Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Huawei MateBook X: Lækker letvægter fuld af kræfter og funktioner

Der er kvalitet i hver en tomme af den kompakte MateBook X, som gør det muligt at arbejde på farten uden begrænsninger.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En let og tynd bærbar er en velsignelse, når der skal arbejdes på farten. Man tænker måske kækt, at man godt lige kan overkomme at slæbe den store workstation med på forretningstur, men når du har vandret fra det ene mødelokale til det andet og forsøgt at klemme dig ind på et fly- eller togsæde for at arbejde med computeren, forbander du den ekstra vægt.

En ultralet bærbar er vejen frem, men vi er vant til - og har måske endda affundet os med - at den kommer med kompromisser. Men sådan behøver det ikke at være. Huawei viser med den nye MateBook X, at du ikke nødvendigvis skal lide de store afsavn, når du arbejder på farten.

Udnytter pladsen optimalt

MateBook X vejer kun 1 kilo, og på det tykkeste sted måler den 13,6 mm. Klædt i stilrent aluminium slægter den en vis æble-konkurrent på. Ligheden er så åbenlys, at Huawei ikke engang forsøger at lægge skjul på den.

Der er dog forskelle. Sammenlignet med MacBook Air, formår Huawei faktisk at udnytte pladsen bedre. Skærmen går længere ud i kanterne, og der er blevet plads til et fuldstørrelse tastatur, som strækker sig helt ud i siderne, med en stor bred touchpad nedenunder.

Huawei går imod strømmen med et display i 3:2-format. Det ret høje format giver fordele, når der skal arbejdes med tekst, PowerPoint, Excel-ark, hjemmesider og lignende, men er ikke det bedste til tidsbaserede projekter som videoredigering og musik eller til at nyde film på. Om formatet er det rette for dig kommer således an på, hvad du skal bruge computeren til.

Men uanset hvad så er det en flot og farvelækker skæm, som med 3K-opløsning står knivskarpt. Den giver endda mulighed for touchbetjening.

Se vores videogennemgang her:

https://youtu.be/1y-TxpxSOdg

Der er fire højttalere gemt i computeren. De to af dem under tastaturet. Lyden er ikke skidt for en computer af denne størrelse, men den skærer lidt i diskanten, og der er ikke voldsomt megen bas. Dog er er der muligt at aktivere en surround-tilstand, som er ret overbevisende. Det lyder bogstaveligt talt, som om lyden strækker sig langt udenfor maskinens beskedne rammer.

Ved at placere to mikrofoner helt ude i den yderste kant af computeren, hvor touchpad'en slutter, har man forsøgt at optimere lydkvaliteten på videosamtaler. Og det lykkes faktisk udmærket. Du går fint og klart igennem hos modtageren, selvom du ikke sidder lige op ad skærmen.

Suveræn betjening

Tastaturet er af eksemplarisk kvalitet. Vandringen i de behageligt store taster er lige tilpas, og skriveoplevelsen er responsiv og stabil.

Den glatte og smidige touchpad er af en samme høje klasse, og den har desuden én suveræn fordel, som man ikke møder andre steder. Du kan klikke hvor som helst på den. Ikke kun nede i hjørnerne. I hvert fald ikke når det gælder venstreklik. Her er hele pladen klikbar, hvilket gør navigationen enormt intuitiv. Du slipper for at flytte din finger eller tage en anden finger i brug for at klikke. Og det sætter man meget hurtigt pris på. Højreklik sker stadig i nederste højre hjørne.

Man får desuden glæde af Huaweis velkendte sikkerhedsfunktioner, som har præget MateBook-serien fra start. Først og fremmest webkameraet, som er gemt væk i en tast i tastaturet. Klik det op når du skal bruge det, og ned igen, når du er færdig. En nem og simpel måde at sikre, at ingen kigger med, når du ikke ønsker det. Det er vist stadig kun Huawei, der tilbyder den løsning.

Fingeraftrykslæser i powerknappen får du også. Det er efterhånden en ret udbredt feature, men ikke desto mindre en nem måde at logge på computere på nem og sikker vis.

En særlig trumf, som dog kun er for dem med en nyere Huawei-mobil, er Huawei Share funktionen, som gør det muligt at koble MateBook X og smartphone sammen. Det sker ganske let ved at aktivere NFC og lægge mobilen på computerens touchpad.

