Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Hovedtelefoner: Trådløse hørebøffer uden så meget pjat

Der er ingen grund til at betale for avancerede lydfunktioner, hvis du bare har behov for et sæt simple trådløse hovedtelefoner. Vi tester tre modeller i forskellige prisklasser.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Avanceret støjreduktion, skræddersyede lydprofiler, intelligente sensorer og apps der giver adgang til et væld af indstillinger. Der er nærmest ikke grænser for, hvor meget teknologi man kan klemme ind i et sæt hovedtelener nu om dage.

Men hvis det, du behøver, bare er trådløs lyd med et minimum af besvær, er der slet ingen grund til at komplicere tingene unødvendigt. Vi kigger nærmere på tre trådløse hovedtelefoner uden så meget pjat.

Besynderlig rungen

En generel overvejelse, før man køber hovedtelefoner, er, om det skal være en on-ear- eller over-ear-type. To af testens deltagere er on-ears: JBL Everest 310 og Plantronics Backbeat 500. Mens den tredje er over-ear: SkullCandy Crusher Wireless.

On-ears fylder mindre, til gengæld sidder over-ears som oftest bedre på hovedet, og der er samtidig mulighed for at klemme bedre lydkomponenter og større batteri i dem.

Det vil være den individuelle brug af hovedetelefoner, der afgør, hvad der er bedst. On-ears kan have sine fordele, hvis du anvender dem på farten, og du gerne vil kunne klemme dem ned i en taske. Alle hovedtelefoner i testen kan dog vende ørekopperne indad eller klappes sammen, så de ikke fylder så meget.

Der følger desuden en taske med til dem i en eller anden form. Hos Everest 310 er der tale om en massiv æske formet til hørebøfferne og med lommer til kabler, mens du hos de andre får en mere skrabet bærepose.

Materialevalget udgøres primært af plast og kunststof, omend Crusher Wireless er krydret med uld på toppen. Det er der som sådan ikke noget i vejen med. Dog kan kunststoffet give en lidt klam fornemmelse omkring ørerne ved længere tids brug, da materialet ikke lader huden ånde.

De lette Backbeat 500 sidder lidt løst og rystes hurtigt skævt, mens både Everest 310 og Crus-her Wireless sidder behageligt og sikkert på hovedet. En besynderlig ting ved Crusher Wiresless er imidertid, at blot et blidt slag på hovedbøjlen eller ørekopperne giver en markant rungen ind i ørerne. Det er hverken særlig hensigtsmæssigt eller behageligt.

Kontrol på ørekopperne

Alle tre har kontrolknapper placeret på ørekopperne. Crusher Wireless og Everest 310 har dem på siden af højre ørekop (dog med en lille undtagelse hos Crusher, men det vender vi tilbage til), hvilket er en god placering, da du har det hele samlet og samtidig kan anvende knapperne uden at skubbe for meget til ørekopperne.

Plantronics Backbeat 500 har knapper på både højre og på venstre ørekop, hvilket gør, at det tager længere tid at vænne sig til at bruge dem. Og da knapperne til musikkontrol sidder direkte på ydersiden af højre ørekop, kommer man nemt til at skubbe hovedtelefonen skævt, når man betjener knapperne.

Forskel i batterilevetid

Trådløst tilkobling til din smart-phone, tablet eller computer sker nemt via Bluetooth på alle tre modeller. Der følger dog også almindeligt minijack-kabel med, så du kan tilslutte analogt.

JBL har et lille smart trick i ærmet med ShareMe-funktionen, der gør det muligt at dele musikken videre trådløst til ethvert andet Bluetooth-headset. Det fungerer nemt og uden problemer.

Trådløs teknologi kræver strøm, og derfor må du have hovedtelefonerne i opladeren engang imellem. Der er stor forskel på, hvor længe batteriet holder. Topscoren er ubetinget Crusher Wireless som leverer op til 40 timers spilletid på en opladning.

