Home » Programmering » Historien om Linux: Et ægte kode-eventyr
Historien om Linux: Et ægte kode-eventyr

Historien om Linux: Et ægte kode-eventyr

Share

Vi nævner kort to frigivelser, Arch Linux og Gentoo, der begge kom i 2000. Gentoo (der er opkaldt efter verdens hurtigste pingvin) er en distro med specifikke optimeringer til den hardware, den skal køre på. Det er meget raffineret, men det tager megen tid. Google Chrome OS nedstammer fra Gentoo. I 2002 blev Arch Linux frigivet som en minimalist-distro, hvor brugeren gør meget af installa-tionsarbejdet og laver et system med kun de nødvendige dele. Denne tilgang gjorde Arch kendt for sin forbløffende dokumentation og for at give de tidligste frigivelser af nye softwareversioner.

Moderne konsolidering

Da distrogalskaben var på sit højeste (omkring 2000), var der næsten 300 Linux-distroer. Mange af dem gentog blot basal desktopfunktionalitet, der allerede fandtes i kernedistroer. I nullerne blev det mere komplekst at vedlige-holde et styresystem, og antallet af distroer svandt ind, men det forhindrede ikke velorganiserede grupper i at lave nye distro-sideskud, når behovet var der.

Se også:  Skriv koden hurtigere med ny C#

Et godt eksempel er Raspberry Pi OS, en variant af Raspbian, der i sig selv stammer fra Debian. Den nye Arm-baserede hardwareplatform krævede et dedikeret operativsystem, og det gav god mening at tage Debian og tilpasse den Raspberry Pi, herunder med pædagogisk software, biblioteker til GPIO-adgang og redskaber til at konfigurere hardwaren.

Linux-hardwarespecialisten System76 var træt af irriterende softwareproblemer ved brugen af andre distroer og ønskede direkte kontrol. Derfor introducerede man Pop!_OS, der er et sideskud af Ubuntu, til ikke kun at understøtte laptops og desktophardware, men også forbrugernes behov. Det er en elegant, moderne distro med support til populær software og hardware.

Se også:  Microsoft opdaterer samarbejdsværktøj – klar til den hybride arbejdsplads

Linux Mint lagde i 2006 ud som en lille og personlig Ubuntu-forgrening. Da Ubuntu gik over til sit “moderne” Unity-desktop-design i 2011, protesterede mange brugere. Linux Mint-projektet oprettede sin egen “klassiske” desktop ved navn Cinnamon i 2012, og den tiltrak mange tidligere Ubuntu-brugere. Linux Mint-projektet har holdt sig til sin “brugeren først”-designtilgang, og den har udviklet sig godt.

Vi har slet ikke plads til at nævne de kommercielt fokuserede distroer såsom Android, Chrome OS, Intels ClearOS, Googles Wear OS, Sailfish OS og mængden af server-specifikke distroer.

I dag findes der et godt stykke over 200 (vi har talt 265) aktive Linux-distroer, og de er lige så forskellige, interessante og vidunderlige som de miljøer, der arbejder med dem. 

1 2 3 4 5 6Forrige

TAGS
kodning
linux
opensource
programmering
software

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S