Home » Betalingssoftware » Hovedrengøring af Windows Vista
Hovedrengøring af Windows Vista

Hovedrengøring af Windows Vista

Share

Med nogle år på bagen er det på tide at få givet Windows Vista en forårsrengøring. Det kan du næsten kun få en hurtigere Vista ud af. Alle tippene kan også benyttes til Windows 7.

Det er vist efterhånden ingen hemmelighed, at Windows Vista er et noget mere ressourceslugende bekendtskab, end Windows XP var. Det er specielt den fancy AERO-brugergrænseflade, der æder kræfter.

Den kan du naturligvis bare slå fra, for som en læser skrev til mig engang, så kører han med alt på “Classic”, og så synes han faktisk, at Windows Vista kører ganske upåklageligt.

Men det er næppe heller nogen overraskelse, at Windows Vista ligesom alle tidligere Windows-versioner så at sige sander til, jo længere tid der er gået, siden du installerede det på computeren.

Bevares, det er da slet ikke så slemt som tidligere, specielt fordi Windows Vista er bedre til at holde orden og rydde op.

F.eks. er der som standard opsat en ugentlig defragmentering af hele harddisken, ligesom Windows Vista anvender en endnu smartere algoritme til at placere opstartsfilerne på harddisken, så de ligger først for, når computeren starter op.

Hvor skal du starte?

Lidt ligesom med almindelig rengøring, så er det altid nogenlunde de samme steder, at støvet sætter sig i Windows. Så de tips og tricks, du måske allerede kender fra Windows XP og tidligere versioner, kan du med nogen forsigtighed og enkelte tilpasninger overføre til Windows Vista.

Fjern programmer, du ikke bruger

Det kan derfor ikke overraske nogen, at det sted, du kan starte, er ved at fjerne programmer, du alligevel ikke bruger længere – eller måske aldrig har brugt.

Det gøres ligesom i Windows XP ved at åbne Kontrolpanel og klikke på Tilføj/fjern programmer. Ja, i Windows Vista hedder den så Programmer og funktioner, men det skal du ikke lade dig narre af.

Udseendet er også forandret en smule, men den virker på nøjagtig samme måde som i Windows XP. Dog er knapperne til at fjerne eller ændre indstillingerne for det program, du har markeret i listen flyttet op i værktøjslinjen øverst i Programmer og funktioner-vinduet.

For at fjerne et program, markerer du det i listen og klikker på Fjern-knappen i værktøjslinjen. Nu beder Brugerkontrollen dig om at bekræfte, at det rent faktisk også er det, du gerne vil.

Klikker du på fortsæt, åbnes afinstallationsprogrammet for det valgte program. Følg instruktionerne for at afinstallere programmet.

Diskoprydning

Der er heller ikke mange overraskelser ved, at det næste, vi kaster os over, er en diskoprydning. Det gøres på stort set samme måde som i Windows XP, ved at du åbner Computer-vinduet, højreklikker på det drev, du vil rydde op på og vælger Egenskaber.

[pt id=’2008551′ size=’large’ link=’file’]

 

I Egenskaber-dialogboksen for det pågældende drev kan du se, hvor meget anvendt og ledig plads, der er på den pågældende disk. Det angives både helt nøjagtigt med tal og vises også grafisk i form af et lagkagediagram.

Klikker du på Diskoprydning-knappen nederst til højre for lagkagediagrammet, åbnes Indstillinger for disk-oprydning-dialogboksen.

Den er ny i forhold til Windows XP, og i den kan du vælge, om du kun vil rydde op i dine egne filer eller i samtlige brugeres filer på computeren.

Vælger du det sidste, skal du bekræfte, at du har rettigheder til det i Brugerkontrol-dialogboksen, der åbnes, så snart du klikker på den nederste valgmulighed i Indstillinger for diskoprydning-dialogboksen.

Klik på Fortsæt-knappen, så begynder Diskoprydning-funktionen at indsamle informationer om de filer, der findes på harddisken.

Når harddisken er undersøgt for, hvilke filer der kan slettes, vises resultatet som en liste i Diskoprydning-dialogboksen for det valgte drev.

