Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: HP Z4 G4 Workstation: HP Workstation mestrer virtual reality, med mere

Workstations er erhvervslivets arbejdsheste, de kommer i spil, når det drejer sig om krævende grafiske opgaver. HP,s Z4 G4 Workstation udgør her en kompakt men meget alsidig løsning.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

HP lancerede i slutningen af sidste år tre nye serier af Workstations, der hver især er beregnet til at klare krævende grafiske opgaver som 3D-animation, 3D cad, Visual effects samt virtual reality.

De tre serier hedder Z4 G4, Z6 G4 og Z8 G4. De er alle beregnet til at klare alle de grafiske opgaver, der måtte være brug for. Selvfølgelig ud fra devisen at Z4 G4 er startmodellen, og Z8 G4 er til de virkeligt tunge opgaver.

Men mellem sig er der intet felt, hvor de tre modelserier ikke kan stille med en optimeret løsning. Vi har fået mulighed for at kigge på den mindste serie Z4 G4 modellen.

Kompakt og versatil

HP Z4 G4 er ganske vist den mindste modelserie, men man kan komme ganske langt, hvis man sætter barren højt og maksimerer konfigurationsmulighederne.

Testeksemplaret kommer med en Intel Xeon W-2125 firkernet processor på 4 GHz, der understøtter HyperThreading, der er 32 GB ram og et Nvidia Quadro P4000 grafikkort. Ikke så ringe endda skulle man mene.

Der kan vælges mellem mange forskellige processorer med helt op til 18 kerner, takket være de otte ramslots er der plads til 256 GB ram, og det er muligt at skifte P4000 grafikkortet ud med et eller to Quadro P5000 eller sågar Quadro P6000 grafikkort.

Der er endvidere mulighed for at opnå en kapacitet på op til 22 TB i denne workstation, trods det at der er tale om en meget kompakt model.

Z4 G4 er virtual reality-ready, så det mestrer den uden problemer, selvom den fra HP,s side mest er tiltænkt til at skulle udføre 3D-rendering, 3D cad og simuleringsopgaver.

Bundsolid og praktisk

Trods den kompakte størrelse, Z4 måler blot 38,6 cm i højden, så er der altså plads til en hel del hardware i kabinettet. Konstruktionen virker urokkelig, her er der ikke plastic men metal hele vejen rundt om. Vægten er lidt over 10 kg. for testeksemplaret.

Håndteringen er samtidig noget af det letteste, vi har oplevet i forbindelse med en stationær computer. De ergonomiske bærehåndtag for og bag øverst på kabinettet letter arbejdet betragteligt, hvis denne workstation skal flyttes med mellemrum.

Lydniveauet, ja det er behageligt tyst, når maskinen ikke arbejder med noget krævende, når den gør, bliver lydniveauet naturligvis højere. Men i den testede konfiguration er det ikke noget, der for alvor får øjenbrynene til at løfte sig i bekymring.

Vi har nævnt det praktiske, det fortsætter med to USB 3.1 Type A-porte og to USB 3.1 Type C-porte på fronten. Her er der også stik til hovedtelefon samt SD-kortlæser.

Hvis man vil have et optisk drev som på testmaskinen, kan det meddeles, at der er to 5,25" eksterne drevpladser. Man får med andre ord en god stabil platform, som det er muligt at udvide med tiden, hvis behovet opstår.

Stærk men kun toppen af kransekagen

Den tilsendte HP Z4 G4 er på ingen måde en svag computer, man skal blot have i tankerne, at den kan udvides til at blive meget mere kraftfuld, hvis man har midlerne og behovet.

Det gælder især, når det kommer til grafikkortsløsningen, her er det vigtigt med OpenGL-ydelsen. I testen målte vi OpenGL-ydelsen til 150,2 fps, og det kan bestemt lade sig se.

Er man ikke tilfreds med de 8 GB hukommelse, som P4000 er udstyret med, kan man springe til P5000 og P6000, der har 16 GB og 24 GB hukommelse respektivt.

Processoren lever også op til opgaven, og den er specielt egnet til opgaver, hvor taktfrekvensen er vigtigere end antallet af kerner. Den anvendte ssd, som HP kalder Turbo Z, er også lynhurtig med hastigheder, der oveskrider 1 Gbit/s for såvel læse- og skriveoperationer.