Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hovedtelefoner [STORTEST]: 22 nye hovedtelefoner i kæmpetest

Er du på jagt efter en hovedtelefon? Så er du på sporet her, hvor vi kæmpetester 22 aktuelle hovedtelefoner i fire forskellige kategorier. Også de fremadstormende trådløse hovedtelefoner er med.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Din næste hovedtelefon skal byde på features som talekommandoer, kunne bruges til træning og ikke mindst have en lydkvalitet, så englene synger. Det er mønstret i Datatid TechLifes kæmpetest af 22 hovedtelefoner op til 3000 kroner i fire forskellige kategorier!

Der er noget at vælge imellem i dag. Men de mange kategorier er også et udtryk for, at der er en hovedtelefon til enhver type anvendelse: In-ear uden kabel, in-ear med kabel, on-ear og over-ear.
Men også i hver kategori findes variationer. Og generelt har markedet flyttet sig, siden vi sidst havde stortest af hovedtelefoner i Datatid TechLife. Trenden går klart i retning af flere kabelfri modeller – og nu også produkter, som ikke koster en lille formue.

Hovedtelefonproducenterne kunne selv vælge, hvilke typer de hver især ville satse på til denne test – under prismaksimummet. Resultatet var, at et stort antal over-ear-hovedtelefoner blev sendt ind til testen. Det overraskede os lidt. Men grunden er, at disse hovedtelefoners fysiske størrelse sikrer, at de kan levere bedre lyd for færre penge. Større membraner og mere plads til forstærkere og teknologi er billigere end at skulle putte samme lyd i et par små in-ear-propper.

Tal til din hovedtelefon

Markedet efterspørger god lyd. Kig bare i gadebilledet – forbavsende mange mennesker bevæger sig rundt med en særdeles synlig hovedtelefon på hovedet eller hængende om halsen. Det er et signal om, at man tager musik og sig selv seriøst.

Uanset, hvilken model du vælger, er der en klar trend mod bedre interaktion med den smartphone de fleste af os benytter, når der skal lyttes til musik. Så de fleste – ja, nærmest alle – har nu en app, som anvendes til at styre forskellige features. Det kan være at nappe et opkald, men også at kunne udnytte brugbare features som ”hear through”, som tillader, at lyde udefra slipper igennem.

Det er mere trafiksikkert, men du kan også vælge at slå den støjreduktionfunktion til, som langt den overvejende procentdel af testdeltagerne også tilbyder. Også Google Assistant, Siri og lignende assistenter tilbydes oftere og oftere – så du kan give hovedtelefonerne mundtlige direktiver.

Flere modeller i testen er endvidere sved-resistente, så du kan bruge dem på en løbetur, under en varm tur i det lokale indkøbscenter, eller hvor du nu får pulsen op og sved på panden.

Bedre lydkvalitet et krav

Kundernes voksende prioritering af god lydgengivelse slår markant igennem i denne test.
Vi noterer med glæde, at der er en stor overvægt af hovedtelefonerne, der leverer flotte musikoplevelser. Selvfølgelig mest i den dyre ende af testen, men der er også et par perler til omkring 1000 kroner i næsten alle kategorier.

Læs testene på de næste sider ...

Jabra Elite 75T: Virkelig behagelige

Små og lette med god lyd.

Danske Jabra Elite 75t sidder godt til i ørerne, og lydgengivelsen er ganske overbevisende.

Forgængeren 65t har gået sin sejrsgang, og med denne opdaterede version får du nok en af de bedste, helt trådløse hovedtelefoner på markedet, når alt måles med.

For selvom Elite 75t lydmæssigt ikke er i markedets allerøverste top, så er lydgengivelsen blandt de bedste generelt – neutral og meget detaljeret. Læg dertil et ret velfungerende interface med den tilhørende app plus en meget fin gengivelse, når du taler telefon.

Mange gode funktioner

De mange velfungerende funktioner står nærmest i kø. Men det er især den meget lille størrelse, vi er glade for, og at ørestykkerne sidder godt til inde i øret. De stikker heller ikke langt ud som hos mange konkurrenter.

Etuiet med oplader er også blevet fysisk mindre, men alligevel er batteri-tiden forbedret. Den danske in-ear-hoved-telefon er blandt markedets mest attraktive.

