Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Huawei Nova 5T: Huawei-mobilen har stadig Google-apps og Android

Huawei Nova 5T lader sig ikke hæmme af handelsblokaden. Den relativt prisvenlige mobil kommer med hele Google-pakken samt et avanceret kamera.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Bliver Nova 5T den sidste Google-mobil fra Huawei? Vi stiller dette spørgsmål på baggrund af den efterhånden langvarige handelskonflikt mellem USA og den kinesiske tech-gigant. Her kan alt ske, men i skrivende stund lige før jul kan det ikke udelukkes, at teknologi fra Google forbliver utilgængelig for Huawei.

Selve styresystemet Android kan Trump-administrationen næppe blokere, for det er Open Source, men pakken med Google-apps kan også være svær nok at undvære for os androider.

Let neddroslet P30 Pro

Denne uafklarede storpolitiske situation er sandsynligvis årsagen til, at Huawei i november 2019 satte Nova 5T til salg i danske butikker. Telefonen blev nemlig oprindeligt lanceret som Honor 20 i maj – inden handelsblokaden, og den kan derfor sælges med både Android og Google-apps installeret fra fabrikken.

Nova 5T har en pænt stor skærm på 6,26”, en tykkelse på lige under 8 mm og en vægt på 174 gram. I hånden virker mobilen let og – i tidens stil – glat som en ål i konsistensfedt. Heldigvis ligger der et billigt cover i klar plast i kassen, så man kan undgå, at telefonen skøjter hen over bordpladen, blot man åbner eller lukker et vindue.

Det digitale hjerte i Nova 5T er en Kirin 980-processor med 8 kerner, som også sidder i P30 Pro. Arbejdshukommelsen er på 6 GB, og lageret er på 128 GB – uden udvidelsesmulighed. Og ligesom i topmodellen er der gjort meget ud af kamerasektionen.

Dog har Huawei denne gang fokuseret mest på nærområdet. Hele fem kameraer er det lykkedes at klemme ind i den slanke konstruktion, og den største nyhed er et dedikeret makro-objektiv, som kan bruges til fotografering af blomster, insekter og andre småting på afstande ned til 40 mm.

De øvrige objektiver på mobilens bagside har vidvinkel- og super-vidvinkelkarakteristik, og et tredje bruges til at skabe en bokeh-effekt med sløret baggrund, som klæder portrætter. Selfie-kameraet på fronten er placeret i øverste venstre hjørne, hvor det distraherer synsoplevelsen minimalt.

Hands-on

Nova 5T gør et godt førstehåndsindtryk. Den booter hurtigt fra slukket tilstand, og tænd/sluk-knappen fungerer også som fingeraftrykslæser.

Til en vejledende pris på 3.699 kr. ligger mobilen i den højere ende af mellemklassen, og dér klarer den sig godt efter vores vurdering. Dens AnTuTu-score har vi målt til 363.526, hvad der placerer den foran 63 % af markedets smartphones. Den indbyggede Wi-Fi-sektion er seriøst hurtig og gør det muligt at opnå en downloadhastighed på 418 Mbps fra en Netgear RAX200 Wi-Fi 6-router her i kontoret.

Underligt nok kan Nova 5T – som den eneste Android-smartphone i vores testhistorik – ikke afvikle den populære app Wifi Analyzer, som kan være stor hjælp ved placering af routere og mesh-enheder. Appen starter godt nok, men når man vil vælge en router, kvitterer den med et ”No Wi-Fi signal in range!”. Vi har rapporteret problemet til Huawei, som ikke er vendt tilbage med en forklaring eller løsning.

Visuelle kvaliteter

LCD-skærmen er god uden at være prangende. OLED kan levere højere lysstyrke og bedre kontrast, men er også en dyrere teknologi. Vi får aldrig det hele på ønskelisten...

På mobilens egen skærm kan billeder virke lidt tamme og flade, men det er ikke kameraernes skyld. På vores designer-skærme med sRGB-farvekalibrering kommer der mere pang i farverne, så vi virkelig kan nyde de mange pixel fra de primære objektiver.

Det højopløselige 48 megapixel-kamera på bagsiden har selskab af tre yderligere objektiver til super-vidvinkel, bokeh (Depth Assist) og makro. Det højopløselige 48 megapixel-kamera på bagsiden har selskab af tre yderligere objektiver til super-vidvinkel, bokeh (Depth Assist) og makro.

Vi kan også bekræfte, at det særlige makro-objektiv faktisk kan fokusere på afstande ned til 40 mm. Det er fint nok, men ægte makro bliver det nu ikke. Dertil får objektivet alt for meget med på billederne, og den forholdsvis lave opløsning på 2 megapixel resulterer i grynede billeder, hvis man tager et udsnit og forstørrer det digitalt.

Til makrofotografi er vores første valg stadig et systemkamera med et knivskarpt 2.8/50-objektiv, der kan køres ud til et 1:1 motiv/sensorforhold og ofte erstatte et digitalt mikroskop.

En mulighed for at tage fotos i nærmest totalt mørke er en anden vigtig egenskab ved kameraerne i moderne smartphones. Også her præsterer Nova 5T nydeligt – uden dog at hælde P30 Pro ned ad brættet. Kombinationen af grundlæggende høj lysfølsomhed og AI-billedstabilisering gør det muligt at arbejde håndholdt med eksponeringstider på flere sekunder og stadig få brugbare fotos af – stillestående – motiver.

Tech-sjov til legebørn vil vi kalde AR 3D Qmoji-funktionen i Nova 5T. Den gør det muligt at tage selfies, hvor ens vintertrætte fjæs skjules bag noget, der kunne være et hoved på en tegneseriefigur. Hvorfor? Fordi man kan, formoder vi.

Nova 5T kan også forskønne en selfie ved at klistre sådan en maske over brugerens ansigt. Når bare man ser på kameraet, følger masken med hovedet. Nova 5T kan også forskønne en selfie ved at klistre sådan en maske over brugerens ansigt. Når bare man ser på kameraet, følger masken med hovedet.

Dommen

Nova 5T udfylder en ledig plads i Huaweis smartphone-sortiment, og mobilen performer godt og forudsigeligt. Hvis den vejledende pris blev fulgt af forhandlerne, ville vi foretrække at slagte sparegrisen og steppe op til P30 (Pro). Aktuelt er flere butikker på banen med priser på vej ned mod 3.000 kr. for Nova 5T. Så længe det holder, kvitterer Alt om DATA med et ”Anbefaler”.