Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: De bedste bundkort

Intels X99-platform er den mest avancerede bundkortserie til forbrugere, der findes, men hvad betyder det for os, og hvad kan vi forvente? Vi tester seks af de bedste bundkort til platformen.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da skoven så småt begyndte at falme trindt om land, talte børnene frygtsomt de resterende dage af ferien, og forældrene glædede sig til at sende de gulnæbbede små tilbage til undervisningssystemet. Vi andre så med glad forventning frem til Intels nyeste chipsæt. Sådan er vi så forskellige. 99-platformen er den mest avancerede på markedet i dag, og den leverer et ægte skridt fremad i forhold til de ‘Extreme’-chipsæt fra Intel, der gik forud.

Med support af Intels første ottekerne-forbrugerchip, hurtigere pci-e-baserede lagerforbindelser og lanceringen af ddr4 til desktoppen er der ikke nogen, der kan følge med. Det er det, man får fra et højtydende bundkort: adgang til de aller-nyeste teknologier og kraft nok til at bruge dem effektivt. Det er hardware af høj klasse og uden kompromiser.

Ddr4 er det næste skridt inden for tophukommelse, men i øjeblikket findes den kun i X99.

Men erfaringen viser, at disse nye teknologier altid finder vej til kort længere nede i hierarkiet. Så selvom de kostbare X99-bundkort lige i øjeblikket er det eneste sted, man kan finde højdepunktet af processor- og hukommelsesteknologi, vil situationen ikke være den samme ret længe.
Det kan imidlertid være frustrerende at skulle vente på, at den udvikling kommer i gang. Det er derfor overordentlig nyttigt at have en fornemmelse for, hvornår vi kan forvente, at mainstream indhenter de højtydende kort.

Og det er det, vi er her for: Vi stikker fingeren i jorden, holder bundkortproducenterne i kort snor og kan ikke møde en ingeniør uden at hjemsøge ham.

På de følgende sider vil vi finde ud af, hvordan fremtiden tegner for bundkort, hvornår vi kan forvente at se de bedste dele af den aktuelle top finde vej til mainstreamkort, og til sidst regne ud, hvad der er det bedst ydende bundkort på markedet lige i øjeblikket.

Når det kommer til stykket, er bundkortet den afgørende faktor, der bestemmer, hvilken processorfamilie man kan bygge sin pc op på. Nok er quad-lane M.2 og quad-channel ddr4 avancerede, men det er X99-bundkortenes adgang til Intels nyeste cpu-teknologi, der for alvor får dem til at skille sig ud. Haswell-E-processorerne er de stærkeste forbrugerchips, man kan få: Således giver i7-5960X otte 22 nm Haswell-kerner og 16 threads, der alle kan køre ved 4,4 GHz.

Intel har allerede demonstreret sit arbejde med 14 nm Skylake-silicium – her kører den 3DMark.

Den top-cpu har også 40 lanes pci-e-forbindelse, og det betyder, at når X99 kun har otte pci-e 2.0-lanes, er det intet problem. Den ekstreme pci-e-support indebærer, at Haswell-E-platformen er den ideelle kandidat til en højtydende spilmaskine med flere gpu’er. Med så mange pci-e-lanes kan man sagtens have et par grafikkort, der kører ved x16-hastigheder, mens et tredje kort rammer en ydelse på x8. Forøgelsen i pci-e-baseret lager betyder dog, at valgmulighederne er begrænsede, hvis du satser på at bruge enten M.2 eller SATA Express.

Lanceringen af ddr4-hukommelse er lige nu måske ikke så fascinerende som muligheden for at rumme en ottekerne-cpu, men den er et nødvendigt skridt i pc’ens udvikling. Vi ved, at ddr4 med tiden når frem til mainstreamkortene, men det er også rart at vide, hvor den kom fra.
Så avanceret som X99-platformen er, er den ikke blevet skabt i et tomrum. Dens vigtigste formgivning stammer fra serverområdet, idet Haswell-E-processorer i alt væsentligt er bearbejdelser af Intels seneste Xeon-serie.

Det er i serverområdet, at den strømbesparende og højtydende ddr4 for alvor giver mening. Når den får lov at køre i quad-channel-tilstand, leverer den en enorm mængde båndbredde til servere.

Mainstreamhukommelse

Vi forventer at se ddr4 finde vej til mainstreamområdet med lanceringen af Intel 100-chipsættene, og det kan ske næste år. Det er det LGA 1151-chipsæt, som vil ledsage de 14 nm Skylake-cpu’er, som ifølge Intel skulle komme i anden halvdel af 2015. Det er dog usikkert, om vi faktisk får desktop-Skylake i 2015. Intel kan meget vel følge Broadwell-linjen og kun frigive begrænsede mobile SKU’er til julemåneden og følge op med en komplet cpu-lancering i 2016. Men når det er sagt, så er der forlydender om, at både Skylake- og Broadwell-desktopchips deles om at være top- og mainstreamprocessorer til næste år.

X99-chipsættet er det hidtil mest avancerede.

Interessant nok vil Skylake være i stand til at understøtte både ddr3 og ddr4 i dual-channel-konfiguration – man kan argumentere for, at mainstreammaskinerne ikke har brug for den båndbredde, som quad-channel-ram giver. I så fald vil vi se separate 100-serie-bundkort med forskellige hukommelsesteknologier. På ddr3-siden kører det ved et standardniveau på 1.600 MHz, mens ddr4-versionerne virker på den samme frekvens som X99-platformen, nemlig 2,.33 MHz.