De to andre ligger tæt op ad hinanden med op til 20 timer hos Everest 310 og op til 18 timer hos Backbeat 500. Sidstnævnte har dog en særlig Deepslepp-dvaletilstand, der holder på batteriet i op til 6 måneder i standby-tilstand.

Generelt god lyd

Vi var generelt positivt overraskede over lydkvaliteten fra de tre testdeltagere. At Backbeat 500 var mindst imponerende var forventet prisen taget i betragtning, men trods dette lød de faktisk ganske okay. Bassen er hverken stor eller specielt velartikuleret, og der er en lille tendens til skærende mellemtone, men lydbilledet er homogent og behageligt at lytte på. Lyden kommer dog ikke ud af pappet på samme måde, som hos de to andre.

Du får en flot og detaljeret lyd med fin fylde hos Everest 310 – i hvert fald så længe du holder lydstyrken på et moderat niveau. Skruer du op, bliver de hurtigt lidt skingre at lytte på.

Det oplever man ikke hos Crusher Wireless, som har mere tyngde og generelt et større lydbillede med plads til, at alle elementer får lov at ånde, medmindre du begynder at skrue op på den dedikerede basknap på venstre ørekop. Så drukner det hele hurtigt i bas. Hold fingrene helt fra den. Der er rigeligt med bas i forvejen.

Alle tre har indbygget mikrofon, så du kan foretage opkald fra dem. Til det formål får du faktisk bedst lyd hos Plantronics.

Vi er ikke helt oppe at ringe over nogen af de tre modeller, men trods den rungende resonans-effekt, er der mest der taler til Crusher Wireless' fordel. De sidder godt på hovedet, har lang batterilevetid og leverer en stor, fyldig og engagerende lyd med masser af plads til detaljerne i musikken. De løber derfor med sejren.

Everest 310 er sådan set også et udmærket headset, men alt for dyrt i forhold til, hvad det leverer i designkvalitet, komfort og lyd. Det burde koste det halve.

Det billige Backbeat 500 gør sådan set ikke noget forkert. Til prisen leverer det fuldt ud, hvad man kan tillade sig at forvente, og faktisk også lidt mere.

[irp]

Alligevel er det bare ikke helt nok til at give en oplevelse, man har lyst til at leve med på lang sigt. Generelt skal man nok holde sig fra trådløse hovedtelefoner til så billige penge.

Plantronics Backbeat 500

backbeat Den spiller mere end okay til prisen. Men forventningerne er heller ikke høje, når man er nede i denne prisklasse.

Forbindelse: Bluetooth, minijack

Funktioner: Musikstyring, mikrofon

Batterilevetid: Op til 18 timer/6 måneders standby med Deepsleep

Pris: 749 kr.

Kvalitetsindtryk: 2/5

Brugervenlighed: 3/5

Funktioner: 2.5/5

Ydelse: 2.5/5

Pris: 5/5

Samlet vurdering: 3/5

JBl Everest 310

JBL_Everest Du kan dele musikken fra denne hovedtelefon trådløst med andre Bluetooth-hovedtelefoner.

Forbindelse: Bluetooth, minijack

Funktioner: Musikstyring, mikrofon, ShareMe

Batterilevetid: Op til 20 timer

Pris: 1499 kr.

Kvalitetsindtryk: 3/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 3/5

Ydelse: 3/5

Pris: 2/5

Samlet vurdering: 2.5/5

SkullCandy Crusher Wireless

Skullcandy_Headphone Der er meget godt at sige om over-ear-modellen fra Skull-candy. Kunststofpuderne giver dog lidt fugtige ører.

Forbindelse: Bluetooth, minijack

Funktioner: Musikstyring, mikrofon, baskontrol

Batterilevetid: Op til 40 timer

Pris: 1199 kr.

Kvalitetsindtryk: 3.5/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 3/5

Ydelse: 3.5/5

Pris: 3.5/5

Samlet vurdering: 3.5/5