De enkelte filer er grupperet efter de samme typer, som du også havde i Windows XP. Markerer du afkrydsningsfeltet ud for en gruppe, slettes alle filer af den pågældende type.

Vil du se, hvilke filer det reelt set drejer sig om, kan du markere gruppen og klikke på Vis filer-knappen. Udover de gammelkendte grupper er der også en række nye Vista-specifikke, der ikke har været der før.

Det drejer sig bl.a. om en række kategorier med forskellige fejlrapporteringsfiler, der anvendes af Windows Vista i forbindelse med den indbyggede fejlretningstjeneste i Vista.

Disse filtyper kan godt æde adskillige megabyte på harddisken, men sletter du dem, mister Vista de informationer, den skal bruge, for at den automatiske fejludbedring kan finde løsninger på de problemer, Vista har registreret.

Det samme gælder, hvis du markerer Rensning af dvalefil. Dvalefilen indeholder oplysninger om computerens tilstand, når du sætter den i dvale, og den kan mageligt æde et par gigabyte på harddisken.

[pt id=’2008553′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Savner du den grafiske visning af defragmenteringsprocessen så findes der masser af tredjepartsprogrammer du kan anvende f.eks. Diskeeper der følger med alle Lenovo-bærbare.”‘]

Savner du den grafiske visning af defragmenteringsprocessen, så findes der masser af tredjepartsprogrammer, du kan anvende, f.eks. Diskeeper der følger med alle Lenovo-bærbare.

Problemet er bare, at hvis du sletter den, deaktiveres muligheden for at sætte computeren i dvale, så hvis du ofte sætter din computer i dvale, er det en rigtig dårlig ide at slette filen.

Når du har afkrydset de filtyper, du ønsker at slette med diskoprydningen, klikker du på OK-knappen, så udføres oprydningen.

Slet andre temp-filer

Men – igen ligesom i Windows XP – er det ikke alle mapper, diskoprydningen tager med.

F.eks. kan du stadig fjerne en masse gamle filer ved at slette indholdet af Temp-mappen i Windows-mappen på computeren.

Du kan roligt markere alt indhold i mappen og trykke på Delete-tasten, for bruger Windows Vista nogle af filerne, skal den nok protestere højlydt, hvis du forsøger at slette dem.

Defragmentering

Når du nu har slettet en masse programmer og filer, er det en god ide at defragmentere harddisken for at forbedre dens ydeevne.

Kort fortalt går defragmenteringen ud på at samle alle de smådele, som de fleste filer ender med at ligge spredt i ud over hele harddisken, når du har brugt computeren et stykke tid.

Se også:  11 dage med Windows 11: En personlig beretning

Ved at samle filerne så alle data til hver fil ligger samlet på harddisken, behøver læse/skivehovedet ikke bevæges så meget rundt for at læse filen, og derfor forbedres ydeevnen på harddisken væsentligt.

Som standard køres defragmenteringsfunktionen en gang om ugen, så for det meste holder Windows Vista selv din harddisk i god form.

Men når du netop har slettet en masse filer, er det en god ide at køre en manuel defragmentering, så du opnår forbedret ydeevne med det samme.

Du åbner Defragmenteringsfunktionen ved at højreklikke på den disk, du vil defragmentere og vælge Egenskaber i genvejsmenuen.

Klik derefter på Funktioner-fanen i Egenskaber-dialogboksen og bagefter på Defragmenter nu-knappen i Status for defragmentering-gruppen midt på fanen.

Så åbnes Diskdefragmentering-dialogboksen. Og tak skævben hvor er den kedelig i forhold til gamle dages defragmenteringsfunktion, hvor du fik en grafisk repræsentation af filfragmenteringen på harddisken.

Selv om du klikker på Defragmenter nu-knappen for at starte defragmenteringen manuelt, sker der ikke andet, end at Windows Vistas grønne, roterende pausehjul vises ud for funktionsnavnet nederst i Diskdefragmentering-dialogboksen.

Men bortset fra at du ikke længere kan følge med i den grafiske repræsentation af, hvordan defragmenteringsprocessen rent faktisk skrider frem, så fungerer den lige så upåklagelig som i tidligere versioner af Windows.

Ja, den er tilmed blevet endnu mere intelligent til at håndtere opstarts- og andre filer, du ofte benytter.

