Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: HTC U11: Giv mobilen et klem

U11 er den første mobil, der kan klemmes, men trods billige tricks som dette, er der overvejende tale om en smartphone af rigtig høj klasse.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Efter den forfejlede U Ultra skulle man tro, at HTC var sat ud af spillet, men U11 er et overraskende stærkt comeback. På nær et par små kiksere, er det en stort set perfekt Android-mobil.

Ikke så eksklusiv

Den taiwanske producent har ikke været helt så god som Samsung og LG til at minimere spildpladsen omkring skærmen, men trods sit 5,5” store display føles mobilen ikke voldsomt stor. Den er forholdsvis let og ligger godt i hånden. Bagsiden er formet i buet glas. Det giver en behagelig fornemmelse i hånden og et interessant reflekterende look.

Men U11 efterlader ikke helt samme eksklusive indtryk som de skarptskårne forgængere, især One M8 og M9, som var klædt i aluminium. Men den nye er vandtæt, så det giver da lidt plus.

Giv den et klem

En anden finte ved det nye design er, at du kan klemme mobilen for at foretage forskellige handlinger. Tag en selfie, åbn en app eller vælg en anden handling, der skal ske, når du klemmer om mobilen.

Du kan selv justere fastheden af trykket, der skal til, men uanset hvad, skal du klemme ret hårdt for, at der sker noget. Du skal også sørge for, at du ikke kommer til at trykke på mobilens knapper samtidig.

Så hvad der burde være en naturlig handling ender med at blive en krampagtig manøvre, der kun rigtig giver mening, når skærmen af den ene eller anden grund ikke kan bruges - eksempelvis hvis den er våd. Ellers er det for meget besvær for, hvad der reelt set blot er en simpel genvej.

Det er lidt synd, at HTC, som ellers har holdt sig for fine til denne slags billige gimmicks, forsøger at sælge deres mobil på denne feature.

Forrygende billedkvalitet

Skærmen står utrolig flot i WQHD. Den er skarp, lysstærk og har forrygende farvegengivelse. Kameraet er ligeledes af impo-nerende kvalitet. Selv i lav belysning leverer det naturlige farver og et minimum af støj. Der er rig mulighed for at dykke ned i indstillingerne med Pro-mode og mulighed for at skyde i RAW. Video klarer mobilen også udmærket, omend billedstabileringen kunne være bedre.

Selfie-kameraet på fronten er blandt de bedste, vi har prøvet. Billederne står skarpt og veldefineret. Udvalget af indstillinger er dog sparsomt.

Lækker lyd i ørene

HTC er blandt dem, der har dristet sig til at skrotte det klassiske 3,5 mm minijackstik til hovedtelefoner. Det betyder, at du må bruge USB C-indgangen, når du lytter til musik via hovedtelefoner.

HTC har dog gjort en del for at kompensere for det manglende stik. Du får et USB C headset af høj klasse (så høj, at det er unødvendigt at investere i et tredjeparts (med mindre du virkelig er kræsen med lyden). Det har både indbygget noise cancelling og aktiv lydoptimering, som tilpasser lyden til brugerens ører.

Ønsker du alligevel at bruge dine gamle hovedtelefoner, så medfølger der en adapter, som ikke bare gør det muligt at konvertere USB C-porten til en minijack-indgang, men også har en indbygget DAC, der aktivt optimerer lydsignalet. Det giver en strammere og mere kraftfuld lydgengivelse, end du normalt får fra en mobil.

HTC har tidligere sat standarden for, hvor god lyd man kunne få direkte fra højttalerne i en mobil. På U11 er de klassiske stereo-højttalere dog erstattet af en ny type højttaler, der anvender hele mobilens overflade til at udsende lyd. Resultatet er imponerende, når du ser film med biograf-tilstanden slået til, men musik lyder ikke helt så overvældende, som vi havde håbet, omend bedre end på de fleste konkurrenter.

Fire indbyggede mikrofoner gør det muligt at lave 3D-lydoptagelser til dine videoer. Det giver en fin retningsfornemmelse.

Fuld fart frem

HTC har forsynet mobilen med en Snapdragon 835-processor og formår virkelig at få det optimale ud af den nye Qualcomm-chip. U11 stikker fra stort set alle andre konkurrenter end iPhone 7, når man måler ydelsen.

Batterilevetiden er også fin. Den kan godt strækkes til halvanden dag ved almindelig brug. Anvender du den medfølgende Quick Charge-oplader, er den ladt halvt op igen på en halv time og helt op på halvanden, præcis som de fleste andre topmobiler lige nu.

Mobilen lærer dig at kende

Mobilen kører på Android 7.1, suppleret med den syvende version af HTC Sense. Her er der bl.a. mulighed for at få gode råd og vejledninger fra HTC Sense Companion, en ny digital assi-stent.

Det er åbenbart et must for mobilproducenterne at have en sådan i deres system, og HTCs gør nogenlunde det samme som de andres, og nogenlunde ligeså godt. Er man ikke sart med at afgive data, så kan den være en fin hjælp i nogle situationer.

HTC tilbage i topform

U11 har sine knaster. Den er ikke så lækker som HTCs tidligere topmodeller, og det klembare design er en billig gimmick, man burde have holdt sig fra.

Det er også en skam, at man har skrottet jackstikket, men HTC kompenserer godt for dette og rammer stort set plet på alle andre punkter. Den ender derfor med at fremstå som en af årets indtil videre allerbedste mobiler.