Home » Erhverv » Hold nu mund…!
Hold nu mund…!

Hold nu mund…!

Share

Åbne kontormiljøer rummer en mængde lydmæssige forstyrrelser. Takket være lyden af vand kombineret med intelligent software kan der nu dæmmes op for de massive koncentrationsproblemer, mange medarbejdere oplever på grund af deres højttalende kolleger

Hvis der er nogle af Alt om DATAs læsere, der ikke har hørt om begrebet Habitat Soundscaping, er der ikke noget at sige til det. Teknologien er ganske ny, men kommer givet til at spille en rolle i forbindelse med fremtidens kontorindretning. Vi taler så meget om intelligente bygninger, der selv kan skrue op og ned for varme, lys eller ventilation alt efter, hvordan vejret er uden for, men hvad med lydniveauet? Et godt arbejdsklima handler nemlig ikke kun om temperatur, lys og ventilation. Det handler også om lyd. Især i en tid, hvor flere og flere medarbejdere sidder i åbne kontormiljøer, hvor det kan være pokkers svært at høre, hvad man selv tænker, fordi kollegaerne taler for højt, eller fordi andre lydkilder fra det åbne miljø forstyrrer dine tanker.

Habitat Soundscaping er en teknologi, som er udviklet af Plantronics og henvender sig til alle typer af virksomheder – store som små – med åbne kontormiljøer. Grundlæggende er der tale om, at man etablerer en lydkulisse med rindende vand, der skulle betyde, at evnen til at koncentrere sig forøges markant. Og tro mig, da jeg lavede dette interview med Paul Clark fra Plantronics i England, stillede jeg ham naturligvis det åbenlyse spørgsmål: ”Får lyden af rindende vand ikke medarbejderne til at rende på toilettet hele tiden?”. Spørgsmålet ramte imidlertid lige i plet, for det er et problem, Plantronics har taget med i sine overvejelser i forbindelse med udviklingen af konceptet.

Vand uden tissetrang

”Det har vist sig, at når vi kombinerer lydindtrykket af rindende vand med den fysiske oplevelse af rindende vand, f.eks. i form af små springvand eller andre former for installationer med fysisk rindende vand, ja så opstår det problem stort set ikke. Samtidig udnytter vi effekten af, at vand er den lydmæssigt mest neutrale lydkulisse, der findes”, siger Paul Clark. Dermed indikerer han, at f.eks. musik ofte får os til at reagere emotionelt, og at det kan have indflydelse på vores arbejdsindsats. Lyden af vand derimod er universel og får os til at tænke på oplevelser fra naturen. Men hvorfor er det nu lige, det er nødvendigt med lyden af rindende vand i kontoret?

Intelligent løsning

Habitat Soundscaping er en akustisk management-løsning fra Plantronics, der bruger lyd og grafik fra naturen kombineret med intelligent software til at få distraherende åbne kontorrum til at blive til steder, hvor folk lettere kan koncentrere sig og samarbejde. Såkaldt cloudbaseret, akustisk varmekortlægning og naturlyde er med til at kontrollere støjen på kontoret. Det giver brugerne mulighed for at se, hvorledes ​​taledistraktion på kontoret fungerer i realtid, lige som der gives et overblik over summen af ​​alle omgivende støjkilder, og hvorledes Habitat Soundscaping systemet reagerer på distraherende niveauer af samtale.

Se også:  Plantronics BackBeat FIT 6100 [TEST]: Træningsheadset i stort format
Flere åbne kontorer og utilfredshed med støj

Den globale vækst i åbne kontorer fortsætter. Ca. 70 pct. af amerikanske kontorer er åbne kontorlandskaber. Sammen med fordelene ved åbne kontorer som forbedret samarbejde og omkostningsbesparelser, viser en nylig Oxford Economics undersøgelse, at det er mere sandsynligt, at medarbejdere i støjende kontormiljøer vil forlade deres arbejde i de kommende seks måneder. Næsten to tredjedele af medarbejderne rapporterer, at mangel på stille rum har en negativ indvirkning på deres produktivitet og jobtilfredshed.

Ifølge Paul Clark og Plantronics er antallet af de kvadratmeter, den enkelte medarbejder har til disposition, over de senere år faldet fra 20 til blot 14. Det betyder, at vi sidder tættere og tættere på hinanden i løbet af de 7-8 timer, vi er på arbejde. Årsagen er typisk besparelser, men alt andet lige, får vi sværere ved at koncentrere os. Den største enkeltstående årsag til forstyrrelser i løbet af arbejdsdagen er nemlig støj, og når først vi er blevet forstyrret, viser undersøgelser, at det kan tage op mod 23 minutter, før vi har genvundet den ro og koncentration, der skal til, før vi kan fortsætte vores arbejde. Det kan blive til rigtig mange arbejdstimer, når man regner det ud på samtlige en virksomheds ansatte.

Se også:  Printere [TEST]: Det er blevet betydeligt billigere at printe
En vandvæg med fysisk, rindende vand kan være en del af Habitat Soundscaping løsningen fra Plantronics.

En vandvæg med fysisk, rindende vand kan være en del af Habitat Soundscaping løsningen fra Plantronics.

Nedsat koncentration

Paul Clark fortæller, at Habitat Soundscaping ikke så meget henvender sig til virksomheder af en bestemt størrelse, selv om løsningen naturligvis kræver en vis fysisk formåen, men primært har de åbne kontorlandskaber som målgruppe. Blandt andet fordi op mod 70 pct. af alle amerikanere arbejder i åbne kontorlandskaber. Ikke blot tager det lang tid at genvinde koncentrationen efter en forstyrrelse. Undersøgelser viser ifølge Plantronics også, at hen over arbejdsdagen kan koncentrationen nedsættes med op til 66 pct. Allerede da Plantronics i 2010 selv flyttede til nye lokaliteter, blev man opmærksom på problematikken, og efter forskellige forsøg med det, man vel kan kalde for hvid lyd – altså lyd i modsat fase af den forstyrrende lyd – fandt man ud af, at lyden af ganske almindeligt rindende vand var det optimale modtræk.

Men nu handler det selvfølgelig ikke om vand alene. At vandet risler, er fint nok, men da lydtrykket og forstyrrelserne hen over dagen naturligvis varierer, skal modtrækket naturligvis justeres. Derfor har fremtidens kontor ifølge Plantronics installeret et væld af avancerede lydmålere, andre former for lydsensorer og vandvægge, der skal skærme medarbejderne for forstyrrende samtaler med vand og andre naturlyde, der skal simulere noget, som kan minde om en grøn oase. Det kan ske via ”the real thing” eller via digital signage, altså skærme, der signalerer både lyden af vand og det visuelle indtryk af vand. Dermed er det også klart, at Habitat Soundscaping er en digital løsning, der via et cloudbaseret kontrolpanel kan tilpasses det enkelte kontormiljø.

Lyden af vand behøver ikke komme fra en fysisk kilde. Effekten er lige så stor, når den kommer via Digital Signage.

Lyden af vand behøver ikke komme fra en fysisk kilde. Effekten er lige så stor, når den kommer via Digital Signage.


TAGS
kontor
plantronics
Soundscaping
støj

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S