Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: HTC Vive og Lenovo Explorer: Virtual reality på Windows-pc'en

Med Windows Mixed Reality har Microsoft åbnet en portal til virtuelle verdener. Vi tester et af de første Mixed Reality-headset og vurderer, hvordan det holder stand mod den nuværende VR-konge, HTC Vive.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I midten af oktober kom Microsoft med en større opdatering til alle Windows 10-computere. Fall Creators Update, som den hed, bød især på en bemærkelsesværdig feature: Mixed Reality.

Det er en helt ny Virtual Reality-portal, der åbner op for VR, AR og alt derimellem. For at udnytte den nye feature kræver det et kompatibelt headset. De er så småt begyndt at dukke op, og vi tester her et af de første, Lenovo Explorer.

For at have et sammenligningsgrundlag har vi også kigget på HTC Vive, der hidtil har været det bedste af alle VR-headset på markedet.

Lenovo er nemmest

Der er mange ligheder mellem de to headset. Helt grundlæggende er der tale om to kæmpestore sorte briller med hver sine to tilhørende controllere.

Headsettene sluttes til pc'en via både USB og HDMI. Opsætningen af Vive er dog mere omfattende end af Explorer. Systemet har eksempelvis en hub, der skal kobles mellem headset og computer og samtidig forbindes til strøm med en stor adapter.

Der skal desuden installeres to kameraer, som bruges til at registrere dine bevægelser. Det kræver noget arbejde. Hvis du ikke tilfældigvis har to høje skabe stående over for hinanden, som du kan sætte dem på, så skal du til at have boremaskinen og skruetrækkeren frem for at bore dem fast i væggen. Alternativt kan du bruge kamerastativer til at stille dem på.

Her har Lenovo gjort tingene mere simple. Explorer kræver ingen kameraer for at fungere. I headsettet er indbygget sensorer, som kan afmåle rummet. Det gør det væsentlig nemmere at få systemet op at køre.

Kræver en kraftfuld PC

At få headsettet og den tilhørende software installeret på pc'en foregår relativt nemt i begge tilfælde. Du skal en tur forbi HTC's hjemmeside for at finde link til Vive-installationen. Derefter er det blot at følge de relativt simple instrukser, du får undervejs.

Da Mixed Reality er indbygget i Windows, starter installationen helt af sig selv, når du sætter Explorer i pc'en. Dog er portalen ikke, som vi ellers havde ventet, fuldstændig køreklar. Der er en del, der skal downloades og installeres, før du rent faktisk kan begynde at bruge headsettet.

Når softwaren er klar på din pc, bruger du headsettet til at aftegne det areal, der er frit omkring dig og placerer dine controllers på gulvet, så afstanden til jorden afmåles. Så har du markeret dit VR-område, og du er mere eller mindre klar til at gå i gang.

Det er dog værd at bemærke, at vi måtte prøve på to pc'er, før det lykkedes at få headsettene til at fungere. Ingen af dem ville køre på den første computer, vi prøvede, som ellers er lidt af en monster-bærbar fra Alienware med hurtig Core i7, 32 GB ram og et kraftfuldt Nvidia GeForce GTX 780M-grafikkort. Det var ikke nok. Grafikkortet var ikke understøttet. Vi måtte op i en højere klasse og fandt firmaets stærkeste desktop-computer frem, en endnu kraftigere Alienware med GeForce GTX 1080M grafikkort. Den kunne køre de to headset.

Det viser lidt om, hvilke kræfter der skal til. Det er langt fra enhver pc, der vil kunne bruges til at køre disse VR-løsninger.

Kom helt ind i Windows

Når systemerne er klar, og du får headsettene på, finder du ud af, at de to portaler er ret ens bygget op. De er begge centreret omkring et hus, du kan bevæge dig rundt i. Ved at pege på store sklite kan du navigere i indholdet.

Mixed Reality fungerer således som et slags tredimensionalt Windows-system, hvor du har adgang til velkendte Windows-funktioner som Edge-browseren, Office-programmer samt Windows Store, hvor der kan hentes apps, video-indhold og lignende.

Noget er udviklet i VR-format eller 360 grader, andet er ikke. Selvom det ikke er, kan du dog godt afvikle det, du får blot en skærm op foran dig, så du kan sidde i din virtuelle verden foran en virtuel skærm ... det giver ikke så meget mening.

Gearet til gaming

Der er desuden mulighed for at hive små hyggelige hologrammer frem, der giver liv til dit VR-miljø, og Microsoft har omdannet nogle af deres programmer til VR-versioner, eksempelvis Paint, hvor du kan lege med virtuelle figurer.

