Home » AOD Pro » Nu skal 5G være endnu hurtigere – nyt frekvensbånd
Nu skal 5G være endnu hurtigere – nyt frekvensbånd

Nu skal 5G være endnu hurtigere – nyt frekvensbånd

Share

De to teleselskaber Telenor og Telia fyrer nu op under et hurtigere 5G-netværk, en nødvendighed for at sikre fremtidens krav til datahastigheder og -kapacitet på det mobile netværk

Det er et led i udrulningen af det fælles netværk som Telenor og Telia driver, at der nu skal skrues op for hastigheden på netværket, og med Energistyrelsen netop udstedte frekvenstilladelse på 3,5 GHz-netværket er det nu blevet en realitet.

Telenor og Telia forventer, at langt størstedelen af danskerne har adgang til 5G i 2022, men allerede inden skal hastigheden nu opgraderes.

Endnu flere master

Det betyder dog, at der i Danmark skal sættes endnu flere master op, for den højere frekvens betyder også, at der ikke kan sendes så langt.

”5G vil i sin fulde udrulning være baseret på et fintmasket netværk af flere og mindre antenner end for eksempel 4G-netværket. Ydermere kan signalet fra 5G-masterne koncentreres ved retningsbestemmelse, hvilket betyder, at man med 5G kan opnå ekstremt hurtige hastigheder og høj kapacitet,” forklarer Pressechef hos Telia, Mads Houe til AOD PRO.

Jesper Mølbak, netværksekspert hos Telenor mener dog ikke at det bliver så voldsomt mange flere master.

”Vi har allerede et stort netværk med over 4300 master, så i første omgang betyder det ikke nødvendigvis, at der skal flere master til,” siger Jesper Mølbak og fortsætter:

Se også:  Storebæltsbroen får 5G

”Men på sigt, når der kommer flere 5G-enheder i mobilnetværket, og databehovet stiger yderligere, og nye erhvervsløsninger kommer til, så kommer vi også til at tilpasse mobilnetværket herefter.”

40 procent flere data om året

En af årsagerne til at 5G-netværket allerede skal opgraderes, inden det reelt er rullet ud i hele Danmark, er ifølge Mads Houe, at danskernes dataforbrug stiger med cirka 40 procent om året, og antallet af enheder, der kobles på nettet (IoT-enheder, red.), som sender og modtager data, accelerer i disse år.

”Med implementeringen af 5G vil vores netværk kunne møde dette voksende kapacitetskrav og udbygges i takt med, at behovet stiger,” siger Mads Houe.

Det bliver dog næppe de private forbrugere, der her og nu kommer til at få glæde af 5G-netværket, for det er primært et netværk, som handler om store hastigheder og masser af data.

”Den almindelige dansker vil måske ikke opleve den store forandring lige med det samme, da der ikke er så mange apps og funktioner, der understøtter 5G endnu. Men for at møde danskernes stigende dataforbrug, så er der behov for at tage nye teknologier som 5G i brug,” siger Mads Houe.

Effektiv lagerstyring

For erhvervslivet mener Mads Houe, at der er en række fordele med 5G-netværket generelt og den nye, hurtigere, standard i særdeleshed. Han nævner lagerstyring.

Se også:  Prisvenlige mobiler [STORTEST]: Billige mobiler til fremtidens net

”5G åbner op for en helt ny verden af hyper-effektiv produktions- og lagerstyring, og den høje netværkskapacitet giver mulighed for at udstyre flere tusinde emner på dit lager med individuelle sensorer, der sender online til din server, så systemet selv kan holde styr på lagerbeholdningen, i realtid og med hidtil uset præcision,” forklarer Mads Houe.

Han mener også, at det er helt afgørende for selvkørende biler og præcisionskrævende robotteknologi, for eksempel inden for kirurgi, hvor signaler bare ikke må være forsinkede.

Udrulningen af 5G betyder dog også, at vi snart skal til at sige farvel til 3G-signalet, for i trit med udrulningen af 5G, lukker teleselskaber som Telia og Telenor, lige så langsomt ned for det gamle 3G-signal.

”I forbindelse med den gennemgribende modernisering af vores mobilnet, som vi foretager over de kommende år, lukker vi ned for den ældre 3G-teknologi, øger kapaciteten på 4G og introducerer 5G,” siger Mads Houe, Telia.

Den samme melding kommer fra Telenor.

”Udfasningen af den ældre 3G-teknologi er også en del af den store netværksmodernisering, som vi er i gang med,” forklarer Jesper Mølbak fra selskabet.


TAGS
5G
IoT
mobilnetværk

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S