Home » AOD Pro » Hvad du måske ikke vidste om LAN-kabler …
Hvad du måske ikke vidste om LAN-kabler …

Hvad du måske ikke vidste om LAN-kabler …

Share

Trådløse forbindelser gør det nemt og billigt at få opkoblede enheder til at fungere sammen i boliger og virksomheder. Høje, stabile hastigheder lykkes dog stadig bedst med kabler. Men hvilke kabler? AOD viser vej gennem denne del af netværksjunglen

De datanetværk, som AOD hovedsagelig fokuserer på, starter med en internetforbindelse via en enhed, der almindeligvis kaldes et modem. Dette modem skaber kontakt til internetudbyderens – teleselskabets – telefon-, tv- eller fibernetværk, og desuden indeholder det normalt en trådløs router med Wi-Fi plus et antal kabelforbindelser.

I princippet er det absolut muligt at etablere et fuldstændigt trådløst datanetværk. I praksis vil de fleste virksomheder nok foretrække en hybridløsning, hvor netværks- eller LAN-kabler sameksisterer med trådløse radiobølger, alt efter hvad der er mest praktisk og/eller økonomisk.

Tillid og kontrol

Tillid er godt, kontrol er bedre – lyder et mundheld, som også kan være relevant i netværkssammenhænge, når det omskrives til ”Trådløst er godt, kabel er bedre”. Radiobølger udgør en sikkerhedsrisiko, og med kabelforbindelser får man den ultimative kontrol over datadistributionen i netværk, så man kan sikre sig, at de enkelte brugere får, hvad de skal have – hverken mere eller mindre.

Endnu et argument for at foretrække kabel-baserede datanetværk er de højere mulige hastigheder.

I dag er det almindeligt, at routere og andre netværksenheder er født med LAN-terminaler i gigabit-klassen. Det vil sige, at de kan kommunikere med andre enheder ved stabile hastigheder på op til 1 Gbps (en milliard bit i sekundet). Selv de bedste og dyreste, trådløse Wi-Fi-systemer kommer kun i nærheden af dette niveau på nogle få meters afstand.

Vi oplever ydermere, at stadig flere enheder i den høje ende nu kommer med 10 Gbps-terminaler. Så meget behøver ikke til streaming af indhold eller Office-filer, men hvis man arbejder med 4K/8K-video, hvor bitraterne kan komme op over 400 Mbps, og andre ”tunge” filer i TB-klassen, kan man virkelig spare ventetid under transmission og lagring.

CAT-faktor

Grundlæggende opdeles netværkskabler i kategorier – forkortet ”cat” på engelsk – sorteret efter båndbredde og hastighed. Aktuelt er der fem relevante kategorier at vælge imellem. Det laveste niveau kaldes CAT 5e, som kun bør bruges til korte stræk. Et kort kabel i denne kvalitet er ofte smidt i kassen til et modem, en router og andet netværksgrej – og dér bør det efter vores mening blive liggende. Derover følger CAT 6, CAT 6a, CAT 7 og CAT 8 med tiltagende performance og tilsvarende stigende priser.

1 2 3 4Næste

TAGS
Ethernet-kabler
Kabler
LAN-kabler

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S