Sæt skub i opstarten

Ligesom med alle tidligere versioner af Windows så lider Windows Vistas opstart under, at der startes en masse programmer, som du højst sandsynligvis aldrig får brug for alligevel.

Generelt sker der det, at jo flere programmer du installerer, jo flere små opstartsprogrammer skal Vista sætte i gang, inden den kommer til sagen og giver dig mulighed for at benytte computeren.

Vil du skære ned på antallet af programmer, der startes automatisk op, når du logger på comptueren, er det ikke overraskende MSCONFIG, der ligesom tidligere anvendes til formålet.

Fremgangsmåden finder du i gennemgangen herunder. En anden mulighed er at anvende Windows Defender, der også giver mulighed for at fjerne eller slå de programmer fra, der indlæses ved opstart.

Åbn Windows Defender ved at skrive Defender i Start søgning-feltet i Start-menuen, og klik på Windows Defender øverst i Start-menuen, når programmet er fundet.

I Windows Defender klikker du på Funktioner-knappen i værktøjslinjen øverst og vælger Softwareundersøgelse i Funktioner-gruppen i Funktioner og indstillinger-ruden.

I Kategori-feltet vælger du Startprogrammer, der dog også er standardindstillingen. Nu vises en liste over de programmer, der starter op, når du logger på computeren, i ruden til venstre.

I ruden til højre vises en beskrivelse af det program, du har markeret. Under den højre rude finder du tre knapper, du kan bruge til at deaktivere, aktivere eller helt fjerne programmet fra computeren.

Fjern unødvendige tjenester

Et sted, hvor du for alvor kan sætte liv i kludene på en haltende Windows Vista-computer, er ved at fjerne nogle af de tjenester, der kører i baggrunden.

Faktisk indeholder Windows Vista en hel hær af tjenester. Det er små programmer, som hele tiden kører i baggrunden, eller som lytter efter bestemte hændelser, og så træder i aktion – dette sker måske kun en enkelt eller to gange i hele computerens liv – men de bruger alligevel systemressourcer på at lytte efter deres startsignal hele tiden.

Computerens processor skal løbende afse tid til at køre de enkelte tjenester, bare for at de kan kontrollere, at der ikke er brug for dem.

For manges vedkommende er det derfor helt unødigt fråds at holde dem i live, og den processortid, de optager, kunne lige så godt bruges på vigtigere opgaver, som f.eks. at give saft og kraft til det spil du er i gang med at spille – eller hvad du nu ellers bruger computeren til.

Hvad de færreste ved, er, at de tjenester, der rent faktisk ikke er behov for, kan slås fra. Den smarteste måde at gøre det på er ved at oprette en kopi af den eksisterende hardwareprofil på computeren.

På den nye hardwareprofil kan du så eksperimentere med at slå diverse tjenester ihjel og måske ligefrem fjerne hardwareenheder, du aldrig bruger, f.eks. det indbyggede modem mange computere kom med en overgang, og som stadig er fast ingrediens på moderne bærbare.

Sådan finder du tjenesterne

Selve tjenesterne kan du få fingrene i ved at vælge Start-menuen, skrive “tjenester” i Start søgning-feltet og klikke på Tjenester, når det vises øverst i Start-menuen.

Så åbnes Tjenester-vinduet med en liste over alle de tjenester, der er installeret på computeren.

Ud for hver tjeneste kan du (hvis du har klikket på Udvidet-fanen nederst i Tjenester-vinduet) se en beskrivelse af, hvad tjenestens formål er, ligesom der er genveje til at stoppe eller genstarte tjenesten.

Det er ikke alle tjenester på listerne her på siden, der nødvendigvis findes på din computer. Det kommer an på bestykning og Vista-version.

Samtidig vil du opdage, at en lang række af de programmer, du har installeret, har installeret deres egne tjenester. Det er dem, du oftest ser som ikoner i informationsområdet til højre på Proceslinjen.

[pt id=’2008544′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Markér det program du vil deaktivere og klik på Deaktiver-knappen. Så startes programmet ikke ved næste opstart.”‘]

Markér det program, du vil deaktivere, og klik på Deaktiver-knappen. Så startes programmet ikke ved næste opstart.