[wp-review id="3133096"]

Sony WF-1000XM3: Velfungerende støjreduktion

Ikke et diskret sæt in-ears.

Denne kabelfri in ear-hovedtelefon har eminent støjreduktion og et detaljeret lydbillede, viser testen.

Alt er større her. Ørestykkerne sidder fast ved hjælp af silikoneenheder, og de stikker godt ud af ørerne. Etuiet er dobbelt så stort som hos Jabra Elite 75t. Men det hele er meget lækkert udført.

Den kabelfri in ear-model Sony WF-1000XM3 har en eminent støjreduktion, der virkelig kan holde støjen ude.

Gennemsigtig gengivelse

Lydmæssigt leverer WF-1000XM3 høj kvalitet. Der er masser af detaljer og et lydbillede, der er gennemsigtigt og klart.

Du får dog ikke helt den solide bas, som konkurrenten JBL præsterer i sammenlignelige hovedtelefoner, og komforten er ikke helt på højde med prisen i vores optik.

[wp-review id="3133172"]

Jaybird Vista [TEST]: Til den lange træning

Et godt sæt til træning.

Vista har som JBL-sættet en montering, der dækker det yderste af øret. Men både hovedtelefonen og ladeetuiet er væsentlig mindre – til trods for at Jaybird er lavet med træning for øje.

Ørestykkerne sidder fint til uden at genere. Du kan via appen på din smartphone selv bestemme, hvilken funktion knapperne på siderne skal have. Ganske smart! Læg dertil en forrygende lang batteritid på hele 16 timer.

Lydmæssigt er Vista godt med. Der er en solid bas, og mellemtonen har volumen. Vi savner lidt top, ligesom lydbilledet ikke virker så udstrakt som hos for eksempel Jabra og JBL.

[wp-review id="3133184"]

Sennheiser Momentum True Wireless: Super lyd – men ...

Ørestykkernes overflade er touchfølsomme.

Sennheiser kom lidt sent ind i spillet, når det gælder helt trådløse in-ears.

Til gengæld lagde de stærkt ud med det veldesignede sæt Momentum True Wireless, der leveres i en lækker, stofbeklædt æske. Ørestykkerne er udformet, så de sidder relativt diskret i ørerne. Ved at tappe på ørestykkernes overflade kan du styre musikafspilning, tage opkald og aktivere en stemmestyret assistent på telefonen. Det ikke særlig behageligt for ørerne. Batterilevetiden imponerer heller ikke.

Men der er kræset om lydkvaliteten, der er noget af det bedste, vi har hørt fra en trådløs øretelefon. Hele vejen igennem naturlig, behagelig og tilpas detaljeret.

[wp-review id="3133187"]

Plantronics BackBeat PRO 5100: Elegant og kompakt design

Plantronics hopper direkte op i den øverste del af true wireless-markedet med BackBeat PRO 5100, der leverer elegant og kompakt design med god lyd, gennemtænkte funktioner og flot batterilevetid.

Vægten er blot 5,8 gram pr. øreprop og de er 16 procent mindre end Jabra Elite 65T. Som det er trenden, har PRO 5100 en indbygget funktion til at aktivere den digitale assistent på din telefon såsom Google Assistent eller Siri.

Ved at holde knappen på højre ørekop inde i to sekunder, var Siri aktiveret på vores ene testtelefon og kvitterede med svar på vores spørgsmål direkte i øret.
Lydgengivelsen er velafbalanceret med god bas. Støjreduktionen er effektiv.

[wp-review id="3133191"]

Argon Freestyle 2: Billigsættet imponerer

Argon-sættet fylder ikke meget, er lette at stikke i ørerne (men find den rigtige silikone-enhed), og selv etuiet er ret kompakt.

Det tog lidt tid at få etableret trådløs forbindelse, men herefter var der aldrig problemer. Lydmæssigt er vi i den lette ende, men musikken opleves homogen og velafstemt. Free-style 2 er ganske rart til alle typer musik. Til prisen kan du få bedre kablede hovedtelefoner, men er ønsket et sæt helt uden kabler, er dette sæt lidt af en prisbasker.

[wp-review id="3133195"]

JBL Reflect Flow: Stor sound til træningen

Disse øretelefoner falder ikke ud, når du løber.