Det hurtigste Skylake-chipsæt bliver Z170, mens H170 tager andenpladsen på forbrugersiden. Bortset fra de forskellige hukommelseskonfigurationer er den anden interessante faktor ved 100-serien, at selve chipsættet overgår til pci-e 3.0, og Z170 kommer til at omfatte 20 lanes oven i det, som Skylake-cpu’erne bringer med til festen. H170 har færre, men stadig dobbelt så mange lanes som Z97.

Med support af de samme x4 M.2-forbindelser, som man får med X99-kortene, kan disse ekstra pci-e-lanes måske gøre Z170-platformen til fremtiden for pci-e-baseret lager til mainstreammarkedet.

I mellemtiden ...

Der er en anden cpu-generation på vej. Den næste chip i horisonten er den hjemsøgte Broadwell 14 nm-version. Forsinkelser i produktionen af Broadwell-designet har beskåret den forventede levetid for næste generations cpu.

Vi bruger ikke ordet døgnflue her, men i betragtning af, at Haswell vil have været hos os i næsten to år, når vi får fat i vores Broadwell-chips, er der ikke megen levetid tilbage. Og det er grunden til, at vi mildt sagt har vores forbehold. Z97 debuterede med Devil’s Canyon Haswell-opdateringen og bliver hængende, indtil 100-series kommer sammen med Skylake.

Pci-e-baseret lager er fremtiden for højtydende ssd’er.

Der hersker en tilsvarende situation med næste generations Extreme-dele. Broadwell-E kommer måske samtidig med Skylakes desktopchips med en formodet lancering i begyndelsen af 2016, men vil blive ved med at bruge det samme X99-chipsæt, som Haswell-E har lært os at elske.

Nærmere detaljer om Skylakes Extreme Edition-chips fortaber sig stadig i tågerne, men de kommer til at omfatte et X100-series-chipsæt (X190?). Alt, hvad vi foreløbig har hørt om det, er, at de muligvis vil rumme en ny udgave af pci-e-interfacet: Gen 4.0.

Bag Skylake gemmer sig Intels die-shrink-tick (modsat tock), der i øjeblikket har kodenavnet Cannonlake, og som vil føre produktionsprocessen hele vejen ned til et mikroskopisk niveau på 10 nm.

Det er mindre end halvdelen af den i forvejen diminutive Haswell-litografi. 200-series-chipsættet formodes at ledsage den, og den vil sandsynligvis knæsætte ddr4 som den eneste hukommelsesarkitektur, der duer. Man antager, at Intel udstyrer sin cpu-fabrik i Israel, så den kan producere processorer efter 10 nm-standarden, og produktionen forventes at gå i gang i 2016.

Det er sådan, fremtiden tegner sig for højtydende bundkort, men der er masser af andre spændende muligheder i øjeblikket. Og da den imponerende Core i7-5820K med seks kerner kan fås til så rimelig en pris, er X99/Haswell-E-platformen inden for rækkevidde for os normale mennesker, og den leverer en fornuftig grund til at opgradere ud over en standard-Haswell i7.

Vi samlede de bedste af de eksisterende X99-bundkort for at teste hvad de dur til. Her kan du læse, hvilke kort der kan gøre sig fortjent til vores hyldest og dine penge:

MSI X99 SLI Plus
Asus X99 Deluxe
ASRock X99M Extreme4
ASUS X99-A
ASRock Fatal1ty x99x
Gigabyte X99-SOC Force

“Hvad så med os?” spørger AMD. Det er ganske sigende, at der faktisk endnu ikke har været nogen grund til at inddrage AMD i al denne tale om højtydende bundkort. Det skyldes i særdeleshed, at AMD har valgt at overlade førerpladsen til Intel. Men med Jim Keller, manden bag den historiske Athlon 64, tilbage i AMD’s stald og i spidsen for chipudvikling kan det sagtens ændre sig i løbet af nogle få år.

AMD’s seneste højtydende bundkortchipsæt, 990FX, kom for længe siden og ser ikke ud til at blive erstattet før 2016. På det tidspunkt formodes AMD’s næstegenerations-processor, Zen, at dukke op. Det forlyder, at AMD har planer om at opgive det multithread-design, der blev repræsenteret af Bulldozer-arkitekturen, til fordel for en mere traditionel multithread-formgivning. Det vil nok betyde en reduktion i antallet af kerner fra det eksisterende maksimum på otte, men resultatet bliver sikkert en bedre ydelse.

AMD’s Project Skybridge er det næste skridt i foretagendets bundkortudvikling.

Det er alt, hvad vi ved om den næste arkitektur, men som landet ligger, regner vi ikke med, at AMD kommer længere end til en 20 nm-produktionsproces for Zen. Imidlertid skal det chipsæt, der står bag den nye cpu-arkitektur, kunne matche Intel, når det gælder funktioner.

Det næste store skridt for AMD’s bundkortchipsæt bliver det ambidekstrale computer-initiativ Project Skybridge. Det ambitiøse mål for Skybridge er at producere et pin-kompatibelt kort, der rummer enten en Puma+ x86-cpu eller en ARM Cortex A57-chip. Disse Puma-cpu-kerner er det næste skridt fremad fra de eksisterende Jaguar-kerner, og vi forventer derfor ikke at se et fremragende funktionssæt, der ville kunne indføre ddr4 i AMD’s produktserie.

Den tvivlsomme ære tilfalder snarere Carrizo-APU’en, efterfølgeren til Kaveri. Den skal angiveligt blive pin-kompatibel med Kaveri og vil dermed være en dropin-opgradering til et FM2+-system, men det kræver nye bundkort, før vi kan bruge ddr4-hukommelses-controlleren i Carrizo.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]