Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Højteknologiske håndledssmykker

Der bliver flere og flere smarte ure, der giver dig internet, navigation, musik og meget mere på håndleddet. Vi tester tre af de nyeste.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvom forbrugerne ikke ligefrem har kastet sig over de såkaldte smartwatches, tøver producenterne ikke med at smide det ene smarte ur efter det andet på markedet. Udviklingen går hurtigt, ikke kun når det gælder den indvendige teknologi, også når det kommer til det udvendige design, som efterhånden ses i et utal af afskygninger. Vi tog tre af de nyeste smartwatches på håndleddet for at se, hvilket der gør din hverdag mest teknologi-tjekket.

Sonys ur er ikke prangende, men lader teknikken komme til sin ret.

På overfladen har vi at gøre med tre vidt forskellige ure. Mens man ikke er det mindste i tvivl om, at der er tale om smart-ure, når man ser på Gear S og Smartwatch 3, skinner det langt fra så tydeligt igennem på G Watch R.

Fremfor firkantet skærm og gummirem har LG nemlig valgt at designe sit ur med rund skive og i tidløse materialer som læder og rustfrit stål. Således minder det mere om et klassisk herreur. Designet føles dog ikke ordentlig gennemarbejdet, og materialerne er ikke af højeste kvalitet. Den runde urskive udgør samtidig et grundlæggende problem. Om end den gør uret pæn at se på, er softwaren ikke tilpasset et rundt design. Derfor skæres der i stor stil hjørner af tekst og andre skærmelementer, hvilket ikke er særligt hensigtsmæssigt.

Lidt af en klods

Gear S er lidt af en klods. Takket være det buede display sidder det dog fint på håndleddet og leverer væsentlig mere skærmplads end de to andre ure.
En buet skærm kan Sony ikke lokke med, til gengæld er uret mere diskret end Samsungs og kan måske tiltale dem, der ikke ønsker et alt for voldsomt ur.

Fælles for urene er, at de er vandtætte. Du skal derfor ikke bekymre dig om at have dem på ude i regnen eller under bruseren. På alle urene er der desuden mulighed for at skifte rem, så du kan få et andet look.

Skærmkvaliteten er høj over hele linjen, omend Samsungs knivskarpe OLED-skærm er et niveau over de andre. Den indvendige teknologi kan man heller ikke klage over. Urene har processorkræfter nok til, at styresystem og de grundlæggen-de funktioner kører flydende. Kun hvis man afvikler spil, kan der opleves lidt vaklen.

Skridttæller er de alle udstyret med, så du kan spore din færden og holde styr på din kalorieforbrænding. Hos Samsung og LG er der også pulsmåler og barometer, så urene er egnede til træning. Samsungs er dog ikke særlig stabil.

G Watch R er skabt i tidløst design med en klassisk rund skærm og læderrem.

Urene har desuden fået mere lagerkapacitet end de foregående generationer. Det betyder ikke kun, at du kan klemme flere apps ind i dem, men også, at du kan overføre musik, som så kan afspilles på uret. Slut et Bluetooth-headset til, så kan du tage musikken med på løbeturen, helt uden behov for mobilen.

Batterilevetiden er fortsat en kritisk faktor. Strømmen ryger hurtigt, og er den først brugt op, kan de nok så smarte små dimser absolut intet, ikke engang vise klokken. Gear S og SmartWatch 3 klarer en dags tid på en opladning, mens G Watch R kan vente cirka halvanden dag med at komme i opladeren.

Selvom det kan synes en smule irriterende, at Samsungs ur – ligesom LG's i øvrigt – oplades med en særlig adapter, har producenten formået at vende dette til en fordel. Samsungs adapter fungerer nemlig også som et transportabelt batteri. Skulle uret løbe tør for strøm, når du er langt fra en stikkontakt, er det således bare at klikke adapteren på, så er der energi at løbe på igen. Point til Samsung for denne smarte finte.

Ligesom tidligere generationer af de smarte ure er det primært via din mobil, de tre testdeltagere får deres smarte egenskaber. Opkoblingen sker som udgangspunkt via Bluteooth, og med mobilen tilsluttet er der hul igennem til apps, beskeder, e-mails, Facebook-opdateringer og hvad man ellers har lyst til at fylde uret med.

