Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hovedtelefoner [STORTEST]: Tag den gode lyd med på farten

On-ear og over-ear hovedtelefoner giver plads til stor lydgengivelse. Vi testede syv forskellige modeller i den relativt moderate prisklasse omkring 1.500 kroner.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De store on-ear og over-ear hovedtelefoner giver plads til større drivere og generelt bedre lydkomponenter end de de helt små in-ears. Mange kommer efterhånden også med smarte features som aktiv støjreduktion, mikrofon og apps, så man kan styres lyden fra sin smartphone. Vi testede syv modeller med vidt forskellige egenskaber til omkring 1.500 kroner.

 

Plantronics Backbeat Pro 2 til 1480 kr. Hovedtelefon til det hele

Backbeat Pro 2 er et overflødighedshorn af muligheder, men mangler den sidst lydkvalitet. Det er ikke funktioner, du kommer til at mangle på BackBeat Pro 2. Du får støjreduktion, som er rart både på farten og på kontoret. Der er både trådløs og kablet lyd. Du kan styre flere funktioner på siden af ørestykkerne.

Og så er der lige den blærede feature, at musikken kan startes og stoppes ved at vippe det ene ørestykke ud fra hovedet. Perfekt, når du lige skal have en samtale med en kollega! Den forholdsvis store og halvtunge sag leveres i lækker stofpose, så du har alt samlet, og på hovedet oplever vi den polstrede hovedbøjle og de bløde ørepuder som yderst behagelige. Støjdæmpningen er god.

Slå den til, og nyd roen, mens du nyder de meget fine detaljer i diskanten, som Backbeat Pro 2 leverer ret overbevisende. Desværre er den vigtige mellemtone en anelse anmassende, og lydbilledet her lidt for hårdt. Backbeat Pro 2 er på mange måder en imponerende hovedtelefon med høj komfort og mange muligheder, men lyden bør være bedre i denne prisklasse.

Pris: 1.480 kroner

Kvalitetsindtryk: 3,5
Brugervenlighed: 3,5
Funktioner: 5
Ydelse: 3
Pris: 3

Philips HSB9850NC til 1499 kr. Mange funktioner, men prisen for høj

Her får du masser af funktioner, men prisen er alligevel for pebret. Antistøj-funktion, Bluetooth med mulighed for at styre musik og valg med touch på siden af ørestykket, mulighed for at tage opkald med mere! Der mangler ikke funktioner i Philips og på dette punkt overgår den JVC. Men den er som JVC bygget af en lidt kedelig skal af plastik, som burde være bedre til prisen.

Muligheden for justering på hovedet er bedre end JVC og støjdæmpningen er også en tand bedre. Den undertrykker konstant støj fra for eksempel tog eller flykabine lidt bedre end hos førnævnte. Lydmæssigt noterer vi en dynamik i mellemtonen og nedre bas, som klæder meget musik. Og ganske som JVC mangler vi lidt at den letflydende gengivelse som AKG og især Grado giver til overflod. Philips giver masser af funktioner, god støjdæmpning og fin lyd, men også til en lidt høj pris.

Pris: 1.499 kroner

Kvalitetsindtryk: 3
Brugervenlighed: 3,5
Funktioner: 4,5
Ydelse: 3
Pris: 2

BEDSTE KØB Beyerdynamic DT880 til 1499 kr. Forrygende til hjemmebrug

Denne hovedtelefon fra Beyer leverer en stor og overbevisende lyd til flot pris I et felt, hvor prisen stort er set identisk, er det umiddelbart vanskeligt at udpege den testdeltager, som giver mest valuta for pengene – altså lige indtil vi fik lyttet til dette kæmpesæt fra Beyer, som ligner noget, der burde koste langt mere.

DT880 er en over-ear-hovedtelefon, og selvom den kablede model godt kan tages med på farten, så er den semi-åbne konstruktion, som også Grado benytter, bedst til hjemmebrug. Her kan du i ro og fred nyde musikken, og de toner, der slipper ud gennem siderne, generer ikke andre end din familie. På hovedet opleves DT880 som meget let, og polstringen omkring ørerne bliver aldrig varm eller ubehagelig.

Lydmæssigt er det samme fortælling. DT880 har en overflod af detaljer og især mellemtonen – stemmer – står klart og meget detaljeret. Der er en befriende åbenhed i toppen. Bassen er detaljeret, men mangler lidt saft. Lydbilledet er heller ikke helt så homogent som fra det fremragende Grado-sæt. Men det ændrer ikke ved, at du får meget for pengene, så DT880 er testens bedste køb på trods af, at der ikke er ret mange features.

Pris: 1.499 kroner

Kvalitetsindtryk: 4,5
Brugervenlighed: 4
Funktioner: 3
Ydelse: 4,5
Pris: 3,5

 

AKG N60 til 1499 kr. Luksus til den rejsende

Kompakte former og støjreduktion gør AKG til en ven, hvis du er meget på farten AKG N60 er ultrakompakt og dækker kun lige ørerne. Den føles meget let på hovedet og kan nemt pakkes sammen og tages med i et lille rejseetui. Hovedtelefonen er med sin støjreduktion som skabt til flyture, men også fin til for eksempel togpendlere.

On-ear-princippet betyder dog, at der vil slippe lidt lyd ind, men kun lidt. Prøv at slå støjreduktionen til uden musik, og straks forsvinder baggrundsstøjen. Kun ved mere komplekse lydbilleder har støjreduktionen vanskeligheder. AKG er en kablet type, men den har indbygget, genopladeligt batteri, der holder op til 30 timer. Støjdæmpningen er op til 20 dB – det svarer til 100 gange dæmpning. Og skulle du løbe tør for strøm kan du sagtens spille videre uden støjreduktionen sat til.