Jo mere vi bruger disse Flow, des mere sætter vi pris på dem. Ikke kun får du den store og meget dynamiske lyd, JBL er kendt for.

Du får 10 timers batteritid og et in-ear-sæt, som egner sig godt til træning. De er både vand- og sved-resistente. Selv på den hårdeste løbetur falder de ikke ud. De er ikke så lette at bruge i hverdagen som sættet fra Jabra, men med de rigtige adaptere tager det ikke mange sekunder at få dem i øret.

Det medfølgende etui er ret stort, men er som hovedtelefonerne lækkert lavet. Ørestykkerne fylder meget i øret og er meget synlige. Størrelsen er dog med til at give den store lyd, der har masser af saftig bas og et ”flow” i lyden, som er enestående.

[wp-review id="3133199"]

Grado iGe3: Når kun lyden har betydning

Entusiast-mærket er gået ned i pris, men kvaliteten er stadig i orden.

Amerikanske Grado er bestemt ikke kendt for at være først med det nyeste.

Lydmekanikerne fra Brooklyn i New York sætter lydkvaliteten først. Så du får her en hovedtelefon, der kun fungerer med kabel. Du kan skrue op og ned samt tage et telefonopkald via knapper på kablet, men her hører så antallet af features op.

Det bløde kabel, ørestykkernes plastik og udformningen er af ypperste kvalitet. De fire størrelser ørepropper skal afprøves, for iGe3 skal sidde til i øret for at gengive bedst muligt, men de sidder rart.

Du får dyb bas, som hele vejen op har detaljer, vi sjældent har hørt fra en in-ear-model i prisklassen. Et lydbillede, som er godt til al slags musik. Der er stor sound og dybde.

Sammenlignet med dobbelt så dyre hovedtelefoner mangler der finesse og dynamik, men i denne test leverer Grado ekstrem høj klasse til en flot pris. Kategoriens bedste køb.

[wp-review id="3133383"]

Jaybird Tarah Pro: Skabt til træning

Ørestykkerne sidder godt fast uden at stramme.

Med Tarah Pro oplever du ikke rigtig, at der er et kabel mellem de to hovedtelefoner, da der er tale om et tyndt og lækkert et af slagsen indpakket i en form for svedafvisende stof.

I øret oplever vi den ellers ret store hovedtelefon som fin. Ørestykkerne sidder godt til uden at stramme. Selv en løbetur i terræn, hvor der virkelig blev givet gas, er intet problem.

Du oplader med en speciel holder, der passer til det lille udspring med funktionsknapper på kablet. Det fungerer fint. Problemet er dog, at det netop er specielt. Hvad er der galt med en USB-C eller anden traditionel tilslutning til opladning? For mister du den lille adapter skal du ud at finde en ny, bestemt ikke optimalt.

Det er ikke nogen billig hovedtelefon, og hvor den generelle kvalitet lever op til prisen, så mangler vi noget i lyden, som er lidt lyst i det. Der mangler krop og dybde. Der er dog fin opløsning i mellemtonen. Sættet er fremragende til træning, hvor man ofte har mindre fokus på lydoplevelsen. Men mange andre i prisklassen kan gøre det mindst lige så godt.

[wp-review id="3133388"]

Bowers & Wilkins PI3 [TEST]: Entusiastens valg

Kablet er lidt tykt til træningsbrug.

Næsten 1500 kroner for en in-ear-hovedtelefon med kabel mellem kanalerne er sjældent dyrt. Men første indtryk er da også meget høj kvalitet.

Kablet mellem de to kanaler er lækkert og blødt, ligesom alt andet er lavet af dyre og behagelige materialer. Sættet opleves rart mod huden, og i øret sidder ørestykkerne godt til uden at ”gnave”.
Hovedtelefonen har støjreduktion og kan tåle både sved og støv, så den kan faktisk også bruges til træning.

Du kan sagtens mærke, at her er tale om en stor hovedtelefon, og på en løbetur skal du have kablet ned bag tøj i nakken, da det ellers er for irriterende, at det hopper op og ned.
Detaljer som store drivere på 9,2 mm trækker også op, ligesom du kan tilslutte to Bluetooth-enheder på samme tid og let skifte mellem den ene og den anden.

