Home » AOD Pro » Hvad du måske ikke vidste om LAN-kabler …
Hvad du måske ikke vidste om LAN-kabler …

Hvad du måske ikke vidste om LAN-kabler …

Share

Det kryptiske består i, at jo højere tal, desto tyndere er tråden. Hvis man eksempelvis skal vælge mellem to LAN-kabler med AWG på henholdsvis 23 og 26, vil de fleste vel intuitivt anse 26-typen for at være bedst. Forkert! 23-typen har et tværsnit på 0,2579 mm2, og 26-typen er nede på 0,1288 mm2 eller cirka det halve.

Alle LAN-kabler produceres med silketrykte specifikationer på yderkappen. Vi oversætter teksten på en stump af det allround-kabel, vi selv køber i ruller: CAT 6A (CAT-faktor), S/FTP (Shielded/Foiled Twisted Pairs), PIMF (Pair in Metal Foil), Shielded (afskærmet), 4x2xAWG26/7 (4 x 2 ledere i AWG 26-tykkelse med 7 tråde i hver leder), CU (kobber), Stranded (bløde ledere), 100 OHM (karakteristisk impedans), 500 MHz (båndbredde).

Et CAT 6a-kabel er en forholdsvis enkel konstruktion med 4 x 2 parsnoede ledere, der er afskærmet med både folie og en flettet strømpe. Det kan overføre 10 Gbit over afstande op til 100 m, og prisen kan være lav.

AWG-specifikationen kan få afgørende betydning i professionelle installationer, hvor LAN-kabler også bruges til at strømforsyne enheder som overvågningskameraer, adgangspunkter, VoIP-telefoner, dørlåse og meget andet godt. Dette kaldes PoE (Power over Ethernet).

Vi bliver i eksemplet med 23- og 26-kabeltyper, som har en modstand på henholdsvis 0,064 ohm/m og 0,125 ohm/m. Det vil sige totalt 6,4 ohm og 12,5 ohm i de to ledere i et kabel på 50 m. Hvis vi sender 1 A gennem disse to kabler, afsættes der henholdsvis 6,4 W og 12,5 W varme i dem. Dette kan ikke alene gøre situationen hot i kanaler og bakker med mange kabler; spændingsfaldet kan også blive så stort, at enhederne ikke får strøm nok.

Til professionelle er der masser tabeller og beregningsværktøjer på nettet. Vi andre behøver ikke vide meget mere, end at Ethernet-standarden tillader PoE-kabelføring op til 100 m fra en switch eller hub og hen til den strømforbrugende enhed.

CCA, som står for Copper Clad Aluminium, er endnu et aktuelt begreb i LAN-verdenen. En kabelproducent kan spare penge og vægt ved at gå fra tråde af rent kobber til aluminium med en tynd kobberbelægning. Ulempen ved denne teknik er, at aluminium har højere specifik modstand, så det giver større tab, og desuden er det stivere, så et kabel lettere knækker, når det bukkes nogle gange.

Dette Ethernet-kabel er skabt til hi-fi-nørder, og en enkelt meter koster 33.000 kr.!

Og så kommer vi til at tænke på, om der sælges ”fake” LAN-kabler, der ligner anerkendte mærkevarer og markedsføres med de ”rigtige” specifikationer, selv om de i virkeligheden er noget billigt stads. De to korte svar lyder: Selvfølgelig er der fake-kabler derude. Og masser af brugere opdager det aldrig.

TAGS
Ethernet-kabler
Kabler
LAN-kabler

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S