Der mangler stadig lidt indhold, for at man gider opholde sig i Mixed Reality længere tid ad gangen, men det ser ud til, at der er godt gang i udviklingen fra Microsofts side, og at der bliver skubbet på eksterne udviklere for at få spændende indhold ind på platformen.

Mixed Reality er nemlig ikke tænkt som en lukket platform, men et åbent system, en fælles indgang til virtual reality-indhold på Windows-computere. Allerede nu er der således også adgang til Steam, hvilket betyder, at de spillegale har mulighed for at spille en lang række af de gode spil fra online-platformen udviklet til Virtual Reality.

Gaming er i høj grad det, HTC Vive satser på. Og headsettet er da også komplet integreret med Steam-portalen. Derudover er der en indbygget app-store samt et community, hvor du kan interagere med andre brugere.

Selvom det er et ret veludbygget system, virker det mere lukket end Windows, og på sigt vil dette formentlig gøre sig gældende i endnu højere grad. Med Microsoft i ryggen bør Mixed Reality have de bedste forudsætninger for at blive en bred platform med en vildtvoksende mængde af indhold. Men hvem ved; det ville ikke være første gang et lovende system fra Microsoft er floppet.

Forskel i billedkvalitet

En ting er platformen, en anden – og mindst ligeså vigtig – er kvaliteten af headsettet. De første VR-headset havde ry for at forårsage søsygelignende tilstande hos brugerne. Det problem er man stort set kommet over. Rigtig mange headset har dog stadig det problem, at billedet bliver sløret, medmindre headsettet sidder helt præcist på hovedet, lige foran øjnene. Det oplever man desværre på Explorer. Man skal bakse en del med headsettet for at få et ordentligt billede, og samtidig er det, som om man bliver nærsynet. Ting på afstand er nogle gange så svære at se klart, at man må hoppe helt hen til dem, hvis du eksempelvis skal se, hvad er står i en tekst.

Med det sagt er effekten af at befinde sig inde i Windows' virtuelle verden imponerende. Der er en flot dybdevirkning, så du virkelig fornemmer, at du har et stort landskab omkring dig, når du står og kigger ud fra dit bjerghus. Headset og controllers er samtidig så godt koordinerede, at fornemmelsen af at bevæge sig rundt føles naturlig og behagelig.

Meget af det samme kan siges om Vive og et godt stykke hen ad vejen er oplevelsen af at navigere og komme rundt stort set identisk. Vive er bare et bedre headset. Man har ikke samme problemer med at få et klart billede. Det betyder, at man har nemmere ved at lade sig suge ind i universet og engagere sig i indholdet. Man kan holde ud at bruge Vive i væsentlig længere tid, end man kan holde ud at have Explorer-headsettet på hovedet.

Vive bevarer tronen

Lenovo skal have point for brugervenligheden. Det er nemt at komme i gang med Explorer. Microsofts Mixed Reality univers er desuden velfungerende og lover godt for fremtidens pc-baserede VR. Billedkvaliteten gør desværre, at man ikke får den optimale oplevelse.
Vive giver en væsentlig bedre billedoplevelse og byder allerede på et bredt udvalg af kvalitetsindhold, især spil. Til gengæld er prisen betydelig højere, og så kræver det en mere omfattende opsætning at få t systemet op at køre.

Man skal være dedikeret for at vælge Vive, mens Explorer kan være den rette løsning for den, der bare gerne vil have et uforpligtende kig ind til VR.

htc vive

Fatning: 2 x 3.6’ Amoled, 2160 x 1200 p, 90 Hz

Sensorer: SteamVR-tracking, g-sensor, gyroskop, proximity

Dimensioner: 185.1 x 94.8 x 102.1 mm, 380 gram

Forbindelser: HDMI, USB 2.0, mini-jack, Bluetooth

Pris: 5785 kroner

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 3/5

Funktioner: 4/5

Ydelse: 4/5

Pris: 3/5

Samlet vurdering: 4/5

lenovo explorer

Display: 2 x 2.89" LCD, 2880 x 1440 p, 90 Hz

Sensorer: Inside-out motion tracking-kameraer, proximity, gyroskop, Accelerometer, magnetometer

Forbindelser: HDMI, USB 3.0, mini-jack, Bluetooth

Pris: 3799 kr.

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 4/5

Ydelse: 3/5

Pris: 3.5/5

Samlet vurdering: 3.5/5