Lukker du disse tjenester ned, vil de tilhørende ikoner forsvinde i informationsområdet.

Når du har fjernet unødvendige tjenester og måske også unødvendig hardware i den nye profil, kan du efterfølgende prøve at sammenligne med den originale hardwareprofil og se, hvilke forskelle det giver i performance.

Se også:  Windows 11 er frigivet: En ny epoke for din pc

Det er også smart at beholde den oprindelige hardwareprofil, hvis du på et tidspunkt får skåret så meget ned på den nye hardwareprofil, at det går ud over driftsikkerheden på computeren. Så har du altid noget at vende tilbage til, der virker.

Adrenalinkick til den overbelastede computer

Vælter computeren sig ikke ligefrem i hukommelse, men kører tæt på minimumskravet på 512 MB, kan du faktisk give den ”mere hukommelse” og dermed sætte mere fut i kludene uden at skulle så meget som åbne låget på computeren.

Det handler simpelthen om, at du kan sætte en USB 2.0-nøgle eller et hukommelseskort i computeren. Herefter kan du få Windows Vista til at anvende denne til at gemme den virtuelle hukommelse på.

Den virtuelle hukommelse er et cachelager, der indeholder de dele af hukommelsen, der ikke har været anvendt for nylig – f.eks. de hukommelsesområder der indeholder programmer, der er minimeret.

Normalt giver det ikke den store forøgelse i ydeevnen, men da computeren kan læse og skrive hurtigere til en flash-hukommelse end til harddisken, så giver det faktisk en mærkbar forbedring af ydeevnen specielt på en computer med meget lidt fysisk hukommelse.

Du kan ikke benytte en hvilken som helt USB-nøgle eller et hvilket som helst hukommelseskort. De skal nemlig være hurtige nok.

[pt id=’2008555′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”På ReadyBoost-fanen i USB-nøglens Egenskaber-dialogboks kan du vælge hvor meget af USB-nøglens kapacitet der skal benyttes til den virtuelle hukommelse.”‘]

På ReadyBoost-fanen i USB-nøglens Egenskaber-dialogboks kan du vælge, hvor meget af USB-nøglens kapacitet, der skal benyttes til den virtuelle hukommelse.

Windows Vista tester selv, om hastigheden er i orden, men skal du være helt sikker på, at USB-nøglen kan bruges, skal du købe en, der er forberedt for Windows ReadyBoost.

Første gang du sætter USB-nøglen i, åbnes Vælg handling-dialogboksen. Her vælger du, at du vil bruge USB-nøglen (eller hukommelseskortet) til at forøge systemets ydeevne med.

Det er valgmuligheden nederst i dialogboksen. Når først USB-nøgle eller hukommelseskortet er taget i brug som ReadyBoost-medie, opretter Vista en ”swapfil” på USB-nøglen på den størrelse, du har angivet i Egenskaber-dialogboksen.

Ryd op på harddisken

Når du har fjernet alle de programmer, du ikke benytter længere, er det en god ide at rydde op på harddisken, så du får fjernet alle de filer, du alligevel ikke bruger til noget.

1. Dine egne eller alle brugere

Start med at åbne Computer-vinduet, højreklik på det drev, du vil rydde op på, og vælg Egenskaber. I Egenskaber-dialogboksen klikker du på Diskoprydning-knappen.

[pt id=’2008550′ size=’large’ link=’file’]

 

Så åbnes Indstillinger for diskoprydning-dialogboksen, hvor du vælger, hvorvidt du vil rydde op i dine egne eller alle brugeres filer. Det sidste kræver, at du har administrative rettigheder til computeren.

2. Vælg de filtyper, der skal slettes

Nu gennemsøges den valgte harddisk for filer, der kan slettes. Resultatet vises i en liste i
Diskoprydning-dialogboksen. Afkryds de kategorier, du ønsker at slette fra harddisken.

[pt id=’2008549′ size=’large’ link=’file’]

 

Pas på med at slette dvalefilen og de oplysninger, Windows Vista anvender til fejlrapportering og automatisk udbedring af programfejl og hardwarerelaterede problemer.

3. Så ryddes der op

Når du har valgt de kategorier, du ønsker at fjerne fra harddisken, klikker du på OK-knappen. Så starter diskoprydningen.