Lydgengivelsen er storslået og meget dynamisk. Der er virkelig tryk på detaljerne – især i mellemtonen og nedre diskant. Bassen er nuanceret, men ikke dyb. Der er et stort overskud i lyden, og det skyldes måske også det faktum, at PI3 benytter to forstærkere – en monoforstærker til hver kanal i stedet for en samlet forstærker til begge kanaler.

[wp-review id="3133393"]

Grado GW100: Trådløs og sublim lyd

Hovedtelefonen er af den åbne type.

At det har taget en så anerkendt producent af hovedtelefoner så mange år at introducere den første trådløse on-ear-hovedtelefon, fortæller om fokus på lydkvalitet. Men nu er det sket.

Det lækre retrodesign er vi ret vilde med. Den bløde hovedbøjle og det lette tryk mod ørerne er behageligt, og hovedtelefonen sidder fint til. Glem alt om en løbetur – her er dømt ren musiklytning. Og som ved alle øvrige Grado-hovedtelefoner er der tale om en åben type. De spiller lige så meget ud som ind mod øret. Det vil genere dine omgivelser og sikrer ikke megen støjdæmpning.

GW100 leverer et detaljeret og ikke mindst homogent lydbillede, der klæder alle typer musik. Der er størrelse og energi i det hele. Det er kun, når du direkte sammenligner med endnu bedre modeller, du kan høre, at GW100 ikke har helt samme udstrakthed og detaljering. Ingen tvivl om at dette sæt løber med guldet i kategorien.

[wp-review id="3133402"]

Argon Pop2 [TEST]: Masser af funktioner

Hovedtelefonen sidder blødt på hovedet.

Prisen på dette Argon-sæt imponerer. For de små 500 kroner får du en trådløs hovedtelefon fra en mærkevareproducent.

Der medfølger endda et rejse-etui i en hård boks, og du opnår en batteritid på hele 21 timer. I hånden kan du godt mærke, at der ikke er blevet brugt materialer af bedste og dyreste kaliber her. Men hovedtelefonen opleves let og blød på hovedet. Den sidder fint til uden at klemme. Er det meget varmt, kan kunstpuderne godt blive lidt varme, men alt i alt bestemt godkendt.

Højttalerenhederne er på hele 40 mm, hvilket burde sikre et stort lydbillede med god bas. Men i praksis oplever vi lyden som rodet og nærmest, som om den forvrænger lidt. Du skal ikke skrue meget op, før lyden bliver grim.

For en sikkerheds skyld prøvede vi hovedtelefonen med kabel. Her var der mere hul igennem, og du kan spille højere end via Bluetooth. Kablet er lyden godkendt til den lave pris, men ikke når du går via Bluetooth.

[wp-review id="3133407"]

Miiego Boom: Kæmpe med gode detaljer

Komforten fejler ikke noget.

Det er en stor sag, og Boom kan da godt ligne en over-ear-model. Et par barneører bliver helt skjult. Men de store ørepuder sidder blødt og fast mod øret.

Oplevelsen løftes også op af, at hovedbøjlen er fint polstret og føles rar. En fin detalje er, at du kan skifte puderne ud. Brug dem i PU-læder, når du er hjemme, og de vaskbare sportsørepuder, hvis du træner i et fitnesscenter. En anden god detalje er, at du tænder og slukker med en skydeknap, så er du aldrig i tvivl om, om funktionen er aktiveret.

Uanset om du bruger Boom til træning eller hjemme, vil du opleve, at lydkvaliteten er gennemsnitlig. Der mangler krop og varme, som du får hos Sony, og den klarhed, som du oplever til overflod hos Grado. Som vi ser det, er Boom ret gennemtænkt i mange detaljer, men lydkvaliteten holder ikke helt i forhold til prisen.

[wp-review id="3133412"]

Sony h.ear on 2 WH-H900N: Stor lyd fra stor model

En on-ear-
model i den tunge ende.

WH-H900N er en ret stor sag, men behagelig. Pasformen er god til mange hovedtyper. At man også laver hovedtelefonen i en farveversion, som nærmest er støvet koboltblå, synes vi er ret frisk. Men den fås også i andre, mere traditionelle farver.