Det giver en direkte spejling af mobilens indhold i et vindue i venstre side af computerens skærm. Stort set al mobilens indhold kan tilgås den vej. Således kan du eksempelvis flytte billeder mellem enhederne blot ved at trække den fra den ene til den anden. Du kan skrive beskeder på mobilen med computerens tastatur, du kan foretage mobilopkald fra computeren, eller du kan styre mobilens kamera fra computeren, hvilket kan være smart, hvis du eksempelvis har monteret det i et stativ eller vil optage dig selv.

Mulighederne strækker sig dog meget længere end det. Træk topmenuen ned på mobilen og med et hurtigt klik kan du optage computerens skærm eller vælge, om lyden fra din mobil skal afspilles på computeren eller omvendt. Du kan desuden synkronisere udvalgt indhold mellem enhederne, så de altid har det nyeste fra den anden enhed, og du kan dele udklipsholderen, så det er nemt at kopiere indhold på den ene og sætte det ind på den anden. Huawei Share udvider således funktionaliteten på en måde, der kan gøre livet betydeligt lettere, hvis man er vant til at synkronisering mellem mobil og computer er noget, der foregår via skytjenester som Dropbox.

Fornuftigt udvalg af forbindelser

Hvor Matebook X på godt og ondt slægter MacBook på er i udvalget af tilslutninger. Eller rettere mangel på samme. Der er minijack til lyd og så en USB C-port i hver side. Begge understøtter dataoverførsel, DisplayPort og opladning.

Det er blandt andet denne minimalistiske tilgang til slutninger, der gør det muligt at lave en computer, der er så tynd, men den vil langt fra være ideel for alle. Heldigvis har Huaweis en løsning til dem, der har behov for lidt flere forbindelser. Der medfølger nemlig en ekstern dock med både USB A og VGA, der sluttes i den ene af USB C-portene.

Trådløs internet leveres i form af det hurtige Wi-Fi 6 med 2 x 2 MIMO, og der er desuden Bluetooth 5.0.

Imponerende ydelse

Der, hvor man typisk mærker det største kompromis ved de helt tynde bærbare, er på ydelsen. MateBook X kommer med en Core i5 fra den strømbesparende U-serie. Grafikken håndteres af den integrerede grafikchip i processoren. Ikke en løsning vi normalt ville forvente det helt store af. Men her er der tale om en model fra 10. generation af Intels processorer, som er i stand til at ramme 4,2 GHz, når Turbo Boost aktiveres. Det betyder, at du får en solid ydelse, som selv en bærbar af betydelig større format ville kunne være bekendt. En gaming-computer er det ikke ligefrem, men du kommer næppe til at mangle kræfter, end ikke hvis du begiver ud i en lettere videoredigering og lignende.

Et avanceret kølesystem sørger for at holde MateBook X afkølet uden støj, selv når det går hårdt for sig. Med 16 GB ram og et hurtigt SSD-lager på 512 GB er der heller ingen smalle steder, når det gælder filhåndtering.

Batterilevetiden er ligeledes glimrende. Og det skal den da også være på en maskine som denne, der er skabt til at omfarende arbejdsdage, hvor der kan være langt mellem hviletimerne ved en stikkontakt. Der er nok til, at du kan klare dig igennem arbejdsdagen, også hvis det bliver en af de lange. Cirka ti timer er ikke urealistisk. Computeren lader desuden hurtigt. Der medfølger en 65W USB C-oplader, som fylder computeren med strøm på halvanden times tid. En oplader som desuden også fungerer fremragende til smartphone med hurtigopladning . Huaweis egne topmodeller kan trække 40W fra den.

Kompakt og kompromisløs

Med mindre du skal klare meget krævende grafisk arbejde (hvilket under alle omstændigheder ikke vil være en fornøjelse på en 13" maskine), vil du næppe opleve mangler ved MateBook X. Den er ikke bare let og lækker, den er også kraftfuld, veludrustet og brugervenlig. Og så er prisen faktisk ikke urimelig taget kvaliteten i betragtning. For den der arbejder på farten og vil være rustet til det meste, findes der næppe et bedre valg lige nu.