Home » Andet » Højreklik !
Højreklik !

Højreklik !

Share

Spar museklik med genvejsmenuen

Selv om computermusen har haft to knapper, siden Ruder Konge var knægt, er det forbløffende let at glemme højre musetast i det daglige arbejde. Det er synd og skam, for dermed går du glip af en lang række nyttige funktioner og genveje. I denne artikel skal vi derfor se nærmere på, hvordan du kan anvende højreklikket hyppigere og mere effektivt.

Læg ud med at lukke alle åbne vinduer og højreklikke et vilkårligt, tomt sted på Skrivebordet. Det åbner en såkaldt Kontekst-menu, og for at foretage et valg i menuen skal du flytte markøren til det ønskede punkt og klikke på venstre musetast. Et af de mest praktiske menupunkter i Windows XP var Egenskaber, der fungerede som genvej til Egenskaber for skærm. Kendte du denne genvej, kunne du spare dig selv for en farligt masse klikkeri for at nå frem til samme dialogboks som via Start-menuen | Kontrolpanel | Skærm.

Et tilsvarende eksempel i Windows 7 ville være at højreklikke et tomt sted på Skrivebordet og vælge Skærmopløsning. Det er meget hurtigere end at vælge Start-menuen | Kontrolpanel | Skærm | Skærmopløsning.

[pt id=’2003964′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Højreklikker du på et tomt sted på Skrivebordet finder du f.eks. en genvej til at ændre skærmopløsningen i kontekst-menuen. Det er meget hurtigere at bruge den end at arbejde sig frem via Start-menuen.”‘]

Højreklikker du på et tomt sted på Skrivebordet, finder du f.eks. en genvej til at ændre skærmopløsningen i kontekst-menuen. Det er meget hurtigere at bruge den end at arbejde sig frem via Start-menuen.

Masser af funktioner

Tilbage på skrivebordet vil vi nu prøve at bruge højreklikket i arbejdet med filer. Højreklik på en tilfældig fil, og læg mærke til, hvordan de øverste punkter i menuen er direkte relateret til den filtype, der er tale om. Højreklikker du for eksempel på et Word-dokument, får du hurtig adgang til at redigere eller udskrive dokumentet. Tilsvarende funktioner dukker op for hver af de øvrige mest almindelige filformater – højreklik på mediefiler gør det for eksempel hurtigt at sætte musiknummeret i afspilningskøen i Windows Media Player eller brænde det på en cd-rom.

Se også:  Så er det slut med opdateringen af tre Windows-styresystemer

For alle filer gælder det i øvrigt, at du kan vælge Åbn-funktionen eller tilsvarende – for eksempel Afspil når det drejer sig om medieindhold. Dette vil åbne filen i det program, der er tilknyttet det pågældende format. Tilsvarende kan du vælge funktionen Åbn med…, der giver dig mulighed for at vælge, hvilket program der i dette tilfælde skal anvendes til at åbne filen.

Du finder kontekst-menuer overalt i Windows, hvad enten du skal arbejde med dine netværksindstillinger, diskdrev eller ikonerne på proceslinjen. Højreklikker du for eksempel på Computer i Start-menuen og vælger Administrer, kommer du direkte til Computeradministration-vinduet. Det er i øvrigt langt fra kun i operativsystemet, du finder kontekstmenuer – alle andre programmer på computeren tilegner en række genveje og funktioner til den menu, der dukker op, når du højreklikker bestemte steder i programvinduerne.

[pt id=’2003509′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Højreklikker du på et markeret ord eller afsnit i Word 2007 åbnes både miniværktøjslinjen (der allerede dukker op når du har markeret noget) og kontekst-menuen. De kan næsten det samme men kontekst-menuen indeholder genveje til flere men lidt mindre brugte funktioner som f.eks. synonymordbogen.”‘]

Højreklikker du på et markeret ord eller afsnit i Word 2007, åbnes både miniværktøjslinjen (der allerede dukker op, når du har markeret noget) og kontekst-menuen. De kan næsten det samme, men kontekst-menuen indeholder genveje til flere, men lidt mindre brugte funktioner, som f.eks. synonymordbogen.