WH-H900N har membraner, der er titaniumbelagte, og denne legering skulle sikre en mere detaljeret gengivelse. I praksis er lydbilledet da også detaljeret, men det kan også let blive meget hårdt. Især når der er mange instrumenter samtidig.

Til akustisk musik er WH-H900N fremragende, med masser af mikrodetaljer, ligesom stemmer står klart og tydeligt. Sony har en indbygget teknologi, der tilfører flere detaljer fra en digital lydchipbehandling. En fin hovedtelefon, men for dyr i forhold til kvaliteten. Gå efter et tilbud, hvis du er ude efter WH-H900N.

[wp-review id="3133417"]

Sony WH-1000X M3: Sidder nærmest perfekt

Hovedtelefonen
smyger sig blidt om ørerne.

Denne hovedtelefon ligger prismæssigt højt i testkategorien, men sammenlignet med Dali og B&W opleves den ikke helt sådan i hånden.

Men på hovedet mærker du straks, at ørekopperne føles lette og sidder blødt og behageligt omkring ørerne. Her kan du lytte i timevis uden at blive irriteret. Heldigvis er lydbilledet godt med og er både neutralt og detaljeret.

Du får ikke samme lækre sound som fra føromtalte og ej heller den dynamik, der leveres af den næsten halvt så dyre JBL-hovedtelefon. Men et velbalanceret lydbillede, som dog ikke helt matcher prisen.

WH-1000X M3 er i vores optik en fremragende hovedtelefon med de features, vi forventer i den høje ende. Men prisen er alligevel lidt for høj i betragtning af den samlede oplevelse.

[wp-review id="3133422"]

Philips PH805 [TEST]: Fokus på komfort

Philips-hovedtelefonen er en god rejsekammerat.

Det er en let og usædvanlig behagelig hovedtelefon at bære. Samtidig er støjreduktionen glimrende, hvilket samlet set gør PH805 til en kandidat, næste gang du skal krydse Atlanten i en larmende jet.

Bruger du kabel, skal du have en mindre type end det normale minijackstik, og det er lidt irriterende. Desuden er det medfølgende kabel tyndt og tarveligt. Det lever ikke op til hovedtelefonens pris.

Lydmæssigt er vi i den lette ende med en behagelig og detaljeret mellemtone. Bassen har fine detaljer, men mangler lidt saft. Det samme gælder diskanten, der mangler opløsning. Philips PH805 er på ingen måde ringe lydmæssigt, men den er kun lidt bedre end den noget billigere Argon og den ligeledes billigere JBL.

[wp-review id="3133427"]

Argon Soul 2 [TEST]: Nem at transportere

Sammenfoldet og klar til rejse ...

Selvom Soul 2 er en forholdsvis stor hovedtelefon med ret store og meget bløde ørepuder, så kan den foldes sammen, så den fylder overraskende lidt, og det er praktisk, hvis du rejser eller pendler meget. Batteriet holder op til 25 timer.

Du kan tage telefonsamtaler, men må undvære aktiv støjreduktion. Den 290 gram tunge, lukkede hovedtelefon opleves let og behagelig, men de bløde ørepuder kan blive lidt varme over tid.

Lydmæssigt har Argon’en ikke den storhed og det overskud i et komplekst lydbillede, som du oplever hos testens B&W eller Dali, men prisen er også langt, langt lavere. Du får et ret gennemsnitligt lydbillede med masser af detaljer i mellemtonen, men med en lidt vigende bas og en diskant, der kunne være mere opløst.

[wp-review id="3133432"]

JBL Live 650BT: Dynamik og power

Solid kvalitet til fornuftige penge.

JBL har udviklet lydudstyr siden elguitarens fødsel, og det er da også et lydbillede med masser af dynamik og solid bas, der møder dig.

Der er overskud af energi – ikke mindst, hvis du lytter til rytmisk musik. Sæt klaver på, og du kan høre, at især overtonerne ikke klinger rigtigt ud, og diskanten er lidt vigende. Omvendt er hovedtelefonen god til at få det bedste ud af streaming, hvor kvaliteten ofte kan være lidt ringe på grund af hård komprimering.

