Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Huawei P40 Pro: Huaweis stærke kameramobil klarer sig okay uden Google

Teknologien er i top på Huaweis nye flagskibsmobil, som især udmærker sig ved et utrolig stærkt kamera. Manglen på apps i Huawei styresystem hæmmer oplevelsen en smule, men det er relativt nemt at få både Google-tjenester og det meste andet op at køre.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Huawei er tilbage på det danske mobilmarked med den første topmobil siden den amerikanske handelsblokade slog dem ud af kurs sidste år. P40 Pro er producentens flagskibsmobil, så spændingen omkring den har været stor. Ikke bare i forhold til styresystemet, som er helt uden Google, men også i forhold til om den overhovedet kommer ud på det danske marked. Det gør den, og vi har allerede haft fingrene i den.

Elegant design

Der er for så vidt tale om en klassisk Huawei-mobil. Designet lægger sig tæt op ad forgængeren P30 Pro, men med et par fine optimeringer hist og her. Blandt andet er skærmen nu afrundet hele vejen rundt, ikke kun i siderne, også i top og bund. Det gør mobilen mere behagelig at holde på, og giver generelt telefonen et mere harmonisk og elegant look.

Der er aluminiumskanter hele vejen rundt, og den testede model havde en lækker matteret grå bagside i glas. Det er en rigtig nydelig smartphone i en god og håndterlig størrelse.

Til forskel fra forgængeren er der ikke et sort hak (et ”notch”) i toppen af skærmen. I stedet er selfiekameraet implementeret som et aflangt prikhulskamera med to linser, oppe i venstre hjørne af skærmen.

Det rektangulære kameramodul bagpå på mobilen fylder en del, men sådan er det med tidens nye topmobiler.

Mobilen har en IP68-certificering, hvilket betyder, at den modstår støv og er vandtæt ned til 1,5 meter i 30 minutter.

Skærmen måler 6,58” og har en fin opløsning på 2640 x 1200 p. Den leverer et ualmindelig flot billede, med uforlignelig kontrast, stærk farvegengivelse og stor skarphed. Opdateringshastigheden er 90 hz, så billederne flyder flot, og skærmens respons på input føles helt jævn og naturlig.

Skærmen suppleres fint af de indbyggede højttalere, som leverer ganske glimrende lyd. Der er den helt nye Bluetooth 5.1 standard til trådløs tilslutning af blandt andet hovedtelefoner og højttalere, og mobilen understøtter LDAC og AAC til optimering af digital lyd.

Lynhurtig opladning

Processoren er Huaweis egen Kirin 990. Den leverer en ydelse, der kan matche de bedste Android-konkurrenter. P40 Pro har således kræfterne til stort set alle tænkelige opgaver – spil, videoredigering, AR m.m.

Der er også indbygget 5G, så den er klar til fremtidens lynhurtige mobilnetværk, samt Wi-Fi 6, så du kan udnytte den hurtigste standard for trådløst internet i hjemmet.

Der er 8 GB ram og stort lager på 256 GB. Pladsen kan udvides med hukommelseskort, men desværre holder Huawei fast i deres egen NM-standard.

Batteriet har god kapacitet på 4200 mAh, og smart strømstyringsteknologi gør, at mobilen snildt holder flere dage på en opladning.

Der følger 40W oplader med i æsken. Den får mobilen ladt op på rekordtid. På cirka et kvarter er mobilen ladt halvt op, på en halv time har du 75 procent, mens der er fyldt helt op på lidt under en time.

Trådløs opladning sker også hurtigt, ved 27W, og der er omvendt trådløs opladning, så du kan oplade andre enheder ved at lægge dem bagpå mobilen.

Flotte fotos i alle lysforhold

Huawei er kendt for forrygende kameraer. P40 Pro viderefører traditionen på fineste vis.

Der er dog ikke tale om nogen revolution. Man har forbedret og bygget videre på forgængerens kamera. Du får den samme 50 x zoom, og der er ultravidvinkel, telefoto og dybdekamera (ToF).

Opløsningen i hovedkameraet har fået en beskeden forøgelse fra 40 til 50 MP, men der er tale om en ny og større sensor. Lige så stor som den der sidder i mange ”rigtige” kameraer.

Sammen med en høj ISO på 51200 gør den det muligt at få enormt lysstærke billeder i kassen. Under svage lysforhold er P40 Pro overlegen. Man kan faktisk undre sig over, at Huawei fortsat har en dedikeret nat-tilstand, for selv uden brug af denne bliver natbilleder så godt belyst, at det nærmest ser ud som om de er skudt i dagslys. Det er faktisk lige før det bliver overdrevet.

Det er dog svært at brokke sig over. For det er et helt igennem suverænt kamera, der også udmærker sig ved en lynhurtig og præcis autofokus, med eksemplarisk evne til at tracke et subjekt, når du filmer video.

Video er noget som Huawei har gjort en del ud af. Ultravidvinkel-kameraet er optimeret til video-optagelse, og der er arbejdet en del med at optimere softwaren, så den er særligt gearet til levende billeder.

