Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

9 hovedtelefoner du skal lægge ører til

Hvilke hovedtelefoner med kompromisløs kvalitet skal du overveje lige nu? Disse klasseprodukter skal med i overvejelserne.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 

Grado GS1000e
Mahogni på ørerne  

Grados ikoniske hovedtelefon er
skabt for både at blive set og hørt med lækre ørekopper i mahogni og en stor, åben bagside, så alle i lokalet kan lytte med. De enorme skumpuder gør GS100e meget behagelige at bære og skaber sammen med det træbeklædte lydkammer en stor og bred klang. Skulle du ikke bryde dig om det voluminøse lydbillede, vil du under alle omstændigheder nyde den opsigt, du vækker med Grado-koncertsalen.
Set til 9950 kr.

Grado GS1000e

 

 

AKG N60 NC
Allround-lækkert

Hvis du er på udkig efter en allround-hovedtelefon, som du kan tage med overalt, men som også har kvalitet nok til at give mening derhjemme, skal du kaste et blik på dette nydelsesprodukt fra tyske AKG. N60 er en let og komfortabel, men alligevel robust on-ear-model med klar lyd i hele frekvens-spektret. Der er indbygget støjreduktion, så du kan lukke verdens ondskab ude og give dig hen til velsmurte toner.
Set til 1950 kr.

DT07_hovedtelefon02

 

McIntosh MHP1000
Ubegrænsede glæder

Hvis dit budget til hjemmeunderholdning er ”no limit”, kan du gå efter audiofile lækkerier som MHP1000. Hovedtelefonen er udviklet af den tyske specialist Beyerdynamic, og den er forbav-sende let og behagelig på hovedet. Alligevel får du musikgengivelse i sværvægtsklassen: dyb bas, velartikuleret mellemtone og detaljeret diskant. Herligt!
Set til 20.000 kr.

McIntosh MHP1000

 

B&O BeoPlay H8
Trådløs dansker

I Danmark er B&O’s hovedtelefoner blevet et hyppigt indslag i gadebilledet. De har medvirket til at give det ellers så sofistike-rede selskab noget, der ligner en folkelig renæssance. H8 er et trådløst luksusprodukt med touchkontroller på den ene ørekop og støjreduktion. De er lette at bære, men leverer tung kvalitet – med en rigelig stærk basgengivelse.
Set til 3100 kr.

 

B&O BeoPlay H8

Philips Fidelio X2
Opgraderet lyd

Den opdaterede version af Philips’ populære X1-model giver god lyd for pengene takket være nye 50 mm
neodynium-enheder. De har en god balance mellem bas og diskant med en klar og solid mellemtone. Det er måske ikke en budgetløsning, men X2 giver langt dyrere hovedtelefoner kamp til stregen.
Set til 1800 kr.

 

Philips Fidelio X2

Sennheiser HD 800
Referencelyd!


Sennheisers referencehovedtelefon HD 800 er en nydelse at skue og fornøjelse at bære på hovedet (trods de særdeles kraftige 56 mm-højttalerenheder). Der er totalt ”hul igen-nem” til musikken ligegyldigt, hvor højt du skruer op, eller hvilken musik du udfordrer HD 800 med. Hovedtelefonens åbne ørekop øger blot den musikalske realisme, men selvfølgelig kan omgivelserne lytte med i nogen grad. Det er prisen, man betaler for en åben konstruktion
Set til 10.200 kr.

 

Sennheiser HD 800

 

Beyerdynamic T1
Fast greb om detaljerne


Anden generation af T1 er et meget komfortabelt, 600 ohms-monster med præcis og kraftfuld bas, en ren mellemtone og en detaljeret diskant. Selv ved kraftig volumen holdes der fast i detaljerne. Det halvåbne design medvirker til at sikre, at du får et meget stort lydbillede. Men her uden at alle personer omkring dig er inviteret med på en ”lytter”.
Set til 7000 kr.

Beyerdynamic T1

 

 

Shure SRH1840
Præcis forarbejdning

 

Hvis du vil have den akustiske fordel ved åbent design uden at genere mennesker omkring dig, skal du overveje disse no-nonsense ”hørebøffer” fra Shure. De er fyldt med præcisions-mekanik, og de leverer en gengivelse på prof-niveau – næsten uden lydlækage. Samtidig er de så behagelige, at de kan bæres i timevis.
Set til 3900 kr.

 

Shure SRH1840

 

Audio-Technica ATH-W1000Z
Teak på kopperne


Ellevte generation af Audio-Technicas opsigtsvækkende W-serie har forrygende flot, poleret teaktræ på ydersiden. Ørekopperne ser ikke kun godt ud, men stopper også effektivt forstyrrende lyde udefra – uden at der benyttes aktiv støjreduktion. Prøv hovedtelefonen før brug – nogle elsker hovedbøjlen, andre ikke.
Set til 4200 kr.

 

Audio-Technica ATH-W1000Z

Nanotech i fremtidens hovedtelefon

 

Med moderne nanoteknologi sker der måske noget nyt for hovedtelefonerne

Når hovedtelefonudviklere skal skabe kvalitetsgengivel-se, holder de sig til de gennemprøvede svingspole-løsninger. Det er en teknik, som klarer opgaven til alles tilfredshed.
I bund og grund fungerer hovedtelefoner i dag præcis, som de gjorde i 1920’erne, hvor de første kommercielle modeller kom på markedet – hvis man lige ser bort fra de få eksklusive hovedtelefoner, som benytter elektrostat-princippet (en membran mellem to metalplader).

 

DT07_hovedtelefon10
Så vi skal blot regne med, at sådan fortsætter det også de næste 100 år?
Måske ikke. For den nye-ste nanoteknologi vil kunne trække hovedtelefonerne i en noget anderledes retning, viser et nyt, lovende udviklingsprojekt. Forskere i Kina har arbejdet på en termoakustisk proces, som hurtigt opvarmer og nedkøler kulstofbaserede nanorør for på den måde at skabe lyd.

Teknikken kan anvendes i små højttalere og i hovedtelefoner. Og den har potentiale til at danne grundlaget for en helt ny verden af kraftige hovedtelefoner i letvægtsklassen.
Endnu er der dog problemer, som skal overvindes – for eksempel ventilering af overskudsvarme, tilpasning til hovedtelefoners design og optimering af lydkvalitet. Men teknikken er værd at holde øje med.