Om Send til-gruppen

En anden af de faste gengangere i de af Windows’ kontekst-menuer der åbnes ved højreklik på en fil, er Send til-menuen. Det åbner en række ekstra valgmuligheder, der alle har noget at gøre med håndteringen af den pågældende fil. Blandt de mest almindelige muligheder er hurtig adgang til at sende filen til en postmodtager, at komprimere indholdet, at oprette en genvej til filen på skrivebordet eller at lægge en kopi af filen i den centrale Dokumenter-mappe.

Hvis du vil have bedre kontrol over mulighederne med Send til under Windows XP, kan du med fordel hente et gratis værktøj ved navn Send To Toys, der kan hentes på http://gabrieleponti.com/software. Umiddelbart efter installationen får du mulighed for at oprette brugbare genveje, og en af de mest interessante er Folder-muligheden. Med den kan du højreklikke på en fil og kopiere eller flytte den til en mappe efter eget valg. Send To Toys tilføjer også en række spændende muligheder til den kontekst-menu, der dukker op, når du højreklikker på en mappe. Mulighederne “Add to Send To menu” og “Remove from Send To menu” er temmelig selvforklarende, men dette værktøj kan også med fordel bruges, når der bliver lidt for megen trængsel i Send til-gruppen.

[pt id=’2003508′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Vælger du f.eks. Send til i kontekst-menuen til en fil kan du kopiere den direkte over på et andet drev komprimere den eller vedhæfte den til en ny mail.”‘]

Vælger du f.eks. Send til i kontekst-menuen til en fil, kan du kopiere den direkte over på et andet drev, komprimere den eller vedhæfte den til en ny mail.

Højrekliksmenuer

Nyinstallerede programmer vil i visse tilfælde tilføje deres egne valgmuligheder til de højrekliks-menuer, du finder rundt omkring i Windows. Nogle kan være virkelig nyttige, som når et antivirus-program tilføjer muligheden for at scanne en fil eller mappe for virus. Andre tilføjelser er mest til besvær og tjener primært til at gøre opmærksom på programmets eksistens i tide og utide.

[pt id=’2003507′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Højreklikker du på en fil i Windows Stifinder får du en hel række muligheder vist i kontekst-menuen. De sparer dig for mange museklik i hverdagen.”‘]

Højreklikker du på en fil i Windows Stifinder, får du en hel række muligheder vist i kontekst-menuen. De sparer dig for mange museklik i hverdagen.

Endnu flere højreklik…

De fleste programmer lægger i et eller andet omfang ekstra funktionalitet i højreklikket. Er du Word-brugere ved du for eksempel sikkert godt, at du får hurtig adgang til at klippe, kopiere og indsætte tekst ved at markere en tekst og derefter højreklikke på den markerede del. Du kan for øvrigt også vælge indstillinger for afsnit og punktopstilling, finde synonymer og indsætte hyperlinks i samme menu, og det er alt andet lige lettere end at skulle finde funktionerne i en eller anden menu.

Se også:  Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte

Ja, i Word 2007 og 2010 behøver du bare markere teksten og placere musemarkøren over det markerede, så dukker miniværktøjslinjen op, der tilføjer stort set de samme muligheder – og lidt til. Højreklikker du på det markerede, får du stadig de samme muligheder, men kan i tilgift også slå ord op i synonymordbogen, opdatere typografier og bede om en oversættelse af f.eks. en tysk tekst til engelsk (dansk er stadig ikke rigtig en mulighed at få oversat hverken til eller fra).

Højreklik dig frem

Der er således masser af gode grunde til at højreklikke på livet løs, næsten uanset hvad du bruger din computer til. Det vil ikke blot spare en masse tid og gøre en lang række funktioner lettere – du opdager typisk også en masse funktioner, du ikke kendte til eksistensen af i første omgang.


TAGS
Genvejsmenu
Guide
Højreklik
Kontekstmenu
Tips og trick
Windows
Windows 7
Windows Vista
windows XP

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S