Støjreduktionen er gennemsnitlig, men godkendt. Men tag endelig 650BT med på lange ture, da hovedtelefonen er virkelig komfortabel at bære. Vi sætter også pris på det lækre kabel i stof. Alt målt og vejet leverer JBL en solid indsats til en attraktiv pris og er derfor kategoriens bedste køb.

[wp-review id="3133438"]

Panasonic RP-HD605N [TEST]: Detaljer og dynamik i fokus

Tung hovedtelefon – men alligevel høj komfort.

Uanset om du bruger kablet eller trådløs tilslutning leverer denne Panasonic et ret detaljeret og ikke mindst dynamisk lydbillede, der især favoriserer rytmisk musik.

Det skyldes de ret store højttalere på 40 mm, der er pakket godt ind i den helt lukkede hovedtelefon. Det sammen med den acceptable støjdæmpning holder støj udefra i ave.

Sæt et rocknummer på, og du vil opleve, at især de sitrende elguitarer står godt frem i lydbilledet. Der er virkelig smæk på detaljerne og et lydbillede, som leverer masser af dynamik. Men det hælder også lidt mod den lidt lyse side. Det betyder, at musikken let kan blive lidt for hård og anmassende. Det er en hovedtelefon, du bør lytte til før køb.

[wp-review id="3133448"]

Dali IO-6: Høj lydkvalitet i dagevis

Her får du bløde, behagelige ørepuder.

Danske Dali IO-6 er en halvtung sag, men den sidder rart på hovedet. Især de bløde hovedpuder oplever vi som meget behagelige, og de bliver ikke hurtigt varme.

Det er ekstra godt, nu batteritiden er op til solide 60 timer (og tre timers spilletid efter under 10 minutters opladning)! Batteritiden skyldes blandt andet, at der ikke er indbygget aktiv antistøj. Til gengæld er konstruktionen helt lukket, og det holder de fleste lyde ude.

Vi oplever lydbilledet som meget neutralt og ret detaljeret. Især den vigtige mellemtone og diskanten er velopløst. Vi savner heller ikke detaljer i bassen, som dog langt fra har den styrke, som testens JBL besidder, og de detaljer Bowers & Wilkins kan præstere.

Dali IO-6 er en hovedtelefon, der leverer høj ydelse, men som skal afprøves før køb. Den kræver en god streamingtjeneste – ringe optagelser bliver afsløret prompte.

[wp-review id="3133453"]

Bowers & Wilkins PX7 [TEST]: Sublime lydoplevelser

Elegant, minimalistisk design.

De britiske hi-fi-mestre er kendt for meget høj kvalitet – og høje priser. Det gælder også PX7, der er testens dyreste.

Men du får så også en kvalitet ud over det sædvanlige – lige fra den medfølgende boks til polstringen på hovedbøjlen. På hovedet opleves PX7 ikke så tung, som vægten indikerer, og vi noterer, at støjreduktionen fungerer ret overbevisende. Den gør baggrunden mere ”sort”, så lydbilledet bedre kan stå frem, og i støjfyldte miljøer gør den det også udmærket.

Lydmæssigt noterer vi en solid bund, hvor bassens nuancer især kommer godt igennem. Der er en stor sound og et rart lydbillede, som en lydentusiast vil sætte pris på. Her er gengivelsen i fokus. Kategoriens vinder!

[wp-review id="3133458"]

Plantronics BackBeat FIT 6100 [TEST]: Over-ear til træning

Styr musikken med lette tryk på ørekopperne.

Tænker du på træningshoved-telefoner, er det som regel små in-ears med eller uden ledning, der først dukker op i tankerne.

Men der findes et lille udvalg af over-ear-træningsheadsets, og det trådløse BackBeat FIT 6100 tilhører denne særlige kategori.

Headsettet er hårdført og sved- og vandafvisende (IPX5), og en særlig strop i ørebøjlen kan sikre, at hovedtelefonen ikke falder af under løb. Det er nemt at styre musikken med lette tryk på ørekopperne, men vi savner aktiv støjreduktion.

Lyden er klar og velafbalanceret – den kan justeres fra Plantronics’ app. Batterilevetiden er op til 24 timer, hvilket passer fint med vores oplevelse. Et ekstra plus er det medfølgende micro-USB til jackstik, så du også kan få en kablet forbindelse.

[wp-review id="3133463"]