Zoom sker flydende, ikke i hurtige ryk, når du er i videotilstand, og der er adgang til en række realtids-effekter, som kan give et filmisk skær til dine optagelse, plus en særlig Audio Zoom fokus, som kan fokuserer lyden ind på det du filmer.

Du kan også skyde video i Pro-tilstand, som giver mulighed for at justere tekniske indstillinger som ISO, hvidbalance m.m. Maksimal optagekvalitet er 4K, 60 fps.

Det er muligt at skyde stillbilleder samtidig med at du optager video. Det er også gjort nemt at lave beskæringer af de højopløste 50 MP billeder, som tåler at blive croppet, uden at det går for voldsomt udover billedkvaliteten.

Zoom klarer kameraer også rigtig flot. Selv ved 50 x zoom bevarer billederne en nogenlunde kvalitet.

Frontkameraet er på 32 MP, og det leverer ligeledes skarpe lysstærke billeder. En dybdesensor gør det muligt at lave flotte baggrundsløringer og giver samtidig effektiv ansigtsgenkendelse.

Mangler apps

Så langt så godt. Men der er et ”men”. Og det er et betydeligt ”men”. For handelsblokaden gør, at P40 Pro ikke har adgang til Googles software.

Systemet ligner det man kender fra tidligere Huawei-mobiler, så Android-brugere vil føle sig hjemme, men mobilen er ikke i stand til at køre Google-apps, herunder Google Play, som er adgangsporten til alle Android-apps. Huawei har sin egen appbutik, AppGallery, men den er på nuværende tidspunkt mangelfuld.

[irp posts="3134485"]

Der er dog rigtig mange ting, inklusiv Googles tjenester, netbank, e-boks, Facebook, instagram m.m., som kan køres fra mobilens browser. Lav en genvej på startskærmen, og det er næsten som at have en app. De fleste hjemmesider er mobiloptimerede, og det gør faktisk, at oplevelsen minder enormt meget den du får i en app. Det gælder for Facebook, Instagram, Rejseplanen og mange andre (Facebooks messenger kræver en app, men der findes en uofficel app i AppGallery, som gør det muligt at bruge tjenesten).

Vi fik relativt hurtigt fyldt P40 Pro op med de fleste af de tjenester vi havde brug. Hvis de ikke fandtes som apps levede vi genveje til deres hjemmeside. Vi fik relativt hurtigt fyldt P40 Pro op med de fleste af de tjenester vi havde brug. Hvis de ikke fandtes som apps levede vi genveje til deres hjemmeside.

Alligevel er det ikke helt det samme. For hjemmesider integreres ikke på samme måde som apps, der giver pop-ups, notifikationer og den slags. De interagere heller ikke med hinanden på samme måde. Der kan eksempelvis ikke deles indhold direkte mellem dem. Du må kopiere eller downloade indholdet, og så sætte det ind manuelt.

Der er desuden mange enheder, der skal bruge en app for at fungere – hovedtelefoner, højttalere, smart home enheder osv. Og dem finder du ikke mange af her. I hvert fald ikke lige nu. Der vil gå nogen tid før alle producenter får gjort deres apps kompatible. Men det lykkedes os faktisk at få hul igennem til Sonos, via Tidals app, og til Philips Hue, via en uofficiel app, der også understøtter IKEA Trådfri.

Du undgår således ikke at ramme hovedet mod muren før eller siden. Med mindre Huawei får gevaldig fart på med at fylde apps på hylderne.

Der er dog også en del store apps, som allerede er tilgængelige i Huaweis app-butik. Det gælder blandt andet Microsoft Office, Snapchat, LiveScore, Vejr&Radar, Kaspersky Internet Security samt musikstreamingtjenester som Tidal og Deezer (Spotify fungerer via browseren).

Og så har Huawei altså også selv en række rigtig fine apps, som er præinstalleret på mobilen. Det gælder sundhedapps, billed- og videoredigering, musik, videochat og meget andet. EMUI 10, Huaweis styresystem, rummer også en række funktioner til deling mellem enheder, multitasking m.m.

Den største mangel er de finansielle apps. MobilePay er der ikke. En Dankort-app har været tilgængelig, men den stoppede pludselig med at fungere og er nu fjernet igen (red.: Huawei fortæller at den er under opdatering og klar igen inden P40 Pro kommer i butikkerne).

Man kommer således ikke udenom, at brugeroplevelsen er hæmmet af manglen på Google-understøttelse.

Vi ender ikke desto mindre med at give mobilen en anbefaling. Men det er en anbefaling med forbehold. For mens hardwaren er helt i top, så skal der altså virkelig ske noget på softwarefronten, før vi er i mål. Men det ser lovende ud, og allerede nu er det faktisk muligt (i hvert fald med vores behov) at gøre de fleste af de ting man er vant til.

Konklusion

En toplækker mobil, med store kræfter, stærke features og ikke mindst et forrygende kamera, der i flere henseender vælter konkurrenterne af banen. Manglen på apps hæmmer den, men der er meget du kan klare ad omveje, og det begynder at se lysere ud med at få fyldt hylderne op i app-butikken.