Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Huawei B525s og B315s LTE 4G Wi-Fi Router: Immobile mobilroutere

Isæt et SIM-kort og kom på nettet. Huawei tilbyder stationære routere med fire LAN-porte og telefonstik, som hverken kræver kobber eller fiber i jorden, men kører trådløst via mobilnettet.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I løbet af forbløffende kort tid har Huawei positioneret sig blandt de forreste spillere i den globale teleindustri. Når det gælder smartphones, ligger Huawei i superligaen, og her i Danmark står koncernens navn på store dele af TDC’s infrastruktur.

5G-internet, som skal bane vej for smarte hjem og selvkørende biler, er endnu et fokusområde hos den kinesiske gigant. Og helt nede på jorden er man storleverandør af grej til internetopkobling til alverdens teleselskaber og forbrugere.

Routere uden installa-tionsbesvær

De to Huawei-hotspots i denne test kan nemt forveksles med almindelige, stationære routere. Blot med den forskel, at de ikke ligner strandede månefartøjer, men faktisk er designet både lækkert og diskret nok til at kunne stå fremme i et hjem. Synes vi.

Disse løsninger henvender sig først og fremmest til forbrugere, som ikke kan få hurtigt internet via telefonnettet, men til gengæld er så heldige, at de har god mobildækning. De kan også være værd at overveje i et stort hus, hvor det kan koste kassen at trække et kabel fra teleselskabets samledåse og frem til det sted, hvor routeren bør placeres.

B525s og B315s kan placeres frit, så længe de er i nærheden af en stikkontakt. Opsætningen kan heller ikke være nemmere. Isæt et SIM-kort og tænd. Hvis mobilsignalet kunne være bedre, kan det hjælpe at tilkøbe to små antenner, som skal være konstrueret specielt til Huawei. Det er ikke nok at ”låne” et par fra en tilfældig router – vi har prøvet. Mobilsignalstyrken angives af tydelige indikatorer på fronten, som gør det nemt at finde en brugbar placering.

I modsætning til mobile hotspots har disse enheder de sam-me øvrige tilslutninger som almindelige routere i samme prislag. Det vil sige, at de har fire LAN-porte, der kan bruges til hubs og andre baseenheder samt opkoblet grej uden Wi-Fi. En USB-port er rar at have til at dele data fra en ekstern lagringsenhed, og der er sågar et stik til en fastnettelefon.

App og web

”Huawei HiLink” er navnet på appen til firmaets mobilroutere. Med den kan man se, hvilke enheder der er online, og aflæse dataforbruget. Man kan også dele indhold som billeder med andre, der anvender denne app.

Hvis man vil trænge dybere ind i B525s eller B315s, skal man åbne en browser på en tilsluttet enhed, som kan være en bærbar computer, og så kommer disse mobilroutere til at ligne ”rigtige” enheder af slagsen. Huaweis menuer er ikke ophidsende, for nu at sige det pænt, men de kan, hvad de skal, og teksterne er oversat til et usædvanligt for-ståeligt dansk.

Specielt om B315s

Ikke så overraskende er Huawei B315s et par hundrede kroner billigere og noget lavere specificeret end model B525s. Forskellen er først og fremmest, at B315s er nede på den almindelige 4G LTE-standard med en teoretisk båndbredde på 150 Mbps.

Hvis flere medlemmer af en husstand skal dele indhold fra en fælles harddisk eller NAS, som er sluttet til dette hotspot, risikerer de at mærke, at B315s ikke har AC-klasse Wi-Fi, men nøjes med 802.11n og en båndbredde på maksimalt 300 Mbps.

Måleresultater for mobile hotspots

Som nævnt i indledningen har vi testet de mobile hotspots ved hjælp af programmet Speedtest. Hotspottenes rækkevidde bestemmer vi ved at måle hastigheden på fire forskellige positioner i huset – med to forskellige smartphones – og notere alle resultaterne i en tabel.

De fire positioner er:

1. Kontor – én etageadskillelse mellem smartphone og hotspot, ca. 2,5 m afstand i luftlinje.

2. Køkken – ”øjenkontakt” mellem smartphone og hotspot, ca. 4 m afstand.

3. Tv-stue – én mur mellem smartphone og hotspot, ca. 5 m afstand i luftlinje.

4. Første sal – én mur og én etageadskillelse mellem smartphone og hotspot, ca. 6 m afstand i luftlinje.

Denne enkle måleteknik, som enhver læser selv kan bruge i sit eget miljø, giver efter vores erfaring et realistisk indtryk af, hvordan et hotspot performer i praksis med mobile klienter.

Huawei B525s

  • Ydelse: 5/5
  • Rækkevidde: 5/5
  • Brugervenlighed: 4/5
  • Features: 4/5
  • Pris: 4/5
  • Samlet : 4.5/5

Alt om DATA siger:

»B525s er et gennemtænkt alternativ til en traditionel, stationær router og et oplagt valg til hjem uden adgang til hurtigt kobber eller fiber. Huawei kan noget med antenner, for dette hotspot sikrer en usædvanligt ensartet og stabil datakommunikation i vores treetagers testmiljø.«

Huawei B315s

  • Ydelse: 3/5
  • Rækkevidde: 4/5
  • Brugervenlighed: 4/5
  • Features: 4/5
  • Pris: 3/5
  • Samlet: 3.5/5

Alt om DATA siger:

»Huawei B315 er et pænt designet hotspot med ensartet dækning af alle tre etager i vores testmiljø. Vi vurderer dog, at denne enhed bør være væsentligt billigere, før den kan anbefales. Dertil er prisforskellen op til den markant hurtigere B525s-model simpelthen for lille.«