Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hurtig på aftrækkeren

Hvis du vil give lidt mere for din næste notebook, end hvad
indgangsmodellerne koster, kan du få en alsidig og kraftig notebook,
der vil det hele.

Af Jeppe R. Børsting, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det syder med interessante tiltag på notebookmarkedet, det ene produkt efter det andet prøver at fange købernes opmærksomhed. Det gøres ofte via design, og ved at den enkelte notebook skiller sig ud fra mængden. Det kan for eksempel være ved specifikke features, der skal øge brugeroplevelsen.

Asus’ N-serie af notebooks følger også denne tendens. N-serien slår sig op på at anvende miljøvenlige løsninger og materialer, designet er heller ikke helt ueffent vil mange nok mene. Desuden kan den med Asus Express Gate boote som torden og lynild. Uagtet hvor hurtig en notebook man har, er der en god chance for at opstartstiden til tider irriterer.

Asus N51Vf løser dette problem ved, at man kan loade et tilrettet linuxmiljø kaldet Asus Express Gate i stedet for det almindelige operativsystem. Express Gate kan startes via en powerknap ved siden af den almindelige powerknap. Det bevirker, at man er klar til at anvende computeren efter blot otte sekunder. Det giver adgang til surfing, chat, samtaler via Skype samt musikafspilning og fotofremvisning. Vil man vælge specifikke programmer til bestemte opgaver eller lave mere komplicerede ting, skal den installerede Windows Vista Home Premium 32bit startes.

Godt med muskler

N51Vf er mere end en miljøbevidst notebook med hurtige genveje til diverse småopgaver. Der er endvidere tale om en potent notebook baseret på Intels Core 2 Duo P8600 2,40GHz-processor. Der er endvidere 4GB DDR2 ram og en 15,6" glareskærm i det filmvenlige format 16:9 med en opløsning på 1366×768 pixel og for øvrigt med rigtigt gode betragtningsvinkeler.

Grafikkortet er GeForce GT130M, et PCI-E 2.0 grafikkort, der i dette tilfælde har 1GB dedikeret DDR2 ram. Grafikkernen arbejder med 600MHz, de 32 unified shadere ved 1500MHz, og kortet anvender 128bit hukommelsesbus. Endvidere understøttes cuda og Hybrid SLI via Hybrid Power teknologi. Det sidste deaktiverer grafikkortet, når den bærbare er koblet fra strømnettet og aktiverer den automatisk, når strømstikket isættes.

Andre kompetencer er en 500GB harddisk, 802.11n + Bluetooth samt Gigabit LAN på netværksfronten. Det optiske drev er det klassiske multidvd-drev. Hdmi, eSATA, usb 2.0-porte, kortlæser og mini-usb-port mangler heller ikke.

Som andre notebooks fra Asus N serie er der her tale om en solid og velbygget notebook. Tastaturet er behageligt at anvende uden at have ultrakort vandring, touchpad og den indbyggede scollfunktion virker også bare i sin helhed.
Det numeriske tastatur er et plus for mange, hvad der er sejt og samtidig er det berøringsfølsomme betjeningspanel med led-symboler bagerst mellem tastaturet og skærmen. Ja det er sågar muligt at skifte mellem to betjeningsgrupper af fire symboler med en omskiftefunktion.

Så vidt så godt, nu til de hårde facts om ydelsen. Kræfter mangler denne notebook ikke, hvilket en PCMarkSuite på 3896 PCMarks i PCMark Vantage også stadfæster. Styrkerne lå især i spil, musik og kommunikationssuiterne.

Man kunne også spille Crysis på N51Vf i opløsningen 1366×768 pixels, ganske vist med gennemsnitlig 26fps med kvalitetsindstillingen medium. Batterilevetiden var ganske udmærket for en notebook med disse specifikationer. 2 timer og 10 minutter i klassik under Battery Eater 2.70, og 4 timer og 15 minutter i læsetesten under selv samme. Begge målt i Power4Gear Entertainment mode, der svarer til balanceret på de fleste notebooks. Det vil sige det i almindelig drift burde være muligt at presse tre timer ud N51Vf ved almindeligt brug og anvendelse af mest besparende strømstyringsmodel.