Nu kan du være med til at skrive Danmarks historie

Nu kan du være med til at skrive Danmarks historie

Share

En stor del af Danmarks lokalhistoriske viden er aldrig nedfældet og risikerer derfor at gå tabt. Men med relancering af HistoriskAtlas.dk får danskerne nu en platform til at dele lokalhistorisk viden og bevare vores fælles kulturarv. Den ny udgave af sitet åbnes d. 23. maj af kultur- og kirkeminister Bertel Haarder og har modtaget 2,41 mio. kr. fra Nordea-fonden.

Danmark er rig på historisk viden, som ikke lever i historiebøgerne. Viden om slægter, steder og begivenheder, der er blevet overleveret fra generation til generation. For at undgå at den viden går tabt, præsenterer HistoriskAtlas.dk en ny funktion, hvor danskerne inviteres til at dele deres lokalhistoriske viden.

”På HistoriskAtlas.dk kan man finde Danmarks største gratis samling af lokalhistorisk viden. Indtil videre er vores formidlingsarbejde blevet varetaget af de museer, arkiver og biblioteker, der er medlem af Foreningen HistoriskAtlas.dk. Men nu gør vi det muligt for alle at dele deres viden, så danskerne kan være med til at skrive deres egen danmarkshistorie,” forklarer projektleder Pernille Schou fra HistoriskAtlas.dk.

Helt tæt på historien

HistoriskAtlas.dk er et interaktivt kort på nettet med over 6000 lokalhistoriske begivenheder, steder og personer beskrevet i ord og billeder samt mere end 100 sjældne historiske kort. Visionen er at tilbyde lokalhistorisk viden direkte på mobilen, tabletten eller pc’en – uanset hvor man befinder sig. Gratis. Og den vision er rykket tættere på.

”Med danskernes egen viden får vi adgang til langt flere unikke, lokale historier fra hele landet, så vi kan give vores brugere en endnu bedre oplevelse. Og vi er helt sikre på, at det borgerskabte indhold vil have en høj kvalitet,” fortæller Pernille Schou og uddyber:

”Erfaringen med brugergenereret indhold, f.eks. på Wikipedia, er, at der er en høj grad af selvjustits. Vi forudser, at det samme bliver tilfældet her – især fordi mange af vores brugere er dedikerede historieelskere. Ikke desto mindre laver vi en klar adskillelse mellem det professionelle og det borgerskabte indhold, så man selv kan vælge, hvad man vil se.”

Nye funktioner

Når det nye HistoriskAtlas.dk bliver relanceret d. 23. maj, vil det være med en lang række nye funktioner og et endnu mere brugervenligt design.

”Udover at danskerne nu kan være med til at skrive historie, vil de også kunne planlægge historiske ruter med HistoriskAtlas.dk og gøre brug af lang række nye søgefunktioner. På den måde vil man hurtigt kunne finde lige den viden, man søger. Uanset om det er en bestemt periode, et bestemt emne eller et bestemt sogn,” forklarer Pernille Schou.

Boost til folkets fortællinger

Det er støtten på 2,41 mio. kr. fra Nordea-fonden, der er med til at virkeliggøre en længe næret drøm om at gøre danskernes egen lokale historie til en del af den nationale historiske kulturarv.

Del denne