[pt id=’2008546′ size=’large’ link=’file’]

 

Du kan løbende følge med i, hvor langt oprydningen er nået, og du har tilmed mulighed for at klikke på Annuller-knappen, hvis du fortryder undervejs. Når status-dialogboksen lukker, er oprydningen gennemført

Sæt fut i opstarten

Systemkonfigurationsprogrammet MSCONFIG er et af de ældste, skjulte værktøjer i Windows og tager endnu en tørn i Windows Vista, hvor det ligesom tidligere kan bruges til at fejlsøge og speede opstarten op med.

1. Start MSCONFIG

Du starter MSCONFIG ved simpelthen at skrive “msconfig” i Start søgning-feltet nederst til venstre i Start-menuen. Så vises programmet øverst til venstre i Start-menuen.

[pt id=’2008547′ size=’large’ link=’file’]

 

Klik på MSCONFIG og derefter på Fortsæt-knappen i brugerkontrollen for at åbne programmet. Når programmet er åbnet, klikker du på Start-fanen for at få overblik over alle opstartsprogrammerne.

2. Slå opstartsprogrammer fra

Nu kan du slå opstarten af de programmer fra, du ikke ønsker skal starte op, når du tænder computeren næste gang.

Er du i tvivl om, hvad de enkelte programmer gør, eller hvor de hører til, så slå programnavnet op på http://www.process-library.com, eller prøv at Google navnet.

[pt id=’2008548′ size=’large’ link=’file’]

 

Du kan altid aktivere alle deaktiverede programmer ved at klikke Aktiver alle-knappen nederst på fanen.

3. Slå tjenester fra

Du kan også klikke på Tjenester-fanen og slå de tjenester fra, som du ikke ønsker skal starte op, når computeren tændes.

Du bør dog være opmærksom på, at nogle Microsoft-tjenester er livsvigtige, for at computeren kan fungere.

[pt id=’2008559′ size=’large’ link=’file’]

 

Vil du sikre dig mod at slå dem fra, markerer du Skjul alle Microsoft-tjenester-feltet nederst. Du kan læse mere om tjenester senere i artiklen.

Sæt alt på “Classic”

Døjer din computer med at give den nye AERO-brugergrænseflade fuld skrue, kan du vælge enten at køre
Windows Vista i Basic-tilstand eller nøjes med at fjerne gennemsigtigheden fra vinduerne.

1. Slå Aero fra

Du slår Aero fra ved at højreklikke et tomt sted på skærmen og vælge Personlige indstillinger i genvejsmenuen. Klik derefter på Vinduesfarve og -udseende-genvejen.

[pt id=’2008557′ size=’large’ link=’file’]

 

Nederst på denne side finder du Åbn klassisk visning for at få flere farveindstillinger-genvejen. Klik på den, så åbnes Udseende-fanen fra Indstillinger for udseende-dialogboksen.

For at slå Aero fra vælger du enten Windows Vista Basic eller en anden af farveskemaerne i Farveskema-listen og klikker på OK-knappen. Du kan altid slå Aero til på samme måde, hvis det skulle blive aktuelt.

2. Nul gennemsigtighed

Er du ikke vild med tanken om at slå Aero fra, kan du også hente en del ekstra ydeevne ved kun at fjerne gennemsigtigheden af titellinjen.

[pt id=’2008552′ size=’large’ link=’file’]

 

Det gøres også fra Vinduesfarve og -udseende-siden i Personlige indstillinger ved simpelthen at fjerne markeringen af Aktiver gennemsigtighed-feltet og klikke på OK-knappen.

3. Slå animeringen fra

Et sidste lille trick der giver masser af ydeevne, er at slå animationen af minimering og maksimering af vinduer fra.

Det gøres ved at klikke på Avancerede systemindstillinger i System-vinduet og derefter klikke på Indstillinger-knappen i Ydeevne-gruppen i Egenskaber for system-dialogboksen.

[pt id=’2008554′ size=’large’ link=’file’]

 

På Visuelle effekter-fanen fjerner du markeringen af Animer vinduer, når de minimeres og maksimeres.


TAGS
Guide
oprydning
styresystem
Tips og trick
Vista

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S