Som sagt sidder N60 godt og fint på ørerne, som dog kan blive lidt varme, når du har lyttet længe. Til gengæld kvitterer hovedtelefonen med et homogent og varmt lydbillede, der ikke rækker så dybt i bassen, men til gengæld har en meget artikuleret og flot defineret mellemtone. Helt klart den hovedtelefon, som musikelskeren, der samtidig har behov for støjdæmpning, bør tjekke ud.

Pris: 1.499 kroner

Kvalitetsindtryk: 3
Brugervenlighed: 4
Funktioner: 4
Ydelse: 3,5
Pris: 2,5

DATATID ANBEFALER JVC HA-S90H-B til 1199 kr. Effektiv støjdæmpning og mega batteritid

For en ret rimelig pris leverer JVC en stor hovedtelefon med god støjdæmpning På markedet for store over-ear-hovedtelefoner med støjreduktion er 1199 kroner faktisk rimeligt. Og JVC’en er da også den billigste i denne test. Du får foruden støjreduktion også trådløs lyd, og der er op til forrygende 35 timers batteritid. Bruger du både antistøj og Bluetooth samtidig, ryger du ned på 16 timer.

Du er altså godt klædt på til selv den længste rejse. Over-ear-princippet og den helt lukkede hovedtelefon betyder i øvrigt, at hovedtelefonen rent mekanisk af sig selv lukker noget støj ude. Komforten er ikke helt i top. På hovedet opleves hovedtelefonen lidt løs og ufleksibel, så det er et sæt, der afprøves inden køb.

Det er lidt ærgerligt, når den nu har masser af funktioner, der let kan betjenes fra undersiden af de to ørestykker. Antistøj-funktionen er god til at dæmpe konstant støj (som kabinestøj i en flyver), mens mere komplekse lyde ikke undertrykkes så effektivt. Fra første strofe er det tydeligt, at denne JVC har en meget klar, men også let anmassende mellemtone.

Der er god luft mellem instrumenterne, men også en let metallisk lyd i den øvre mellemtone. Klarheden og dynamikken er dog så god, at du let tilgiver de andre unoder. Alt målt og vejet giver JVC’en god valuta for pengene, hvis du er i markedet efter en avanceret hovedtelefon med et bredt anvendelsesområde. Og derfor får den også en anbefaling herfra.

Pris: 1.199 kroner

Kvalitetsindtryk: 3
Brugervenlighed: 3
Funktioner: 4
Ydelse: 3
Pris: 4

Sony MDR-100ABN til 1499 kr. En følelse af høj produktkvalitet

Støjreduktion og trådløst signal kombineres med detaljeret lyd. Prisen er høj, men det er kvalitetsfølelsen også. Den store hovedtelefon har meget lækker polstring på hovebøjlen og ditto på ørestykkerne. Du kan lytte både trådløst og kablet, ligesom hovedtelefonen også håndterer opkald. Det hele er udført meget diskret, hvilket har den effekt, at den matsorte hovedtelefon signalerer høj klasse.

Den ligner ganske enkelt en hovedtelefon, der er i en anden prisklasse end for eksempel testdeltagerne fra JVC og Philips, der har lignende funktioner. På hovedet kan Sony-sættet virke lidt tungt og der bliver ret varmt om ørerne. Det er dog kun et problem på en sommerdag eller på meget lange rejser. Støjdæmpningen er særdeles effektiv og dæmper mere, end hos nogen af de andre.

Lydmæssigt betyder antistøjfunktionen, at baggrunden er helt ”sort”. Alle detaljer står klart frem, og du kan høre de mest sarte detaljer i musikken. Gengivelsen kan virke lidt hård, især over tid. Det trækker lidt ned i et ellers godt helhedsindtryk.

Pris: 1.499 kroner

Kvalitetsindtryk: 4
Brugervenlighed: 3
Funktioner: 4
Ydelse: 3,5
Pris: 3,5

TESTVINDER Grado SR 125e til 1495 kr. Konservativt design – forrygende lyd

Fra et noget kedeligt ydre bryder musikken ud på den smukkeste måde Vi har ved flere lejligheder testet hovedtelefonerne fra Grado. Hver gang undrer vi os over det noget kedelige design – og glæder os over den fremragende lyd. I den nyeste serie er designet det samme konservative grænsende til det kedelige. Men også funktionelt på en ret retrofed facon.

Baggrunden for designkonservatismen er, at Grado skabes af inkarnerede lydentusiaster. Her er der stort set kun taget hensyn til lydgengivelsen. Den åbne hovedtelefon har et tykt, lækkert kabel, en flot hovebøjle med læder samt ørepuder, der ikke bliver varme. Om man så kan lide designet, er en anden sag. Den nyeste version er reelt en helt ny hovedtelefon, der heldigvis har bibeholdt dyderne fra tidligere og lagt lidt til endda.

Du glemmer at lytte efter detaljer, for fokus holdes alene på musikken, der i den grad engagerer. Der er et drive og et meget homogent lydbillede lige fra den dybe bas til høje diskant. Hovedtelefonen fra Grado udpensler ikke detaljerne i samme grad som Beyers testdeltager, men spiller ganske enkelt så fremragende, at vi kun kan udråbe den som testvinder – på trods af at den ikke er den mest handy at have med rundt. Brug den hjemme med en god streamingtjeneste, og du vil nyde hver en strofe!

Pris: 1.495 kroner

Kvalitetsindtryk: 2,5
Kvalitetsindtryk: 2,5
Brugervenlighed: 4
Funktioner: 3
Ydelse: 4,5
Pris: 3,5