Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

High end-stereo til utrolig pris

Panasonics lille SC-PMX5 system er der plads til i ethvert rum – og på ethvert budget.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I disse surround- og Blu-ray-tider overrasker Panasonic med et gedigent lille stereoanlæg, som komplet med et par fornuftige højttalere kan erhverves for 2.500 kr. (vejl.). At kalde SC-PMX5 et ”High-End Micro HiFi System”, som firmaet gør, vil sikkert blive regnet for dårlig stil blandt nørder, som gerne smider mere guld efter et strømkabel. Men prøv at gå på opdagelse bag alufronten og under metalsvøbet, så vil du finde detaljer, som fortjener en gang storytelling.

Kølig digital forstærker
I små stereoanlæg er det almindeligt, at billige IC-chips, som er udviklet til bilstereo og ghettoblastere, bruges til at drive højttalerne. I SC-PMX5 sidder der en digital forstærker, der fødes direkte med digitale signaler fra cd’er, iDevices og USB-hukommelser, så outputtet først bliver analogt lige før højttalerterminalerne. Varmeudviklingen er så lav, at det næsten er umuligt at mærke på overpladen, at anlægget har stået tændt en hel dag.

For at undgå digital forvrængning (jitter) genbruger Panasonic en MASH (multi-stage noise shaping)-teknologi, som for mere end 20 år siden blev udviklet til cd-afspillere.

Forstærkerens udgangseffekt opgives til 2x 60 W, men det er i 3 ohm og ved 10 procent total harmonisk forvrængning. Hvis du opgraderer til endnu bedre højttalere med en impedans i 6-8 ohm-området, så regn med at have 30 W til hver kanal.

Fede små højttalere
Der er også lagt flere udviklingskroner end normalt i de kompakte højttalere.

Bassen er på 14 cm, og mere kan der simpelthen ikke klemmes ind i et 16 cm bredt kabinet. Membranen er fremstillet af et avanceret miks af bambus, kulfibre og polypropylen med en ujævn bagside, som skal dæmpe forvrængning. Diskanten gengives af en 19 mm softdome, og en 15 mm super-tweeter med piezo-teknologi udvider frekvensområdet helt op til 36 kHz.

En bagudrettet refleksport forstærker bassen, men gør det nødvendigt med en vis afstand til væggen, hvis højttaleren stilles på eller i en reol.
Både centerenheden og højttalerne er udstyret med kraftige skrueterminaler til et højttalerkabel af en helt anden kaliber end de sytråde, som ligger i kassen. Centerenheden kan tage bananstik, og det kan højttalerne også – hvis du drejer klemskruerne helt ud.

Fed lyd, begrænset info
Lyden fra SC-PMX5 er fed på den gode måde. Højttalerne har en fyldig klang, men de er stadig kontante og virker aldrig svampede. Bassen er hørbar fra 35 Hz, og der er ingen mislyde fra refleksporten. Balancen er gennemgående meget naturlig og behagelig med rene stemmer og klare instrumenter. Til trods for super-tweeteren virker diskanten lidt afdæmpet, så denne ekstra enhed har forhåbentlig ikke kostet ret meget.

Anlægget er familie- og nabovenligt i den forstand, at det ikke kan spille ret højt. Dels er højttalerne tunge at drive, og dels er forstærkningen sat ret lavt. Lad være med at tage det som et væddemål, men jeg tror faktisk, at det ikke er muligt at brænde højttalerne af med digitale signaler, selv hvis SC-PMX5 kører med fuldt opskruet volumen en hel nat.

Den indbyggede FM-tuner spiller pænt, men dens følsomhed er ikke imponerende. Den tager ikke andet end de kraftigste lokale sendere, før den får en rigtig udendørs antenne.

Når man er vant til digitale multimedie-gadgets, er der ikke meget information på centerenhedens display. Det er som at gå tilbage til forrige årtusinde med cd-nummer, FM-frekvens og ikke meget andet. Det er også en lidt underlig fornemmelse, at der ikke er nogen opkoblingsmulighed til et hjemmenetværk, men nogle steder skal der jo spares.