig ydelse. Skræddersyede anlæg er noget helt andet.

I teorien er der ingen grænse for, hvor meget vand man kan pumpe, eller for antallet af kølere og ventilatorer. I den øverste ende af skalaen giver skræddersyet køling det største potentiale. Man kan specificere kraftigere pumper, større kølere og flere ventilatorer. Hvis man ønsker bedre køleydelse end hos en god AIO-køler, skal design, implementering og installation være i orden.

Vinder: Skræddersyet vandkøling

Og vinderen er AIO ...

Det er som regel ret nemt at udpege vinderen i disse Hvem er bedst-sammenligninger. Et hurtigt overblik over kategorivinderne gør det klart nok. Men ikke denne gang. AIO-vandkølingsløsningen vandt ikke én enkelt kategori alene, og alligevel er den vores valg blandt de tre muligheder.

Det skyldes, at det er en meget stærk allroundløsning. Det er ikke den billigste, men den er til at komme i nærheden af, især hvis man tænker på, at en god AIO-enhed burde holde til adskillige pc-byggerier. Hvad betyder 350 til 700 kroner fordelt over flere pc’er? Netop.

AIO-kølere er pærenemme at bruge. De er kompatible med stort set alle bundkort, langt hovedparten af pc-kabinetter understøtter dem, og det er en svir at installere dem. De leverer en køleydelse, som kun overgås af et meget komplekst og dyrt vandkølingssystem.

Det eneste område, hvor AIO’er indiskutabelt halter bagefter, er visuel bling-bling. Hvis man ønsker en nedtonet og funktionel fremtoning, eller man er ligeglad med udseendet, er en AIO det indlysende allround-valg for ydelsesglade pc-entusiaster.