Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Huawei WiFi Mesh: Huaweis routere giver hurtigt internet uden besvær

Huawei sætter nye rekorder inden for brugervenlig mesh-opsætning. To nye systemer kan komme op at køre på få minutter – uden de scanninger, søgninger og andet bøvl, der ofte kræves.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Disse to nye Mesh 7- og Mesh 3-systemer fra Huawei har den mest brugervenlige opsætningsprocedure, vi til dato har oplevet her på AOD. Ikke noget med indtastning af umulige fabriksindstillede adgangskoder, skift mellem menuvinduer eller endeløse søgninger. En smart­phone klarer det hele på egen hånd. Næsten.

Men før vi tager forskud på resten af konklusionen, vil det måske være på sin plads med en kort intro til de netværksenheder, som denne gang har været gennem AODs testlab – og bestået med glans.

Ved siden af løsninger til internetudbydere og andre leverandører af tele-infrastruktur tilbyder Huawei også produkter til såkaldte slutbrugere – enten gennem almindelige forhandlere eller via teleselskaber som del af abonnementspakker.

Det sidste er almindeligt i store lande, mens det her i Danmark er normen, at udbyderne bundler enheder, der ikke er tilgængelige i fri handel, så avancerede brugere må til lommerne og supplere grejet med noget bedre, stærkere og/eller hurtigere.

Mesh 7 og Mesh 3 bliver begge markedsført under paraplyen ”Whole Home Wi-Fi System” med tillægsbetegnelserne AX6600 og AX3000. For de indviede betyder ”AX”, at systemerne kører efter den foreløbig højeste klassifikation, Wi-Fi 6, og tallene angiver den maksimale teoretiske hastighed i Mbps.

Verdens korteste betjeningsvejledning? Denne sticker på Huawei-enhederne fortæller, hvad der skal gøres for at starte opsætningen. Når en AI Life-app i forvejen er installeret på smartphonen.

Mesh 7 har to bånd i 5 GHz-området plus et bånd i 2,4 GHz-området med en kapacitet på henholdsvis 4,8 Gbps, 1,2 Gbps og 574 Mbps. Mesh 3 kan også køre 574 Mbps i 2,4 GHz-området, og dette systems enlige 5 GHz-bånd har en båndbredde på 2,4 Gbps.

Som vi er blevet vant til fra Huawei, kommer deres netværksenheder i en tillidsvækkende, solid udførelse med et diskret, neutralt design, der kan stå fremme i både pæne hjem og tjekkede kontorer.

Mesh 7 deler formsprog – og firmware – med Mesh 3, og de testede systemer består af henholdsvis to store, forholdsvis dyre og tre meget mindre, men noget mere overkommelige enheder.

Nem opstart – hos de fleste

Som altid er der nogle detaljer, der skal være på plads, hvis Mesh 7 eller 3 skal leve op til anprisningerne. Den vigtigste er, at Huaweis AI Life-app til firmaets ganske brede vifte af ”smarte” enheder skal være installeret på den smartphone, som skal styre installationen.

Den finder man nemt ved at scanne QR-koden i manualen eller søge på nettet. Når dette er på plads, er det nok at tænde den første enhed fra kassen og vente et par minutter på, at den enlige indikator skifter fra rødt til at lyse konstant blåt.

Derefter parrer man telefonen ved at holde den over NFC-ikonet på toppen af routeren og eventuelt lade den foretage en langsom ”overflyvning” i meget lav højde, indstil der lyder et bip, og opsætningsmenuen vises på skærmen.

Så kan man erstatte fabrikkens SSID med sit eget netværksnavn, og man skal indtaste en valgfri adgangskode. At tilføje en eller flere enheder, der skal fungere som satellitter, er endnu nemmere. Den eller de skal blot tændes og stilles i nærheden af den første enhed. Så handshaker enhederne i løbet af et par minutter, indtil de har genkendt hinanden.

