Home » Erhverv » Hva’ si’r Siri? Opret en personlig databank
Hva’ si’r Siri? Opret en personlig databank

Hva’ si’r Siri? Opret en personlig databank

Share

Den danske teknologiske tænketank Siri-kommissionen er nedkommet med en rapport, der bl.a. slår et slag  for personlige databanker, hvor du kan have dine  personlige data i fred. Det er i hvert fald tanken.

Fremtidens verden er datadrevet, og data er fremtidens værdifulde råstof. Data bliver handlet og solgt og er betydelige penge værd for de rette. Det gælder ikke mindst dine helt personlige data og oplysninger om bankforhold, sundhedsforhold, økonomiske forhold og stort set alle andre personlige forhold. Borgerne skal rustes til at leve i en verden med konstant påvirkning af AI. Men når data er guld, skal de også opbevares sikkert. Og hvor anbringer du helst dine guldreserver? I banken naturligvis – og hvor bør du på samme måde anbringe dine dit dataguld? I en databank.

En personlig databank kan være en del af løsningen. Det er i hvert fald den anbefaling den teknologiske tænketank Siri-kommissionen, der ser på Danmarks forhold til ny teknologi, er kommet med i rapporten ”AI. Scenarier. Etiske overvejelser & Anbefalinger”. Rapporten handler overordnet om fremtidsmulighederne for anvendelsen af kunstig intelligens og machine learning, der netop er de redskaber, som dine personlige data bliver vredet igennem, hvis store aktører som banker, sparekasser, pensionskasser og forsikringsselskaber får fat i dem.

Sæt dine data i banken

Men du kan beskytte dine data ved at sætte dem i din egen personlige databank, som ingen kan og må røre ved. Der findes allerede en række firmaer, som tilbyder Personal Data Stores (PDS) eller personlige databanker forklædt som forskellige apps og services. De fleste er små iværksættervirksomheder, men der er også opstået en del databrokers, marketingfirmaer og andre, der har baseret deres forretning på mere eller mindre listig dataopsamling. De rigtigt store som Facebook og Google mv. kører benhårdt på og stiller en række gratis services og ydelser til din rådighed, men så påberåber de sig også retten til at udnytte alle de data, de kan hente ud af det. Det er naturligvis ikke helt optimalt, da dine data derved (ud over at de nu nærmest er andres ejendom) også ligger spredt på mange platforme, ligesom datakvaliteten kan være svingende.

Se også:  Virksomheder ændrer cloud-strategi efter corona – sikkerheden er i fare

I stedet foreslår Siri-kommissionen en slags udvidet ”Min side” enten som personliggjort del af en offentlig digital borgerportal eller en personlig cloud, hvor alle dine følsomme data (inkl. DNA-data, som bliver mere og mere værd) kan ligge behørigt opbevaret, krypteret og anonymt. Anonymiteten indebærer også, at det kun skal være muligt for myndigheder og instanser at opnå adgang via en dommer-kendelse, og det skal være muligt både at opdatere og downloade data, kommunikere og handle anonymt, ligesom du selv skal kunne tage data med dig og slette data (hvis du eksempelvis er blevet fuldt helbredt for en lidelse og ønsker at få denne sygehistorie slettet). Omvendt skal du også kunne tilføje data for at kunne gøre brug af flere tjenester mv. Du får kort sagt et personligt datalager, som kun du råder over, og hvor du kan indsamle, lagre, opdatere, analysere og dele data og herunder også tilbagekalde et eventuelt tilsagn om at give en tredjepart adgang.

Se også:  Det komplette alarmsystem: Når nabohjælp ikke rækker

Ida Auken fra det Radikale Venstre (th.) og Thomas Damkjær Petersen (tv.), der er formand for IDA, er blandt stifterne af Siri. Siri-kommissionen er ikke nogen Apple-forlængelse, men blev skabt i sommeren 2016 af Ida Auken fra Radikale Venstre og Thomas Damkjær Petersen, der er formand for ingeniørforeningen IDA. Formålet er at skabe debat om kunstig intelligens, og dennes betydning for det danske samfund i forhold til vækst, arbejdsmarked, kompetencekrav og etiske udfordringer.

Men der er ét problem.

Flere fremtrædende forskere både herhjemme og i udlandet er ikke specielt begejstrede for denne form for ”dataselvbestemmelse” i en tid, hvor bl.a. lægevidenskaben med åbne data fra smartphones og fitness-gadgets har uanede muligheder for at forebygge sygdomme. Lukkede personlige databanker vil gøre det meget sværere for forskere generelt at opnå pålidelige personlige data om befolkningens livsførelse og livssituation. Desuden må forskerne i de tilfælde, hvor de enkelte frivilligt stiller data til rådighed, tage højde for, at nogle borgere så måske begynder at afgive falske data om sig selv. Og det vil selvsagt ikke føre til gode videnskabelige resultater, at alle kan lave egne versioner af, hvor sunde, hvor rige og hvor perfekte de er.

TAGS
databank
Privatliv
sikkerhed
Siri-kommisionen

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S