Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Huawei WiFi Q2 Pro (3-pak): Mesh for dummies

Fra Huaweis Smart Home-division tester Alt om DATA et mesh-baseret Wi-Fi-system, som sætter nye rekorder for hurtig og enkel opsætning.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Trådløse netværk til private hjem er ikke produkter, man umiddelbart forbinder med Huawei, men hvis denne globale markedsleder inden for data- og telekommunikationsudstyr ikke kan skrue routere sammen, hvem kan så?

WiFi Q2 Pro kan nemt forveksles med andre mesh-systemer med tre enheder, men det adskiller sig fra de fleste konkurrenter på to vigtige punkter. For det første kan det udnytte boligens strømnet som kommunikationskanal mellem enhederne. Og for det andet kræver opsætningen ikke mere af brugeren end at finde de nødvendige stikkontakter og installere en app.

Det tog os ikke mere end et par minutter at få den første af de tre identiske enheder – routeren i mesh-systemet – på internettet.
Derefter sætter man strøm til de to andre enheder, der så bliver satellitter, og når lyset i bunden, som desværre ikke kan dæmpes eller slukkes, har skiftet farve fra rødt til blåt i løbet af et par minutter, er kontakten etableret. Så enkelt kan det gøres. Ingen kommandoer, ingen bekræftelser, ingen hamsterhjul.

Hos os skulle vi heller ikke eksperimentere med placeringerne. Vi brugte simpelthen de sædvanlige steder i vores testmiljø, og selv om vores gamle strømnet er dårligt til datakommunikation, er det åbenbart godt nok til Huawei. Det hører så med til historien, at internethastighederne imponerer mindre end opsætningstiden, men sådan er de anvendte teknologier.

PLC

I denne sammenhæng står ”PLC” for Power Line Communication – datatransmission via strømnettet. Her er det mest almindeligt at bruge nogle store klodser, som fylder godt op i stikkontakter og strømskinner.
Huawei er gået en anden vej og har indbygget strømforsyningen i de diskrete enheder, så de blot skal fødes af et strømkabel. Men hvilket strømkabel!

Til små elapparater bruger man normalt en tynd ledning, der slutter i et lille 8-talsformet stik, men her får man store Schuko-hanstik og såkaldte Mickey Mouse-hunstik plus to voldsomme støjfiltre på hvert kabel. Vildt overkill efter vores mening.

Mesh-systemet WiFi Q2 Pro har det tydeligvis bedre med smartphones end med bærbare computere. I vores testmiljø klarer mobilerne sig godt, Asus kører i slæbegear, og Dell downloader nærmest katastrofalt langsomt.

Af et mesh-system at være er enhederne veludstyret med RJ45-terminaler. Der er tre af slagsen på hver, og de er mærket ”WAN”, ”LAN1” og ”LAN2”. På den måde bliver det nemt at tilslutte produkter uden Wi-Fi, og man kan også kable mesh-enhederne indbyrdes, hvis strømnettet er meget dårligt.

Behersket performance

Huawei rutter ikke med tekniske data, men vi kan læse mellem linjerne i firmaets materiale, at vi har at gøre med et Dual-Band-system i AC1200-klassen (Wi-Fi 5).

Det betyder typisk op til henholdsvis 300 Mbps på 2,4 GHz-frekvensbåndet og 900 Mbps på 5 GHz. Forbindelsen gennem strømnettet skal kunne komme op på gigabit-niveau, men så skal der virkelig være medvind på cykelstien. Selv i et hus med nye installationer ville det halve være nærmest mirakuløst.

Tilslutningspanelet på hver mesh-enhed rummer tre RJ45-terminaler til LAN/WAN-kabler. Strømforsyningen er indbygget, men Mickey Mouse-strømindtaget virker som vildt overkill.

Som normalt kan mesh-enhederne selv finde frekvensbånd og kanaler til de opkoblede klienter, som der kan være 192 af – samtidigt! Det virker lidt forvirrende, at Huawei hele tiden skriver om deres SmartHome-app. Den har skiftet navn til AI Life, men ikonet er uændret.

Vi bryder os slet ikke om, at sættet kommer helt uden forprogrammeret adgangskode. Hvis en uerfaren bruger, der ikke læser Alt om DATA, blot gennemfører den nemme opsætning og læner sig tilbage, kan vedkommende sidde med et pivåbent trådløst netværk.

Sit eget liv

Sådan siger vi flere gange om ugen, når en digital gadget opfører sig mærkeligt eller blot går i udu. For det meste er det nok med en genstart eller blot at frakoble strømstikket, holde en lille pause og isætte det igen. Sådan er livet.

Huawei WiFi Q2 Pro har under testforløbet demonstreret en usædvanlig grad af selvstændighed. Værst har det været, at mesh-systemet ikke har villet kendes ved Chromecast-donglen på husets antenneløse fjernsyn. Vi målte rigeligt med signal, men den ellers meget dummy-venlige parring kunne vi slet ikke lokke i gang.

Appen til husets ellers meget robuste Hue-lyssystem ville heller ikke samarbejde med Huawei. Hvorfor? Ingen anelse, men sandsynligvis noget, der kan løses med en firmwareopgradering af det forholdsvis nye sæt.

Kommunikationen mellem mesh-enhederne kan ikke alene foregå trådløst, men også via strømnettet som vist – eller med et LAN-kabel.

Med to smartphones som klienter – den ene den nye Hua-wei Nova 5T – har vi målt rigtigt pæne internethastigheder. Vores lille Asus-notebook har ikke ligefrem overperformet med sit indbyggede netværkskort.

Helt galt er det gået med Dell Latitude 5490 med et eftermonteret Wi-Fi 6-netværkskort – AX200 fra Intel. En maksimal downloadhastighed på sølle 28 Mbps på et sted, hvor vi kan komme op over 300 Mbps med markedets hurtigste routere, er en absolut bundrekord i vores flerårige testhistorik over netværkskomponenter. Wi-Fi 6-enheder skal ellers være bagud kompatible med ældre Wi-Fi-standarder, men det gælder åbenbart ikke her.

Da Wi-Fi 6 endnu er en ganske ny standard, har vi i vores bedømmelse ved tildelingen af stjerner set bort fra resultaterne med den opgraderede Dell-maskine.