Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: HP Z2 Mini G3 Workstation: Potent Workstation i miniformat viser potentiale

Udviklingen fortsætter ufortrødent og påvirker alt indenfor it. Selv seriøse workstations fylder nødvendigvis ikke så meget længere. Et eksempel herpå er HP Z2 Mini G3 workstation.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Computere er ikke, hvad de har været, og det behøver ikke være en dårlig ting. I dag er det muligt at konstruere en computer, hvis ydelse er langt bedre end tidligere generationers samtidig med, at elforbruget, støjniveauet og pladsbehovet generelt er sænket over en bred kam.

Når man ser HP Z2 Mini G3 Workstation, så slår det dog alligevel en, hvor lidt kabinettet fylder, for her er der ikke tale om en typisk mini-pc til lettere brug. Her har vi at gøre med en arbejds-station, der kan anvendes til CAD og andre trods alt krævende op-
gaver.

Tætpakket kraftkarl

Selv om HP Z2 Mini G3 har dimensionerne 21,6 mm x 21,5 mm x 5,8 mm, og derfor ikke fylder mere end mange andre mini-pc'er, har den et noget større kraftoverskud end disse.

Sædvanen tro findes computeren i mange modeller med forskellige processorer, rambestykninger og enten harddisk eller ssd. Vi har kigget på en af de bedre bestykkede versioner.

Den testede udgave er udstyret med en Intel Xeon E3-1245 v5 processor på 3,50 GHz. Det er en firkernet processor, der understøtter hyperthreading og evnen til at gå op til 3,90 GHz.

Processoren har indbygget grafik, men den her testede Z2 Mini G3 har desuden et dedikeret Quadro M620 grafikkort med 2 GB hukommelse.
På papiret syner dette grafikkort med sin mobile herkomst, og blot 2 GB hukommelse ikke af meget. Det hører da også til blandt de mere ydmyge Quadro-grafikkort på markedet.

Alligevel skal man ikke kimse af den grafiske ydelse, der er optimeret til at yde i forbindelse med OpenGL-programmer indenfor CAD og andre specifikke anvendelser. I CineBench R15 benchmarken scorer grafikkortet 94,79 fps i OpenGL-testen, hvilket bestemt er mere end acceptabelt.

Så selv om Z2 Mini G3 Workstation ikke er beregnet til de kraftigste opgaver, man kan sætte en workstation til, yder den forbløffende godt i de situationer, den er skabt til. Til spil og lignende ville den derimod falde igennem, men det er heller ikke en situation, den er tiltænkt at udfylde.
Processoren har også den fornødne styrke til kraftige udregninger, og den scorer 109,56 GOPS i SiSoftware Sandras artitmestiske cpu-test. 804 point i CineBench R15 multi-cpu-testen, og 171 point i single cpu-testen.

Ram er selvfølgelig også vigtige for ydelsen, her er det muligt at udstyre Z2 Mini G3 med 32 GB ram, men testeksemplaret er 'blot' udstyret med 16 GB. I betragtning af, at der trods alt ikke er tale om den kraftigste workstation på markedet, er det en overvejelse, man kan tage. Sidste tandhjul i ydelsen er det indbyggede drev, og her overbeviser testeksemplaret.

Det undrer ikke, da denne workstation er udstyret med et 512 GB PCI-E ssd fra Samsung, der slet og ret giver en meget responsiv brugeroplevelse og lynhurtige loadtider blandt andet.

Lille og alsidig

Samtidig med at ydelsen holder et ganske højt niveau, så er Z2 Mini G3 let at placere, den kan lægges ned, stilles på højkant eller sågar monteres bag på en skærm via et VESA-beslag.

Alsidigheden stopper ikke her, for selv om den er født med Windows 10 64 Pro, så kan operativsystemet nedgraderes til Windows 7 Pro hvis ønsket, og Linux er en tredje mulighed.

Nu kunne man jo frygte, at størrelsen betyder, at der nærmest ingen tilslutningsmuligheder er, men det er nu ikke tilfældet. Der er rigeligt med porte og god mulighed for at arbejde med flere skærme samtidigt. USB Type-C er også inkluderet, så det er godkendt. Det samme kan siges om netværksforbindelserne, hvor man har en vis fleksibilitet med såvel LAN som Wi-Fi.

Helt støjløs er den ikke, da der er indbygget blæser, men køleløsningen er faktisk lykkedes rigtigt godt, de fire hjørner har alle køleribbe, hvorfra varmen kan undslippe uanset placering.