Ved at inkludere både Wi-Fi og plads til simkort udvider Samsung imidlertid mulighederne for opkobling betragteligt. Selv uden at være koblet til mobilen kan uret gå på nettet og med et simkort i, kan du endda også ringe og modtage beskeder på det.

Samsungs ur prydes af en stor amoled-skærm. der buer sig om håndleddet.

Således bliver mobilen praktisk talt overflødig. Om man så er indstillet på helt at overgive sig til uret i dagligdagen er en anden snak. Selvom mobilsamtaler via uret fungerer udmærket, føles det underligt at tale til sit håndled (det kan dog løses ved at tale via et Bluetooth-headset). Samtidig er det nærmest et finkirurgisk arbejde at skrive sms'er på det mikroskopiske tastatur.

Dertil kommer, at langt fra alle apps fungerer lige godt uden adgang til mobilen. Men det er et skridt i en spændende retning, og selvom Samsung ikke når helt i mål denne gang, kan man sagtens se perspektiverne i et ur som dette.

Heller ikke på urene slipper vi for en krig om platforme. Dog er der et vist fremskridt i, at i det mindste to ud af de tre ure, vi tester her, kører med samme system. Både G Watch R og SmartWatch 3 er udstyret med Android Wear.

Det er Google, der står bag dette system, og derfor kører det gnidningsfrit med alle Android-mobiler. Samtidig har den åbne platform den fordel, at jo flere producenter der springer på – og allerede nu er det en hel del – jo flere apps kommer der til platformen. Det er således ikke så få apps, du finder, hvis du klikker ind i Google Play nu.

Samsung har valgt at anvende sig eget Tizen-system. Det fungerer glimrende, men du kan kun bruge apps, der er designet specifikt til systemet. Udvalget er ikke stort – eksempelvis er der ikke en app til Facebook. Når uret så i øvrigt kun kan bruges med Samsung-mobiler, er det svært at se fremtidsperspektiverne i denne platform.

Som udgangspunkt navigeres der i urene via touchstyring, men der er også mulighed for stemmekontrol. Således kan du styre visse funktioner ved at tale til uret. Denne del fungerer bedst hos Samsung. På de to Android-ure glipper selv basale kommandoer.

Simpelheden sejrer

Men hvilket ur berigede så vores allerede grundigt tech-inficerede dagligdag mest?

Det hurtigste tech-fiks fik vi af de to Android-ure. Så snart urene fra Sony og LG er forbundet til en Android-mobil, kører det meste af sig selv. For at få dem til at opføre sig helt som du ønsker, kræver det en smule opsætning, men det er nemt klaret.

Samsungs ur kræver mere arbejde, i hvert fald hvis du skal have det optimale ud af det. Til gengæld byder det på langt flere teknologiske finesser. Fremfor blot at være en forlængelse af din mobil, er det faktisk tæt på helt at kunne erstatte den. Detajler som den buede OLED-skærm og opladeren, der fungerer som transportabelt batteri, vækker begejstring hos tech-nørder som os.

Teknologisk set er Gear S således væsentligt mere interessant end de to andre. I sin nuværende form forbliver det desværre også kun "interessant". Før det kan betragtes som mere, er der nogle grove kanter, der skal slibes til hist og her. Der er for mange ting, der ikke virker eller er for besværlige at bruge. Det begrænsede app-udvalg er også et minus. Samsung skal dog have ros for at gå foran flokken og vise, hvad der ligger af potentiale i de smarte ure.

På nuværende tidspunkt må de mest anvendelige - omend også lidt mere kedelige - bud på smartwatches siges at komme fra Android-fronten. Med det samme system, bliver oplevelsen også mere eller mindre ens på tværs af de ure, der anvender det. Ud over et par features fra eller til er det således stort set kun designet, der adskiller Sonys og LG's ure.

Egentlig kan vi godt lide LG's idé med et smart-ur i klassisk design. Det føles blot som et halvhjertet forsøg med for mange kompromisser. Sony lykkes bedre ved at skære ind til benet og satse på et simpelt og uprætentiøst design, der lader teknikken stå centrum. Derfor løber SmartWatch 3 med sejren.