Home » Gaming & Konsoller » Historien om PC-Gaming
Historien om PC-Gaming

Historien om PC-Gaming

Share
Tag vennerne med

Doom havde en række multiplayer-funktioner fra to, der dyster lokalt, til fire spillere, der udkæmper slag på liv og død over en telefonbaseret internetforbindelse. En læser har skrevet til os med denne karakteristik: “Hurtigere kan man ikke ødelægge en produktiv, dødkedelig aftens arbejde.” Det var naturligvis ikke det første spil, der omfattede multiplayer-funktioner (tænk blot på Tennis for Two), men det udgjorde en vigtig milepæl inden for udviklingen af online-pc-gaming, der siden har udviklet sig til at blive en milliard-dollar-branche.

Netværksspil går faktisk tilbage til 1970’erne, da en gruppe af kodefolk fik ballade, fordi de beslaglagde den ram, der var til rådighed på University of New Hampshires netværk af PDP-11-minicomputere, for at kunne spille deres hjemmelavede digitale Dungeons and Dragons-kampagne. Med PDP-11-netværker kunne flere brugere logge ind i spillet fra separate terminaler, idet de alle fik en portion af den delte hukommelse i universitetets mainframecomputer.

Se også:  Gamingheadset [STORTEST]: Super-headset til gaming og musik

Universitetet forbød spillene, men frøet var sået – hvorfor begive sig over til en vens hjem for at sidde side om side og stirre på den samme skærm, når man kunne spille sammen på afstand? Teknisk set blev internettet oprettet i 1983, men der gik flere år, før det kunne fungere som en realistisk platform for online-gaming. Multiplayer-spil, der var indstillet til at køre på specialiserede netværkssystemer, opnåede stigende popularitet i løbet af 1980’erne, og det førte til fremkomsten af LAN (local area network).

Spectre, der blev lanceret til Apple Macintosh i 1991, var et simpelt spil, der lod spillerne styre en lille kampvogn, som kæmpede mod andre tanks med missiler og bomber. Ved hjælp af netværkstjenesten AppleTalk kunne op til otte brugere med deres egne Macs spille mod hinanden i verdens første LAN-spil og more sig i timevis, mens de nakkede hinanden på Spectres virtuelle slagmarker.

Se også:  Genoplev din ungdoms Sinclair ZX Spectrum

En del af Spectres succes er blevet tilskrevet den måde, hvorpå spillet viste andre spilleres brugernavne over deres klodsede avatarer – hvis man ville slå sig sammen med andre imod den utåleligt selvsikre spiller, der scorede alt for mange point, var det nemt at gøre det. Hvis man har spillet et Worms-spil i det seneste årti, ved man nøjagtig, hvor vigtigt det føles at knytte forbindelser mellem spillerne.

Virtuelle verdener

VR-headsettet er på vej væk fra sin afhængighed af ekstern computerkraft. Måske er det den løsning, som endelig vil give teknologien gennembrud.

Fortalere for VR hævder gerne, at det vil revolutionere gaming, men teknologien har faktisk eksisteret siden 1970’erne, hvor den oprindelig blev brugt til træning i militæret. De første VR-headsets til gaming kom frem i begyndelsen af 1990’erne, da Sega annoncerede et headset til sin Mega Drive-konsol.

Desværre nåede Segas VR aldrig ud til forbrugernes hjem, og kun en halvfærdig arkadeversion nåede at se dagens lys. En række andre producenter forsøgte at udvikle tilsvarende teknologier, men gamingfolkene var ligeglade, indtil ingeniøren Palmer Luckey og John Carmack, der er medstifter af id Software, lancerede det første Oculus Rift-headset på E3 Expo. Rift var et gennembrud for VR-branchen.

Forbedret sporing, et bredere synsfelt og bedre øjenskærme indebar, at der var tale om et seriøst stykke hardware, som udløste en enorm opblussen af offentlighedens interesse for VR. Og så gik det løs. I 2016 var mere end 200 firmaer i gang med at udvikle VR-relaterede produkter. Større konkurrenter som HTC’s Vive og Sonys PSVR kom på markedet.

Samsung og Google lancerede headsets, der brugte spillerens smartphone som skærm og bevægelsessensor, men deres ydelse svarede ikke til de kablede headsets, som skulle sluttes til en pc. Lanceringen af Oculus Go (og senere af Quest) var også starten på kabelfri VR, idet man brugte en indbygget Qualcomm-chip til at rendere grafik uden en pc.

Valve Index fra 2019 var en succes, og det fortæller os, at gamerne ikke er færdige med VR-headsets, der skal kobles til deres kraftige gaming-pc’er. Imidlertid tyder Quest-seriens popularitet på, at VR måske bevæger sig væk fra pc’er i takt med, at bærbar gamingteknologi bliver bedre. Med tiden vil VR muligvis udvikle sig til noget i retning af en selvstændig konsolbranche.

TAGS
Gaming
pc-spil
retrogaming
Spil

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S