Med kombinationen af QR-koden og NFC kom vi så hurtigt i mål, at vi et øjeblik troede, at noget var gået helt galt. Men den var god nok: 5 minutter er nok til at få liv i systemet.

Det siger sig selv, at denne installationsprocedure forudsætter en smartphone med NFC (Near-Field Communication eller – mere rammende – nogle få centimeter) aktiveret. Denne teknologi blev lanceret på en Samsung Nexus S tilbage i 2010 og er siden blevet almindelig i Android-universet.

Brugere af iPhone og andre Apple-produkter kan installere den nævnte AI Life-app, men Wi-Fi-opsætningen skal foregå traditionelt efter illustrationerne og de ultrakorte tekster i den vedlagte manual.

Her er Huawei til gengæld landet i den modsatte grøft, idet processen skal køres fra en browser. I den situation foretrækker vi at bruge en browser på en pc, som lynhurtigt kan finde hjemmesiden bag den kryptiske kommando ”192.168.3.1”.

Huawei WiFi Mesh 3 AX3000 Whole Home Wi-Fi System

Økonomiløsningen: AOD har testet det økonomiske WiFi Mesh 3-system som en 3-pak, der er specielt velegnet til et miljø, hvor brugerne er fordelt i en forholdsvis smal og lang bygning.

Særlige features

Mesh 7- og 3-systemerne har en facilitet, vi ikke tidligere har været præsenteret for – og som kan være rar at have i blandede it-miljøer. Godt gemt i menustrukturen kan man aktivere et ”Wi-Fi 5 Reservenetværk.” I forklaringen på skærmen står der, at Intel-netværkskort efter denne standard i nogle laptops kan have svært ved at finde og bruge Wi-Fi 6-routere.

Denne tilstand har vi ikke prøvet at simulere, men vi har alligevel aktiveret funktionen, og vi kan konstatere, at den heldigvis ikke sløver Wi-Fi 6-klienter, og vores enlige Wi-Fi 5-telefon kører helt normalt. Så hvorfor ikke?

Et mere besværligt værktøj kan vise et dækningskort på skærmen og identificere eventuelle kritiske områder i hjemmet/kontoret. Man kan oven i købet modificere standardillustrationen, så den kommer til at svare til det aktuelle miljø.

Ideen tiltaler vores indre nørd, men den kommer nok til at vente, til vi får noget tid tilovers. Endelig skal det nævnes, at Huawei-enhederne som standard sender med ”Maksimal” signalstyrke, og denne indstilling kan ændres til ”Medium” eller ”Lav”.

Funktionen kan måske være rar at have, hvis for eksempel naboer i en tæt befolket etageejendom pludselig oplever forstyrrelser eller udfald, men det må bero på en individuel situationsvurdering.

Huawei WiFi Mesh 7 AX6600 Whole Home Wi-Fi System

Den stærke løsning: Det kraftigere og dyrere WiFi Mesh 7-system kommer som udgangspunkt med to identiske routere. Her er der råstyrke og kapacitet til krævende brugere.

Udstyr og præstationer

I forhold til fritstående routere i den tunge ende kan mesh-systemer virke noget skrabede. Derfor er det ganske generøst, at Huawei har forsynet Mesh 3 og Mesh 7 med henholdsvis tre og fire LAN/WAN-porte.

Vi havde dog været endnu gladere, hvis der i særdeleshed på Mesh 7 også havde været råd til noget hurtigere end gigabit-forbindelser. Internetudbyderne har travlt med at udrulle fiberkabler med potentiale til højere hastigheder, og når selskaberne vil have forrentet deres investeringer, må de tilbyde nogle hurtigere løsninger til højere priser. Gætter vi.

Til trods for Huaweis positive særbehandling af Wi-Fi 5-klienter, er det vores godt tilkørte Xperia 1, som er med til at trække det totale performanceniveau for begge mesh-systemer noget ned i forhold til lignende løsninger fra andre mærker.