Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Huawei etablerer verdens højeste 5G-netværk på Mount Everest

5G-netværket er ved 6.500 meter det højest placerede i verden, og etableringen er gjort mulig med Huaweis såkaldte 5G active antenna units, som er yderst kompakte og derfor særligt velegnede til infrastruktur i ekstreme områder som Mount Everest.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Omkring 150 medarbejdere uden højdeskræk og 40 okser slæbende på 8 ton udstyr og materialer er, hvad det kræver at etablere 5G på verdens højeste bjerg. Den nye, lynhurtige forbindelse gør det muligt for bjergbestigere og forskere at opleve og videreformidle helt nye sider af Mount Everest. En af de første ekspeditioner, der får glæde af verdens højeste 5G-netværk, er en nepalesisk ekspedition, der skal genopmåle og bestemme bjergets højde.

For Zhang Yong, som er senior-ingeniør hos Huawei, var april lidt anderledes end de fleste andre måneder på kontoret. Som en del af et team på ca. 150 personer var han med til at sikre verdens første 5G-netværk på Mount Everest.

"Det er ikke hver dag, at jobbet byder på bjergbestigning i minus 37 grader, og jeg skal være ærlig og indrømme, at det har været et meget udfordrende projekt. Everest har uforudsigeligt vejr, og iltniveauet i luften falder, jo højere du kommer op, så de fleste på teamet kæmpede også med højdesyge. Det var ikke kun en alvorlig test af os, men også en ekstrem-test af Huawei-udstyrets ydeevne. Begge gennemførte heldigvis missionen", siger Zhang Yong, senior-ingeniør hos Huawei.

Huaweis lastbiler var kun i stand til at transportere materialer og udstyr til 5.200 meters højde. Derefter var teamet afhængige af okser til at slæbe kabler, basestationer og master det sidste stykke. Huaweis tekniske leder af det ekstreme projekt, Wang Bo, fortæller, at det er en af den slags oplevelser han med sikkerhed kommer til at gengive for sine børnebørn.

Stream Netflix på toppen af Mount Everest

Huawei var den første virksomhed overhovedet til at installere et mobilt netværk på Mount Everest tilbage i 2007, og i 2013 vendte holdet tilbage for at opgradere til 4G. Netværket gjorde det for første gang muligt for professionelle bjergbestigere, eventyrlystne turister og forskere fra hele verden at sende video og billeder hjem fra de ekstreme højder. Med 5G er det nu også muligt for eksempel at streame højkvalitetsvideo i realtid og ikke mindst indsamle og håndtere tunge forskningsdata direkte på bjergsiden.

Forskningsmæssigt spiller det nye 5G-netværk en central rolle i en ekspedition, som den nepalesiske regering har iværksat i april måned. Målet er at genopmåle Mount Everest, fordi et jordskælv i 2015 har sået tvivl om, hvorvidt Mount Everest skulle være sunket. Med den forbedrede 5G-forbindelse kan det nepalesiske bjergbestiger-team uden problemer sende og modtage forskningsresultater og filer med en hastighed på 1Gbps. Bjergbestigerne vil derfor også kunne tage en pause på bjergsiden og streame Netflix eller se live fodbold.

5G-netværket er ved 6.500 meter det højest placerede i verden, og etableringen er gjort mulig med Huaweis såkaldte 5G active antenna units, som er yderst kompakte og derfor særligt velegnede til infrastruktur i ekstreme områder som Mount Everest.

Netværket består af fem 5G-basestationer fordelt på Mount Everest Base Camp ved 5.300 meter, Transition Camp ved 5.800 meter og Forward Camp ved 6.500 meter. Døgnet rundt sørger netværksspecialister udstationeret i 5.300 meters højde for at overvåge og vedligeholde netværket.

Adgang til 5G-forbindelse på Mount Everest er betinget af et abonnement hos China Mobile.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere