Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hjemmebio i superklassen billigere end nogensinde

En stor, buet tv-skærm med OLED og kvalitetslyd med 9.1-surround. Det må da koste som en mindre personbil? Nej, for nu er produkterne så billige, at du kan få en komplet hjemmebio i superklassen til samme pris som en god racercykel.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et buet fjernsyn med den – inden for tv – ret nye skærmteknologi OLED kombineret med et ægte 9.1-surroundsystem: Så ved de fleste tekniknørder, at her skal der store penge på bordet.

OLED er den dyreste tv-skærmteknologi i øjeblikket, og markedets første tv’er med organiske lysdioder kostede tæt på 80.000 kroner i skærmstørrelsen 55”. 9.1-surround er normalt heller ikke at finde på discounthylderne, for 9.1 kan oversættes til ni højttalere plus en subwoofer.

Men nu kan du få en komplet hjemmebio i superklassen for cirka 25.000 kroner – i hvert fald hvis du investerer i et helt nyt system fra LG. Der er ikke engang tale om slagtilbud, og designet på både lyd- og billedenhederne er virkelig lækkert.

Et tv på 55” er minimum til en velfungerende hjemmebiograf. Heldigvis sikrer det elegante design, at LG’s OLED-tv ikke opleves som anmassende.

Papirtynd skærm

Det er ikke meget mere end et år, siden vi så de første OLED-tv’er fra LG. OLED minder lidt om de kendte LED-tv, men det lille ”O” er den store forskel. Forkortelsen står for Organic Light Emitting Diode, og lysdioderne i denne type fladskærm har et organisk kulstoflag, der lyser op, når det tilføres strøm – modsat LED-skærmens dioder, der kræver en lyskilde bagfra.

I OLED-skærme lyser hver enkelt diode med sin egen farve, og den lyser slet ikke, når den ikke tilføres strøm. Det betyder blandt andet, at OLED-skærme viser sort ”farve” som helt sort og ikke som en mørk nuance af grå. Og når sort gengives helt sort, står alle andre farver langt mere klart og flot.

Ulempen ved OLED-teknologien er, at en af de tre diodefarver rød, grøn og blå – nemlig den blå – har ret kort levetid. Det har LG løst ved at indføje en ekstra diode, en subpixel, der hjælper med at lyse op i alle tre farver, så de ikke belastes så meget. Det forlænger skærmens holdbarhed tilpas meget til, at LG tør love lige så lang levetid for deres OLED-tv’er som på andre tv-typer.

OLED-panelet er i sig selv tyndere end et stykke papir, og derfor kan man bøje det. De kostbare, buede OLED-tv faldt efter introduktionen hurtigt til omkring 50.000 kroner. Det er stadig rigtig mange penge for et tv. Men med den allernyeste LG-model, der tilmed er smartere, er den vejledende pris kommet ned på 20.000 kroner og vil nok inden længe passere grænsen 15.000 kroner.

Når produktionsmængden går op, og man i øvrigt får styr på de fejl, der måtte være i starten, så bliver priserne lavere. Det har vi set før med nye teknologier, og nu er det OLED-tv’et, der demonstrerer denne regel.

Godt tv med ét minus

Det nye LG 55EC930V har både LG’s eget WebOS-styresystem, som gør det ret let at navigere rundt på nettet og imellem de apps, som tv’et tilbyder. Der er præinstalleret en række tjenester som Netflix, YouTube og Spotify, og flere kommer løbende til.

At skærmen er buet giver en mere intens tv-oplevelse og forbedrer betragtningsvinkelen for de personer, som sidder nogenlunde midt for skærmen. Tv’et kan trods buen hænges op på væggen – det kunne forgængeren ikke. Skærmen er kun 5,8 mm tyk, og det meste af materialet går til at forstærke det ultratynde OLED-panel, så det ikke knækker.

Med smart-tv-funktioner ind-bygget kan tv’et kobles på trådløst netværk. Der er masser af HDMI-indgange og mulighed for 3D. Som ved andre OLED-tv'er kan det ske med de billige, passive 3D-briller, du måske kender fra en biografoplevelse. Der er to fjernbetjeninger, hvor den ene gør det lettere at styre smart-tv-delen.

Det er fremragende til prisen på de 20.000 kroner. Men der er en bagside af medaljen, og det er, at skærmen ”kun” er full HD. Du må altså undvære UHD (4K), som er den snarlige fremtids tv-format. OLED-paneler med 4K er lige på trapperne, men her er prisen tre gange højere end for dette tv.

Men påtænker du at udskifte dit tv med få års mellemrum, kan du stadig glæde dig over, at 99 procent af de tv-udsendelser, vi i dag kan modtage, ikke er optaget eller sendt i 4K-format.

Billedkvaliteten er betagende, og stofligheden er meget lækker. Detaljerne er ikke penslet ud, men farverne står rent, og sortniveauet er tæt på det, vi har oplevet med de bedste plasmaskærme. Detaljeringen er selvfølgelig ikke på niveau med et UHD-tv, der viser 4K-materiale, men læn dig tilbage og nyd en medrivende film, og det flotte billede suger dig ind, så du glemmer alt om pixelantal.

Det lækre LG-tv har ikke særlig god lyd – det har ingen fladskærms-tv’er. Derfor giver det god mening at give lyden samme storhed som tv-billedet med et surroundanlæg. Vi har til denne komplette hjemmebiograf valgt LG BH9540TW, der er klassificeret som et 9.1-system, hvilket betyder, at du får en centerhøjttaler plus to sæt fronthøjttalere og fire højttalere bag ved lyttepositionen.

Lydsystemet er kompakt, men alligevel ægte 9.1. Hovedenheden i midten har indbygget Blu-ray-afspiller. Anlægget kan også afspille musik, som du streamer fra din pc, smartphone eller tablet.

Det er vanvittigt mange højttalere, men LG har løst det ret smart med en lille centerhøjttaler og fire ”tårne”. De to tårne skal placeres som fronthøjttalere og de andre som baghøjttalere. Hvert tårn har en højttalerenhed i toppen, som spiller opad i rummet. Det er en separat kanal med egen forstærker og signal, så der er faktisk to højttalere i hvert kabinet.

Alle fronthøjttalere skal forbindes med kabel til hovedenheden, der også indeholder en Blu-ray-afspiller. Baghøjttalerne skal tilsluttes med kabel til en boks, der danner trådløs forbindelse til hovedenheden. På den måde slipper du for at trække lange kabler. Smart og enkelt, og selve opsætningen er også ret let på grund af farvekoder på kablerne og en grafisk opsætningshjælp, du kan kalde frem på tv-skærmen.

Det er et imponerende kompakt system – meget møbleringsvenligt. Foruden Blu-ray-afspilleren er det værd at nævne, at du kan streame lyd trådløst til anlægget med Bluetooth. Det er da værd at tage med. Her får du meget for 5000 kroner.

Anlægget kan genere højt lyd-tryk og ligger kvalitetsmæssigt over det, vi tidligere har hørt fra LG.

Producenten har da også haft lydspecialister fra Harman-Kardon til at hjælpe sig.

En ekstra højttaler ovenpå ”tårnene” med egen forstærker giver en ekstra dimension i lydbilledet. Den er lavet af solidt kevlar og har ikke brug for beskyttelsesgitter.

En god film opleves nærværende og med et solidt og præcist lydbillede. Ikke mindst er der stor surroundvirkning – det er virkelig som at være i biografen.

Der er ingen tvivl om, at de ekstra højttalere i toppen af hvert ”tårn” giver lyden en ekstra dimension. Man mærker dog også, at anlægget ikke er så stort. Det mangler den fylde og volumen, du kan få med et anlæg, hvor højttalerne er større. Men set i forhold til design, det praktiske format og ikke mindst prisen er den samlede pakke absolut godkendt.