Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hovedtelefoner med støjreduktion [STORTEST]: Lyden af stilhed

God musik skal nydes uden forstyrrende lyde udefra – og i god lydkvalitet. Det er, hvad du får med hovedtelefonerne i denne test. De har alle indbygget støjreduktion, og du er oppe i den ende af prisskalaen, hvor du kan forvente medrivende lydoplevelser.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sound of Silence – sådan hedder et berømt nummer med duoen Simon and Garfunkel, og slipper du det nummer igennem en af de seks hovedtelefoner, vi tester på de næste sider, får du virkelig lyden af stilhed. For testdeltagerne har alle indbygget støjreduktion, så kun den uforstyrrede musik når frem til dine ører.

Al støj udefra (næsten) undertrykkes, og du kan koncentrere dig om det væsentlige: ikke støjen fra gaden, toget eller tørretumbleren derhjemme, men den rene, krystalklare nydelse.

Samtidig har vi i denne test valgt at koncentrere os om prislaget fra cirka 1000 kroner og op til cirka 3000 kroner. Så slipper du uden om øretrættende plastiklyd og kan fokusere på de finere nuancer i stedet for at overveje, om du overhovedet kan holde ud at høre musikken.

Hovedtelefoner med støjreduktion har været fremme i mange år og blev primært udviklet til flyrejsende, der gerne ville have noget ro. Til en tur over Atlanten er teknikken stadig perfekt til at undertrykke støjen fra de store flymotorer. Du behøver ikke engang høre musik.

Stopper støj med støj

Men også i hverdagen, hvor vi pendler til og fra job eller sidder i et meget støjfyldt miljø på jobbet, er de oplagte. Af samme grund ser man flere og flere støjreducerende hovedtelefoner på markedet. En anden trend på området er, at flere og flere hovedtelefoner har indbygget mikrofon, så du kan bruge dem til at tage et mobilopkald med – så i praksis er der tale om headset.

Støjreducerende hovedtelefoner fungerer efter to principper – uden (passiv) eller med elektronisk hjælp (aktiv).
Passiv støjreduktion kræver en såkaldt over-ear-model, der lukker så tæt omkring øret, at lyd fra omgivelserne ikke kan trænge ind og forstyrre musikoplevelsen.

Hovedtelefoner med støjreduktion er skabt til transport – som denne fra Sennheiser. Larmen fra flymotorer, trafik og mennesker elimineres ret effektivt. Hovedtelefoner med støjreduktion er skabt til transport – som denne fra Sennheiser. Larmen fra flymotorer, trafik og mennesker elimineres ret effektivt.

Den mest udbredte metode er dog den aktive. Her opsnapper en mikrofon i hovedtelefonen støjen omkring dig, analyserer den i et elektronisk kredsløb (en chip) og sender støjen ind i hovedtelefonen sammen med musikken. Men støjen udsendes i modfase – lydbølgerne er spejlet i forhold til lydbølgerne i støjen udefra – og på den måde ophæves støjen. Det er som bølgetoppe, der møder bølgedale og omvendt. De ophæver hinanden.

Det er en teknologi, hvor det nemt kan gå galt. Præcision er afgørende. Og resultatet afgøres af, hvor dygtigt ingeniørerne har konstrueret elektronikken, hvor god kvalitet komponenterne har og ikke mindst, hvor velskrevet den algoritme er, som sikrer, at modfasen rammes rigtigt. Tidligere var kvaliteten af støjreduktion meget svingende, men i dag har de fleste hovedtelefonproducenter fundet ud af tricket.